JEFTINO I JEDNOSTAVNO

Volite ljuto? Donosimo vodič kako kod kuće uzgojiti čili papričice

 OLGAKORICA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ako ste ljubitelj ljutog, uzgoj čili papričica u posudama u vlastitom domu jedna je od opcija. Čak i ako nemate vrt, možete to napraviti na balkonu ili osunčanoj prozorskoj gredici. Evo kako.

Za početak odaberite pravu teglu: neka bude od terakote ili plastike, promjera 30-40 centimetara i obavezno s rupama za drenažu na dnu kako biste spriječili nakupljanje vode. Potom odaberite sortu koja odgovara vašem ukusu i klimatskim uvjetima. Za sadnju koristite dobro drenirajući supstrat pomiješan s kompostom, kako biste svojim biljkama osigurali hranjive tvari. Izbjegavajte korištenje vrtne zemlje jer se može zbiti u posudama i spriječiti rast korijena. Posadite sjemenke ili sadnice čilija u spremnik, pazeći da ih dovoljno razmaknete kako biste spriječili prenatrpanost. Ako sadite sjeme, posadite ga otprilike centimetar do centimetar i pol duboko u tlo i lagano zalijte nakon sadnje. Čili papričice vole stalnu vlagu, stoga ih redovito zalijevajte, održavajući tlo ravnomjerno vlažnim, ali ne i natopljenim vodom. Provjerite razinu vlage zabadanjem prsta u tlo; ako se čini da je suho oko centimetar ispod površine, vrijeme je za zalijevanje.

image
LENAKORZH/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Čili papričicama je potrebno mnogo sunčeve svjetlosti da bi napredovale, stoga stavite posudu na sunčano mjesto gdje prima najmanje 6-8 sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno. Ako ih uzgajate u zatvorenom prostoru, razmislite o korištenju svjetla za uzgoj kao dodatak prirodnoj sunčevoj svjetlosti. Hranite biljke uravnoteženim gnojivom topivim u vodi svaka 2-3 tjedna tijekom vegetacije kako biste potaknuli zdrav rast i proizvodnju plodova. Za pravilno doziranje slijedite upute na pakiranju gnojiva. Nekim vrstama čili papričica može biti od koristi postavljanje na kolac ili rešetku kako bi izdržale težinu ploda dok raste. Postavite ih rano u vegetacijskoj sezoni, kako biste izbjegli kasnije oštećenje korijena. Pažljivo počupajte sve male cvjetove koji se pojave na biljkama u prvih nekoliko tjedana nakon presađivanja. To ih potiče da usmjere svoju energiju na formiranje snažnog korijenja prije no što rode. Većina sorti čili papričica počet će davati plodove 60-90 dana nakon sadnje. Berite papričice kada dostignu svoju punu veličinu i boju, koristeći pritom škare, a kako biste zaštitili kožu, nosite zaštitne rukavice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 07:28