MANJE UKRASNE VRSTE

Za dvorište birajte stablo koje brzo raste: Ove vrste će vas oduševiti oblikom, bojama i cvijetom

 STEFANSOREAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Svaki bi čovjek u životu trebao zasaditi barem jedno stablo, barem tako kaže staro vjerovanje, no za većinu stabala moramo pričekati 20 do 30 godina da izrastu do svoje pune veličine.

Tko god uređuje okućnicu želi da mu stablo što prije izraste, stoga predlažemo brzorastuće vrste u kojima možemo uživati.

Indijski jorgovan

Indijski jorgovan (lat. Lagerstroemia) raste kao malo listopadno stablo ili kao veliki grm, maksimalna visina mu je 4 m, a širina 2 - 2,5 m. Dobro podnosi rezidbu i voli sunčana mjesta. Cvate velikim cvjetovima boje cikle, a u jesen biljka polako mijenja boju lišća - od zelene do žute, narančaste i crvene.

Japanska trešnja

Japanska trešnja (lat. Prunus serrulata) biljka je koja pripada porodici Rosaceae (ruže). Poznata je još i pod nazivima brdska trešnja (hill cherry), orijentalna trešnja (oriental cherry) i istočnoazijska trešnja (East Asian cherry). U Japanu postoji više od 200 vrsti japanske trešnje. Vrlo su dugovječne, mogu živjeti čak i do 30 – 40 godina.

Japanska trešnja je manje ukrasno drvo koje naraste u prosjeku između 8 i 12 m. Kora joj je smeđa ili smeđesiva i glatka, a listovi su tamnozeleni, eliptičnog oblika (kod mlađih biljaka su u obliku lijevka), dugi između 5 i 12 cm te široki između 2,5 i 6,5 cm. Krajem jeseni postaju žuti, crveni ili tamnocrveni.

Cvjetovi japanske trešnje su bijeli, mekani i grupirani u gonjaste cvatove, tj. bijele i ružičaste cvatove nalik na grozdove, a obično imaju pet latica. Listovi i cvjetovi pojavljuju se u otprilike isto vrijeme (cvjetovi malo ranije od listova). Plod (koji postoji u nekih vrsta) je okrugla koštica, crna, velika otprilike 8 mm. Male trešnjice na voćnim varijantama japanske trešnje služe kao izvor hrane malim pticama (npr. crvendać, kardinal...) i sisavcima.

Postoji nekoliko tipova japanske trešnje, a dva najpoznatija su: srednje veliko drvo – Amanogawa (koji naraste do visine od 7, 5 m, širina mu je 3,7 m, ima ružičaste cvjetove) i cheal’s weeping cherry (visina i širina mu je 3 – 4,5 m).

Japanski javor

Drvo japanskog javora prekrasan je ukras u svakom vrtu. Japanski javor (lat. Acer rubrum) naraste u visinu od 10 do 15 m, ali može ostati manji ako se orezuje. Krošnja se razvija u širinu od 5 - 7 metara, kod mlađeg stabla ima piramidalni, a kasnije okrugli oblik. Karakterističan crveni list je najatraktivniji, a stablu odgovara sunčana strana vrta.

No, ako nemate vrt, već samo terasu ili balkon, možete ga posaditi u veću teglu. Evo kojih pravila se pritom treba držati.

Odaberite duboku teglu s drenažnim rupama na dnu kako bi se osiguralo dobro oticanje viška vode. Koristite kvalitetno tlo za sadnju koje je dobro drenirano i bogato hranjivim tvarima. Najbolji je izbor mješavina treseta, pijeska i komposta. Pri sadnji postavite japanski javor u teglu tako da korijenje ima dovoljno prostora za rast i pazite da ne bude previše stisnuto. Redovito ga zalijevajte, ali pazite na količinu. Japanski javor preferira vlažno tlo, ali ne voli stajaću vodu. Teglu stavite na mjesto gdje će dobiti dovoljno svjetlosti, ali će istovremeno biti zaštićen od jakog sunca. Ovo drvo će trebati dodatno gnojivo tijekom sezone rasta. Koristite gnojivo koje je pogodno za listopadno drveće i slijedite upute na pakiranju. Redovito uklanjajte suhe ili oštećene listove kako bi potaknuli zdrav rast. Japanski javor će s vremenom rasti i može postati skučen u istoj posudi. Kada primijetite da je tegla prepuna korijenja ili da biljka stagnira u rastu, vrijeme je za presađivanje u veću posudu.

Prirodna sredstva mogu biti korisna u uzgoju japanskog javora, pružajući mu potrebne hranjive tvari i zaštitu od štetočina. Dodavanje komposta u tlo može potaknuti zdrav rast biljke. Također, čajevi od koprive, kamilice ili koprive mogu poslužiti kao prirodni insekticid ili fungicid za zaštitu japanskog javora od štetočina i bolesti. Neke vrste eteričnih ulja poput ulja čajevca ili ulja lavande mogu imati repelentno djelovanje na štetočine. Možete ih koristiti kao prirodni način zaštite. Malčiranje tla oko drveta može pomoći u zadržavanju vlage, sprječavanju rasta korova i održavanju temperature tla. Možete koristiti organski malč poput treseta, piljevine ili borove kore. Kombiniranjem ovih prirodnih sredstava možete pružiti japanskom javoru potrebnu njegu i podršku za zdrav rast. Važno je pratiti biljku i prilagoditi njegu prema njenim potrebama kako bi se osiguralo da japanski javor uspije u posudi.

Inače, ovo drvo se Aziji smatra simbolom inteligencije, mira, spokoja i ljepote.

Judino drvo

Judino drvo ili judić (Cercis siliquastrum L.) je listopadni grm ili niže stablo iz porodice mahunarki (Fabaceae). Stablo je okrugle i dobro razgranate, široke krošnje, naraste do 8 m visine. Deblo je nepravilno, kod mladih grana kora je crvenkastosmeđa i sjajna, na deblu je tanka, smećkasta, te sitno i gusto ispucana. Korijenov sustav je dubok i dobro razvijen. Pupovi su prilegli, imaju tamnosmeđe, ušiljene ljuske. Listovi su naizmjenični, okruglasto bubrežasti, pri osnovi srcoliki, rubovi su cjeloviti, široki do 10 cm, nalaze se na kratkoj peteljci, na licu su tamnozeleni, naličje je sivkasto, u jesen su svjetložuti. Cvjetovi su dvospolni, krupni, veliki do 2,5 cm, ružičasti, nisu mirisni, skupljeni su u gonjaste cvatove. Rastu na prošlogodišnjim ili starijim granama no također, iz samog debla u gornjem dijelu. Cvate od ožujka do svibnja prije listanja. Plodovi su mnogobrojne viseće, plosnate, smeđe mahune duge do 10 cm koje sadrže 8-10 eliptičnih, tamnosmeđih sjemenki. Dozrijevaju u jesen no ostaju na stablu preko zime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. kolovoz 2024 21:50