pratite prognozu

Za najukusnije jagode izaberite idući oblačan dan i odmah uzmite krampicu u ruke

Ilustracija

 UNSPLASH/

Rashlađene i sočne, jagode su među omiljenim ljetnim desertima. Osim svježe, koriste se i za kolače, torte, sladolede, ali i ljetne koktele. Međutim, da bi za sljedeću sezonu vrtovi bili puni jagoda, krampicu treba uzeti u ruke do kraja ovog mjeseca.

Iskusni vrtlari sa Strawberryplants.org preporučaju presađivanje omiljenog ploda upravo u kolovozu. Razlog tomu je ostavljanje dovoljno vremena ovim osjetljivim biljkama da se asimiliraju na nove okolnosti i počnu crpiti najbolje iz tla za iduću sezonu. Tako se može osigurati da pojedina sadnica već idućeg ljeta da što više plodova.

image

Ilustracija

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Iako je sasvim u redu presaditi ih u i proljeće ili jesen, stručnjaci sa stranice posvećene jagodama gotovo pa jamče da je kolovoz idealan mjesec za ovu povrtlarsku radnju, koja će vas nagraditi već za nekoliko mjeseci. Za idealne uvjete potrebno je sačekati prvi idući oblačan dan, uzeti krampicu u ruke i prionuti poslu.

Dobro je znati i da jagode najbolje plodove daju u prve četiri godine, ali i da ne vole biti presađene na drugi kraj vrta jer prepoznaju svoju okolinu. To znači da ih od samog početka sadnje morate njegovati prema uputama i savjetima kako biste kasnije mogli uživati u što više plodova.

image

Ilustracija

UNSPLASH/

Nježne i manjeg cvata, jagode najbolje uspjevaju pored sitnijeg bilja, kao i onih s podzemnim plodovima. Zato ih ne sadite blizu paprike ili patlidžana, već izaberite redove uz peršin, mrkvu ili luk. Tako ćete osigurati da svi njezini listovi dobiju dovoljno sunca onda kada im je potrebno.

Vrtlari savjetuju sadnju u četiri reda baš zato da ih možete jednostavnije presađivati, a da se jagode mogu jednostavnije asimilirati jer ćete ih stavljanjem u novi red staviti i u već poznate uvjete. Ako se trebate podsjetiti kako uspješno izvaditi sadnicu iz zemlje i postaviti je na novo mjesto, pogledajte video Savy Gardening stranice na Youtubeu, koja često donosi korisne savjete za vrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 00:36