Bitan čimbenik

Za rast biljke svjetlost je neophodna: Biljke za osunčani i blago zasjenjeni prozor su ove

Unsplash

 Steinar Engeland
Među svim čimbenicima neophodnim za rast biljke svjetlost je na prvome mjestu

Bez nje teško da ćemo uzgojiti bilo koju biljku, a posebno povrće koje za razvoj plodova treba puno više energije. Upravo je nedostatak prirodne rasvjete jedan od najčešćih problema s kojima se urbani vrtlari/ice susreću pri uzgajanju povrća u gradu.

Ovisno o tome iz kojeg podneblja dolaze, jestive biljke možemo razvrstati u dvije grupe - biljke sunca i biljke sjene.

image

Unsplash

Cassidy Phillips

KUHINJSKI ZAČINI

Aromatično bilje Mediterana poput kadulje, lavande ili smilja tipične su biljke sunca koje uživaju na sunčanim pozicijama, a uspijevaju čak i u kontinentalnoj klimi. Samo treba uzeti u obzir ako se uzgajaju u gradu da će kvaliteta listova/cvjetova spomenutih biljaka biti dovoljna za konzumiranje u kuhinji, ali ne i za čajeve ili eterična ulja.

S druge strane, salate su tipičan primjer povrća koje će uživati na balkonskoj gredici u sjeni, daleko od prejakog sunca i visokih temperatura. Zimi kad su kraći dani manjak prirodne rasvjete posebno je izražen, pa je puno teže na prozorskoj klupici uzgajati kuhinjske začine ili stručak salate za zelene sokove.

Mnoge biljke u nedostatku svjetlosti odlaze na zimski odmor, period u kojem zaustavljaju svoj rast i čekaju bolje, sunčanije dane. Tada je potrebno izbjegavati gnojenje biljaka, jer lišće nije u mogućnosti da iskorištava hranjiva. U suprotnom biljci ćemo nanijeti više štete kada bismo pomanjkanje svjetlosti išli popravljati dodavanjem gnojiva.

image

Unsplash

Vadim Kaipov

Također treba računati da za mračnih i oblačnih dana biljka nema dovoljno svjetla za normalan tok fotosinteze, a ako je još prozor okrenut na sjevernu stranu, šanse za preživljavanje su nikakve.

image

Unsplash

Milada Vigerova

BILJKE SJENE ZA BLAGO ZASJENJENI PROZOR:

1. vlasac

2. zelena salata

3. špinat

4. majčina dušica

5. ljubičica

image

Unsplash

Petter Rudwall

BILJKE SUNCA ZA SUPER OSUNČANI PROZOR:

1. dragoljub

2. neven

3. peršin

4. čili papričice

5. bosiljak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 19:46