Postoji ozbiljan razlog zašto cvjećari čuvaju cvijeće u velikim hladnjacima - niže temperature održavaju cvijeće duže svježim. Ovaj trik možete iskoristiti i kod kuće, ali je bitno znati kako, na koliko dugo i koje cvijeće nikada ne smijete stavljati u hladnjak jer ćete napraviti više štete nego koristi.
Stavljanje cvijeća u hladnjak posebno je dobra ideja ako planirate napraviti aranžman sutradan ili neki od narednih dana. Možete staviti i vazu sa cvijećem (ako je veza visoka, možda ćete trebati izmaknuti jednu policu u hladnjaku). U svakom slučaju, preporuka je da cvijeće u hladnjaku držite najmanje tri, a najviše 12 sati na temperaturi od četiri stupnja. Najjednostavnije je da ga tamo pohranite tijekom noći. Većina svježeg cvijeća imat će koristi od niske temperature. Iznimka je ono koje dolaze iz tropskog pojasa poput orhideja ili anturiuma, jer njima da bi ostali svježi trebaju temperature više od četiri stupnja. Važan naputak je i da ne stavljate voće poput jabuka, banana ili rajčice uz cvijeće. Oni proizvode puno etilena koji izaziva naglo ‘starenje‘ cvijeća, zbog čega će brže uvenuti. Kad izvadite cvijeće iz hladnjaka, napravite svježe rezove na krajevima stabljika pod hladnom tekućom vodom i stavite ga na mjesto na koje želite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....