TOPLA PREPORUKA

Zašto većinu svojih sobnih biljaka želite presaditi jednom svake godine: Važnije je nego što mislite...

 BRIZMAKER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kao i svako drugo živo biće o kojem brinemo, poput djece i kućnih ljubimaca, naše biljke imaju osobnost i zahtijevaju istu vrstu ljubavi i pažnje. Također, kako rastu i razvijaju svoje korijenje s vremena na vrijeme potrebno im je više prostora. Baš poput ljudi, ako nosimo istu odjeću više godina, unatoč naglom rastu, sigurno nam neće biti udobno, biljke nisu iznimka. Zajednica Agriplastics otkrila je da naše biljke doživljavaju mnoge iste stvari kao i ljudi, poput potrebe za vitaminom D i sposobnosti nastanjenja funkcionalnih procesa.

Presađivanje sobnih biljaka u posudi ključno je za njihovu dobrobit i rast. Good Earth Plant Company Inc. napominje da prenatrpano korijenje u tijesnom prostoru može dovesti do usporavanja rasta i stresnih biljaka koje na kraju počnu venuti i umrijeti. Ali prenatrpana posuda samo je jedan od mnogih razloga zbog kojih ćete htjeti presaditi većinu svojih biljaka jednom godišnje.

Biljke trebaju nove hranjive tvari

Kada je biljka predugo u istoj posudi, apsorbirat će sve hranjive tvari iz tla i boriti se da dobije zdravu prehranu koja joj je potrebna. Prema Crocker Nurseries, korijenski sustav biljke može narasti do te mjere da istisne tlo, a čak ni gnojidba biljke neće povećati njenu sposobnost da apsorbira hranjive tvari iz isušenog tla. Suho tlo bez hranjivih tvari također će imati poteškoća u zadržavanju vode koja je potrebna vašoj biljci. Ako primijetite da voda ide ravno kroz vašu posudu i izlazi kroz drenažne rupe, to može biti znak da vaše tlo više ne dodaje hranjivu vrijednost biljci.

Čak i ako svoju biljku ne stavljate u drugu ili veću posudu, nadopunjavanje tla značajno će utjecati na njeno zdravlje.

image
BOGDAN KURYLO/GETTY IMAGES

Izbjegavajte truljenje korijena

Kako se korijenski sustav biljke nastavlja širiti usprkos tome što je posuda premalena, njezino će se korijenje s vremenom skupiti i postati vezano za korijen, što je pojam koji rječnik Merriam-Webster definira kao guste, mrežaste mase koje ne dopuštaju novi rast. Vezivanje korijena je popularan razlog za godišnje presađivanje biljaka.

Wild Interiors ističe da je vjerojatnije da će prenapučene i biljke vezane za korijenje razviti trulež korijena i druge bolesti jer obično imaju minimalan ili nikakav protok zraka. Vaše biljke trebaju prostor da rašire korijenje, migolje nožnim prstima i apsorbiraju sve izvrsne hranjive tvari koje ste im stavili u tlo. Međutim, Bioadvanced važno napominje da previše prostora također može imati negativan utjecaj na biljku. Stavljanje biljke u veliki lonac kako bi se izbjegla potreba za presađivanjem kasnije neće imati nikakve dodatne koristi i zapravo će rezultirati povećanim truljenjem korijena.

Razmnožavanje

Nema mnogo stvari koje će vas razveseliti kao kada vidite da vaša biljka pušta mlade izdanke, a njihovo presađivanje savršeno je vrijeme za razmnožavanje s matične biljke. Ali više od toga što su preslatke, obrezivanje biljaka ima i dodatne zdravstvene prednosti. Stump kaže da obrezivanje biljaka pomaže u zaštiti od štetočina, uspostavlja novi rast te je jednostavan način za održavanje željenog izgleda i oblika.

image
EUCALYPTYS/GETTY IMAGES

Razmnožavanje biljaka može se obaviti u vodi ili tlu; najbolja metoda obično ovisi o tome je li reznica već uspostavila svoj korijenski sustav. Naše sobne biljke vole da se reznicama koje se razmnožavaju u vodi voda mijenja svakih nekoliko tjedana i da ako se stavi u tlo, bitno ih je ne zalijevati previše i koristiti svježi kompost. Nijedna metoda razmnožavanja biljaka nije potpuno sigurna, ali istraživanje najboljih praksi za vaše pojedinačne biljke uvijek će vam dati bolje rezultate.

Istaknite svoje biljke sa stilom

Biljke imaju snažno mjesto u dizajnu interijera. Od velikih stabala u posudama do malih sukulenata, biljke dodaju razne stilove prostoru, a sve počinje od posude.

Presađivanje većine vaših biljaka jednom godišnje omogućuje promjenu estetike vašeg dizajna i uključivanje novih akcentnih dijelova. Decorilla savjetuje da odabrane posude trebaju odgovarati vašem stilu interijera, a pritom voditi računa o zdravlju biljke. Pobrinite se da vaše posude ne budu samo glamurozne, već i da imaju bitne kvalitete za vaše biljke, kao što su rupe za drenažu. Zamjena akcenta u domu jednostavan je i učinkovit način da promijenite prostoriju ili potpuno promijenite svoj ugođaj. Koliko god je za dobrobit vaših biljaka važno presaditi jednom godišnje, izgovor za preuređenje nikada ne škodi.

Ali nemojte presađivati ​​prečesto

Vraćajući se na temu da biljke imaju iste karakteristike kao i bilo koje drugo živo biće, biljke mogu doživjeti traumu i šok. Indoor Gardening objašnjava da biljke mogu biti podvrgnute ekstremnom stresu kada im se promijeni okoliš i potrebna im je pažljiva njega prilikom premještanja u nove posude ili tlo. Zamislite to u smislu nabave nove zlatne ribice - trebali biste dopustiti svojoj ribi da sjedi u svojoj vrećici za vodu, uronjena u slatku vodu nekoliko sati prije nego što je potpuno pustite u novi akvarij. To je zato što ako svoju novu ribu iznenada bacite u vodu na koju se još nije prilagodila, doživjet će šok.

image
FOLLOWTHEFLOW/GETTY IMAGES

Naše zelene bebe se za rast oslanjaju na mnoge čimbenike, uključujući svjetlost i temperaturu. Održavanje dosljednosti i što je moguće manje presađivanje vaše biljke osigurat će vam da vaša biljka ne doživi šok i ne počne venuti. Sill izvještava da se većina biljaka ne smije presađivati ​​više od jednom u razdoblju od 12 do 18 mjeseci, a zrele biljke možda treba presađivati ​​samo jednom svake dvije do tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 10:18