KISELOST TLA

Zašto vrtlari svoje biljke hrane sokom od naranče i trebate li to probati

 FREEMAN56/GETTY IMAGES

Vrtlari uvijek traže kreativne načine za poboljšanje zdravlja svojih biljaka. Jedan iznenađujući trend koji se pojavio je korištenje soka od naranče kao biljnog pojačivača. Ideja proizlazi iz logike da, budući da sok od naranče sadrži vitamine, minerale i antioksidanse, biljkama može pružiti dodatne hranjive tvari koje će im pomoći da napreduju. Uostalom, pijemo sok od naranče da bismo ostali zdravi - zašto ne bi i biljkama pomogli?

Neki vrtlari vjeruju da kemijski sastav soka od naranče može učiniti vaše tlo kiselijim za zdraviji vrt, što bi moglo koristiti biljkama poput borovnica, azaleja i rododendrona koje preferiraju te kiselije uvjete. Drugi pretpostavljaju da sadržaj šećera u soku od naranče može djelovati kao prirodno gnojivo. Također postoji uvjerenje da bi vitamini iz narančinog soka, posebice vitamin C, mogli pridonijeti boljem rastu i imunološkom odgovoru biljaka.

Međutim, dok se ova logika na prvi pogled čini privlačnom, postoji još mnogo toga što ovu praksu čini daleko od idealne. Ako namjeravate pokušati koristiti sok od naranče na svojim biljkama, potrebno ga je jako razrijediti. Ovo ipak nije dugoročno rješenje i postoji mnogo razloga zašto biste ga jednostavno željeli u potpunosti izbjeći.

image
/SHUTTERSTOCK

Zašto je sok od naranče dugoročno loš za vaše biljke

Istina je da sok od naranče može učiniti mnogo više štete nego koristi vašim biljkama. Jedan od glavnih problema je njegova kiselost. Dok neke biljke vole blago kiselo tlo, sok od naranče je previše kiseo, s pH između 3,5 i 4,20. Ulijevanje soka od naranče izravno u tlo može poremetiti osjetljivu pH ravnotežu, čineći ga previše kiselim za većinu biljaka. S vremenom to može oštetiti korijenje biljke, zaustaviti rast, pa čak i ubiti biljke.

Dok šećer može biljkama dati kratkoročni poticaj energije, može privući štetočine poput mrava, komaraca i muha. Ovi insekti mogu oštetiti vaše biljke ili širiti bolesti. Šećer također može potaknuti rast plijesni i štetnih bakterija u tlu, stvarajući nezdravo okruženje za rast vaših biljaka. Osim toga, sok od naranče ne osigurava pravu količinu bitnih hranjivih tvari koje biljke trebaju, poput dušika i fosfora, koji se nalaze u uravnoteženim gnojivima. Bez ovih ključnih hranjivih tvari, biljke se neće pravilno razvijati, bez obzira koliko soka od naranče polijevali po njima.

Iako može zvučati kao zabavan eksperiment, hranjenje biljaka sokom od naranče može imati dugoročne posljedice. Bolje je držati se provjerenih metoda kao što je izrada komposta „uradi sam“, korištenje organskih gnojiva ili odgovarajuće biljne hrane prilagođene potrebama vaše biljke. Ako želite popraviti kiselost tla, koristite posebne dodatke za tlo poput sumpora ili željeznog sulfata, koji nude kontroliranije i uravnoteženije rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 09:20