Sam plod jabuke sadrži vodu, šećer, pektin, vitamin A, B i C te organske kiseline kao što su jabučna, limunova, mravlja i karbonska kiselina. Za razliku od drugih vrsta voća, jabuke se lako čuvaju, podnose dugoročno skladištenje i zato se svježe mogu jesti tijekom cijele godine. Kako svježa jabuka sadrži dosta pektina, koji u organizmu upija vodu i otrovne produkte u crijevima, tako i nektar jabuka odstranjuje otrove iz organizma.
Od vitamina treba istaknuti vitamine A, B1, B2, niacin, C, a od minerala je najbogatija kalijem i fosforom, a sadrži i malo željeza i kalcija. No, u prošlosti čovjekovo zanimanje za jabuke bilo je iz drugog razloga - veselja proizašlog iz čašice pića. Nasadi jabuka sadili su se kako bi se uzgojili plodovi za proizvodnju jabučnog vina ili jabukovače, fermentiranog pića koje sadržava alkohol. Postupak proizvodnje sličan je proizvodnji vina od grožđa, ali se razlikuje ovisno o pojedinoj vrsti voća. Samljevene jabuke ili kruške prvo se moraju prešati da se dobije sok ili mošt, koji zatim ide na fermentaciju ili vrenje.
Ljubav je bila obostrana, čovjek je iskorištavao biljku za piće, a jabuka nesmetano osvajala nove teritorije. Svi su uživali, a popularnost cidera u jednom je trenutku u 12. stoljeću u Europi premašila čak i konzumaciju piva. Dolaskom drugih alkoholnih pića proizvodnja jabukovače s vremenom se smanjila, no danas možemo reći da ponovo postaje trend, a ljubitelji cidera mogu uživati u piću od samo 0,5% pa sve do 8,5% alkohola.
JABUKE U KOMPOTU
(za one koji vole okus i miris štrudle s jabukama ili kuhano vino)
• ½ kg jabuka
• 2 kruške
• štapić cimeta
• zvjezdasti anis
• klinčić
• đumbirov sok
• limun
• limunska trava
• štapić vanilije
• smeđi šećer
• sjeme korijandera
• 2 l vode
Voće narezati na kockice, pokapati limunovim sokom (ako nije tretirano, onda s korom). U vodu staviti sve začine i kuhati 20 minuta prije dodavanja jabuka i krušaka. Potom dodati voće i kuhati 5 minuta. Može biti u hladnjaku dva dana.
SUŠENE JABUKE
• reske jabuke koje nisu prskane
• nerafinirani šećer šećerne trske ili med
• limun
• cimet
Jabuke narezati na tanke listiće. Napraviti otopinu od limunova soka, cimeta, vode i šećera. U nju stavljati jabuke čim se narežu da ne potamne i ostaviti ih 15 minuta. Potom ih posložite na papir za pečenje te u pećnici na 60-80 Celzijevih stupnjeva namjestiti program ventilacije i sušiti jabuke. Po potrebi ih okrenuti, traje 3 do 4 sata, ovisno o debljini narezane jabuke. Kada su suhe, ostaviti ih da se ohlade i spremiti u škanicl.
Foto: Berislava Picek/Hanza Media
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....