INOVACIJA

Belgijci su uložili 1,5 mil eura u najvećeg hrčka na svijetu, koji radi u građevini. I to po kiši, snijegu i udarima vjetra

Timo De Mets prezentira HAMSTER

 DORA KORETIĆ
Riječ je o komori koja služi za testiranje performanse građevinskih materijala

Dobro došli i upoznajte najvećeg hrčka na svijetu, kaže nam Timo De Mets te rukom pokaže iza sebe.

Iza njega nema nikakve životinje, nego je ondje velika komora, nešto nalik kontejneru na čijoj je stražnjoj strani uglavljen jedan betonski zid sa starinskim prozorom.

Ispred prozora stoji termalna kamera, a njegov kolega s pažnjom promatra boje koje se izmjenjuju na ekranu te nešto zapisuje.

Da, doslovni prijevod doista bi bio "hrčak" iako Hamster, komora u koju gledam, s poznatim glodavcem samo prigodno dijeli ime koje je nastalo kao akronim engleskih riječi "heat, air, moisture", odnosno "vrućina, zrak, vlaga".

Vrijedan je taj Hrčak, nastajao je punih sedam godina zahvaljujući čak 1,5 milijuna eura kojima su njegov razvoj potpomogli Grad Bruxelles i Europski regionalni razvojni fond, a danas predstavlja jedinstvenu inovaciju namijenjenu građevinskom sektoru koji je napokon dobio konkretan alat uz pomoć kojeg može testirati performanse građevinskih materijala, pa čak i cijelih konstrukcija.

image

U vrijeme našeg posjeta testiran je starinski prozor na različite vremenske uvjete

Njegove dvije komore, topla i hladna, pojašnjava nam De Mets, mogu simulirati gotovo sve varijante vanjskih i unutarnjih klimatskih uvjeta, i to s obje strane testiranog elementa, a posebno je dobar jer može simulirati i različite ekstremne vremenske pojave, čak i kombinacije vremenskih fenomena istovremeno, čime je Hrčak postao jedinstveni alat na svijetu.

Stvarni uvjeti

Namjena mu je specifična; mogu ga koristiti proizvođači te svi ostali zainteresirani članovi građevinske industrije koji žele testirati i validirati specifikacije i performanse različitih vrsta materijala, a koje su dosad umjesto u stvarnim uvjetima testirali uz pomoć modeliranja, koje nikada nije moglo biti ovoliko precizno.

Njegov razvoj osmislila je belgijska komora građevinskih radnika Buildwise, zajednica koja broji preko 100 tisuća članova i koja se financira obaveznim članstvom, ali zauzvrat taj novac ulaže u razvoj alata uz pomoć kojih želi trajno unaprijediti belgijski i europski građevinski sektor.

Mi smo pak dobili priliku razgledati Hamster kao dio skupine novinara koji su proteklog tjedna boravili na 22. Europskom tjednu regija i gradova, a kako su održivost i klimatske promjene i ovog puta bili glavni fokus manifestacije, organizatori su isplanirali pokazati nam Hamster kao jedan od primjera na koji način EU ulaže u održivost.

Komora je, naime, smještena u takozvanom Greenbizzu, inkubatoru namijenjenom za tvrtke kojima su održivost i zelena tranzicija u fokusu razvoja, a tu se onda našlo mjesta i za "najvećeg europskog hrčka".

U vrijeme našeg posjeta, u njemu su testirali starinski, dotrajali briselski prozor koji je Buildwiseu dostavio investitor željan doznati na koji bi ga način bilo najbolje restaurirati da bi mu se maksimalno poboljšale performanse.

Dobra izolacija

"Prozor je postavljen u komoru s namjerom testiranja kako različite vrste zaštite djeluju na njegove specifikacije u različitim vremenskim uvjetima, a želimo pronaći onu koja će ga učiniti najizdržljivijim. Riječ je o vrlo starom prozoru koji bi investitor želio zadržati, ali bi istovremeno želio da on bude maksimalno funkcionalan, dakle da dobro dihta, pruža dobru izolaciju i od vremenskih uvjeta i od buke", pojašnjava nam jedan od djelatnika Buildwisea koje smo ondje zatekli.

image

Uređaj služi građevinskom sektoru i jedinstven je u svijetu

Postupak je dugotrajan. Testiranje pojedinih elemenata zna trajati mjesecima pa je potrebno dosta strpljenja za prave rezultate, no građevinski sektor zauzvrat dobiva dugotrajan i vrlo otporan proizvod koji je bio testiran na stvarne, a ne zamišljene uvjete, pa Hamster u tom smislu jedini daje stvarne, utemeljene podatke.

Da bi komora nastala, trebalo je dugačkih sedam godina, koliko je proteklo od ideje do konkretnog alata, a na kraju je najteži dio bio pronaći tvrtku koja će ga izraditi i sastaviti prema ideji Buildwisea jer se Hamster mnogima činio prekompliciranim.

Prvo testiranje

Na kraju su u posljednjem krugu natječaja ostale tri tvrtke, dvije njemačke i jedna talijanska, no posao je završio u rukama "pomaknutih Talijana" koji su jedini kao iz topa ispalili da će ga izraditi bez problema.

Tako je i bilo. na dan kad su komore stigle u Greenbizz uzbuđenje je bilo na vrhuncu, najviše kad je komora bila sastavljena i osposobljena te spremna za prvo testiranje.

Belgijci računaju da su s ovom inovacijom napravili veliki pomak. Klimatske promjene stvaraju nove klimatske uvjete koji su dosad bili slabo testirani, a kako je efikasna termalna izolacija apsolutni prioritet u pokušaju uštede energije i smanjenju režija za europska kućanstva, građevinski sektor treba biti odgovoran te se fokusirati na upotrebu izdržljivih materijala.

Sad još samo da ga nastavi slijediti i ostatak Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2024 06:04