KAO 29 PLINSKIH ELEKTRANA

Google priznao da su njihove emisije ugljika veće nego ikad prije zbog energetskih zahtjeva umjetne inteligencije

 SERGE TENANI/HANS LUCAS VIA AFP

Google ispušta više stakleničkih plinova nego ikad prije – njegova emisija CO2 porasla je za 48 posto u posljednjih pet godina, prenosi DailyMail. To je unatoč namjeri tehnološkog diva da do 2030. proizvede nulte neto emisije.

Najnovije Googleovo izvješće o okolišu pokazuje da su njegove emisije stakleničkih plinova bile 13 posto veće 2023. nego 2022. – što je ekvivalent od 14,3 milijuna tona CO2. To je slična količina CO2 koju bi godišnje proizvelo oko 29 plinskih elektrana.

Kako navode na portalu glavni razlog za to je povećana potrošnja energije iz podatkovnog centra i lanca opskrbe kao i umjetna inteligencija (AI). Umjetna inteligencija – koja koristi puno računalne snage i zauzvrat električne energije – povećava potrošnju energije tvrtke i učinit će smanjenje emisija ‘izazovnim‘, rekli su iz tvrtke.

Do povećanja emisija došlo je iako je Google povećao svoju upotrebu čiste energije generirane sunčevom energijom i vjetrom, koja ne izbacuje emisije poput fosilnih goriva (kao što su ugljen i plin).

"Unatoč napretku koji ostvarujemo, suočavamo se sa značajnim izazovima na kojima aktivno radimo", stoji u izvješću Kate Brandt i starijeg potpredsjednika Benedicta Gomeas.

"Kako dalje integriramo umjetnu inteligenciju u naše proizvode, smanjenje emisija moglo bi biti izazovno zbog sve većih zahtjeva za energijom zbog većeg intenziteta računanja umjetne inteligencije i emisija povezanih s očekivanim povećanjem naših ulaganja u tehničku infrastrukturu", dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 22:24