PARANOJA DO BOLI

Kako ultra-bogati pripremaju svoja imanja za sudnji dan: Važno je preživjeti apokalipsu na tropskom otoku, ali ovako

 SHANEMYERSPHOTO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Prošla su vremena kada je soba za paniku u podrumu bila dovoljna da smiri živce svjetske elite. Sada, ultra-bogati pretvaraju svoje raskošne domove u vrhunske tvrđave, sa svim gadgetima za obranu, ali od doslovno svega, od uljeza do kraja civilizacije kakvu poznajemo.

Al Corbi, veteran u svijetu luksuzne sigurnosti, zna ponešto o zaštiti bogatih. Njegova tvrtka SAFE (Strategically Armored & Fortified Environments) već pola stoljeća zadovoljava potrebe superbogatih. Radi sa svojom suprugom Naomi koja se bavi zdravstvenim i wellness aspektima posla, kao što su hitne medicinske usluge i zalihe.

Nije tajna da su super-bogati uvijek bili mete, bilo da se radi o otmičarima, aktivistima ili bijesnoj rulji koja ih želi "pojesti".

Argentinska nogometna superzvijezda, Lionel Messi, na primjer, nedavno je bio žrtva velikog vandalskog incidenta u svojoj vili na Ibizi u Španjolskoj od strane grupe radikalnih klimatskih aktivista.

- Potražnja je uvijek bila prisutna kod ultra-bogatih, pa čak i donekle bogatih. Ali kod ultra-bogatih, to je standardni dio njihovog straha, rekao je Al Corbi za The Post.

- Istina, u novije vrijeme, budući da je bilo toliko nemilih događaja... došlo je do povećanja potražnje i to kod nove kategorije bogatih. Možda netko tko je prije pet, deset godina vrijedio 10 milijuna dolara o ovome nikada ne bi razmišljao. Sada počinje razmišljati i to malo drugačije.

image
XXWP/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

- Ako ću moći preživjeti pod zemljom, želim se zabavljati, rekao je Corbi za CNN, koji je također izvijestio o ovom luksuznom trendu.

Uzmimo jedan od Corbijevih najnovijih projekata: prostrano, strogo tajno imanje smješteno u 200 hektara američke divljine.

Ovo nije tipično skrovište za sudnji dan. Ovaj ima usjek - dubok 9 metara. Ako zvuči luksuzno, to je zato što i jest - a za izgradnju ovih bunkera treba vremena.

- Što su složeniji, to dulje traju i dulje mogu izdržati, rekao je Corbi za The Post, dodajući da je jedna od njegovih konstrukcija, vrijedna 100 milijuna dolara, isklesana od granita. - Četiri godine je bilo najdulje što sam ikada radio, rekao je o tom kamenom remek-djelu, iako mi za druge treba nekoliko mjeseci. Jedan je bunker, kaže, omogućio svojim vlasnicima da u njemu žive i do 30 godina sa svojim namirnicama.

image
CEAZARS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ovi luksuzni bunkeri ne služe samo za preživljavanje; izgrađeni su za udobnost i zabavu, odražavajući sve veću paranoju među bogatima o prijetnjama u rasponu od klimatskih promjena do pandemija.

Corbi napominje da su i prije 50 godina bunkeri izgledali poput podzemnih Ritz-Carltona. Ali današnji milijarderi bi podigli nos na nešto tako skromno.

Želja da nadmaše jedni druge također pokreće potražnju.

Kad su se pojavile vijesti o podzemnoj jazbini Marka Zuckerberga na Havajima, koja uključuje i bunker, drugi tehnološki moguli i izvršni direktori požurili su brzo ojačati vlastite domove.

image
STR/AFP/PROFIMEDIA/STR/AFP/PROFIMEDIA

Naime, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg proteklih je nekoliko godina proveo stječući ogromnu parcelu zemlje na slikovitom i osamljenom havajskom otoku. Tehnološki milijarder je u procesu izgradnje luksuznog imanja, za koje se priča da će ga stajati 260 milijuna dolara, ali u planove je uključen i tajnoviti podzemni bunker. Izvještaji o projektu izazvali su zabrinutost u i doveli do poplave upita usmjerenih prema tvrtkama koje grade podzemna skloništa.

Zuckerberg, izvršni predsjednik i izvršni direktor tvrtke Meta, koja posjeduje Facebook, Instagram i WhatsApp, nije komentirao otkrića o bunkeru i svi koji rade na njegovom imanju vezani su strogom zabranom.

No čini se da je u tišini planirao svoje utvrđeno povlačenje barem jedno desetljeće.

image
MATTHIAS KISZLER/GETTY IMAGES

Zuckerbergov šoping

Bio je Božić 2016. kada je Zuckerberg na svojoj platformi društvenih medija podijelio sretne snimke svoje obitelji kako uživa na havajskom otoku Kauaiju.

Dom za oko 73.000 mještana, netaknuti komadić raja - poznat kao ‘The Garden Isle‘ - služio je kao mjesto radnje velikih holivudskih produkcija, uključujući Pirate s Kariba i Jurassic Park.

Većina stanovnika su potomci domorodaca Havaja, kao i kineskih, portorikanskih i filipinskih migranata koji su krajem 19. stoljeća došli raditi na plantaže šećera.

Vole ga i turisti iz cijelog svijeta, a odnedavno i bogati i slavni.

- Priscilla i ja smo prije nekoliko godina posjetili Kauai i zaljubili se u zajednicu i oblačne zelene planine, napisao je Zuckerberg 2016. godine.

- Stalno smo se vraćali s obitelji i prijateljima, a na kraju smo odlučili pustiti korijenje i sami se pridružiti zajednici.

- Kupili smo zemljište i posvećeni smo očuvanju njegove prirodne ljepote. Pun je divljih životinja poput svinja, kornjača, rijetkih ptica i tuljana, a lokalni ga farmeri koriste za uzgoj voća i začina. Volim voditi Maxa da istražuje i vidi sve životinje.

Zapisi pokazuju da je krenuo u mahnitu kupnju početkom 2014.

Od tada je Zuckerberg zauzeo ukupno 5,5 milijuna četvornih metara zemljišta i okružio ga zidom visokim 2 metra, sa stražarima postavljenim duž perimetra i sigurnosnim snagama koje patroliraju na četverociklima.

Da stavimo mamutsko imanje u perspektivu, to je 550 hektara zemlje.

Ali značajka koja najviše diže obrve je daleko od pogleda.

image
YUDHISTIRAMA/GETTY IMAGES

Planovi pokazuju da će dvije središnje vile biti spojene tunelom koji se grana u podzemno sklonište od 464 četvorna metra, koje sadrži životni prostor, mehaničku sobu i otvor za bijeg kojem se može pristupiti ljestvama .

Nevjerojatna veličina bunkera, koji ima vrata otporna na eksploziju, dvostruko je veća od prosječne australske kuće.

Bit će potpuno samoodrživ, proizvodit će vlastitu hranu i vodu.

Kada bude dovršeno, Zuckerbergovo imanje na Havajima bit će rangirano kao jedno od najskupljih privatnih imanja na svijetu.

O bunkeru je poznato još nekoliko detalja.

Prema izvješćima, svatko tko uđe u posjed mora potpisati strogi ugovor o tajnosti podataka, a radnici su prisegnuti na tajnost.

U raznim medijskim izvješćima spominju se otpuštanja radnika nakon dijeljenja selfieja s imanja na društvenim mrežama – objave koje su Zuckerbergovi predstavnici brzo otkrili.

- To je borilački klub, rekao je bivši izvođač za Wired. - Ne govorimo o klubu boraca.

image
CEAZARS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

No, nije jedini. Bill Gates je navodno jednako zaluđen bunkerima. Naime ima skloništa za sudnji dan ispod svih svojih posjeda.

Slavne osobe kao što su Post Malone, Kim Kardashian, Shaquille O’Neal i Tom Cruise svi su izgradili bunkere ili sigurne sobe u svojim domovima.

Veliko ime u dizajnu luksuznih bunkera Graham Harris s londonskim uredom SHH Architecture, doživio je veliku promjenu u onome što njegovi klijenti traže.

- Sada su stvarno porasli u veličini i stasu, rekao je Harris za CNN, ističući da se više ne radi samo o neprobojnoj kupaonici. Jedan klijent pretvorio je cijelu svoju umjetničku galeriju od 3000 četvornih metara u sigurnu sobu, s vlastitim napajanjem. Drugi je svoje kućno kino opremio kao bunker, s filtriranim zrakom, sigurnim vratima i dovoljno namirnica za tjedan dana.

image
VAC1/GETTY IMAGES

Skriveni prolazi i tajne sobe više nisu samo za pokazivanje - oni su pravi sigurnosni elementi.Tvrtke poput Creative Home Engineering u Arizoni ubijaju ugradnjom rotirajućih kamina koji služe i kao tajna vrata koja skrivaju tobogane do podzemnih bunkera. Zaboravite na trčanje u brda; današnji bogataši klize u svoja luksuzna skrovišta.

- Ako netko provali noću u kuću, neće moći ući u spavaću sobu, gdje je obitelj sigurna dovoljno dugo da policija dovrši kavu i krafne, ističe Corbi.

Zdravlje je također glavna briga za bogate i paranoične, posebno nakon pandemije COVID-19.

Posao SAFE-a proširio se na prostorije koje bi mogle poslužiti kao bolničke operacijske sale, s komorama za dekontaminaciju i personaliziranim ljekarnama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 11:49