NESTVARNO LIJEPO

Najljepši ulaz u more na Jadranu sa stepenicama koje vode u raj: Kažu da je ovdje najbolji odmor

 /SHUTTERSTOCK

Mali Lošinj je grad na Kvarneru, smješten na južnoj strani otoka Lošinja, sedmog otoka po veličini na Jadranu. Zbog svoje blage mediteranske klime i čak 1018 biljnih vrsta koje se na njemu nalaze, poznat je i kao klimatski raj.

Jedna od najljepših uvala na otoku Lošinju zasigurno je uvala Čikat. Ovaj biser Jadrana sve do kraja 19. stoljeća bio je posve zapušten, i tek je naporima poznatog lošinjskog prirodoslovca Ambroza Haračića 1886. započelo njegovo pošumljavanje. U tom periodu brojno austro-ugarsko plemstvo otkriva Lošinj i svu njegovu ljepotu te se polagano u uvali Čikat počinju graditi velebne vile.

Čikat je 1992. godine proglašen Park-šumom čije stoljetne krošnje skrivaju brojne šetnice, a među najpopularnijima je ona uz samu obalu koja prolazi pored luksuznih hotela i poznatih vila austrijskog plemstva koje su pretvorene u hotele i rezidencije.

Među njima se svojom ljepotom posebno ističe druga po redu izgrađena vila Karolina, koju je 1989. u ime Josefa F. Lovasyja iz Budimpešte projektirao bečki arhitekt K. von Wiedenfeld. Vila je uređena u velebnom secesijskom stilu, a pažnju plijeni i pripadajući vrt.

Priča se da je austrijski car Franjo Josip l. upravo u vili Karolini provodio dane sa svojom ljubavnicom – poznatom bečkom glumicom Katharinom Schratt. Mnogi su je zvali neokrunjenom caricom monarhije.

Unatoč luksuzu, bogatstvu arhitekture i povijesti, ono što je danas popularnije od same vile su stepenice koje se nalaze ispod njenog vrta.

Stepenice su postale pravi hit na Instagramu i jedan od neizostavnih atrakcija Lošinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. kolovoz 2024 07:02