JESEN JE STIGLA

Ne želite dati 8 eura za mjericu kestena? Samo pazite, ako skupite više od ove količine bez dozvole, kazne su paprene

Kesteni

 IVA VAGNEROVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Jesen je stigla i pokazuje svoje plodove u pravom izdanju. Bundeve, kruške, jabuke, šipak... već krase police trgovina. Međutim, još je jedan plod zavladao tržnicama i gradskim trgovima, a to je kesten, marun, maron, goran ili goraš, kako ga sve zovu. Ako obožavate miris pečenih kestena i crne, umrljane prste, a ne želite izdvojiti 8 eura za mjericu na lokalnom štandu, zasigurno ćete poželjeti za vikend posjetiti jednu od hrvatskih šuma u blizini kako biste zadovoljili svoju potrebu za ovim orašastim plodom punim vitamina B, C, brojnih minerala i fokalnom kiselinom koje inače ima u lisnatom zelenom povrću, a ona nam je, pak, potrebna za razvoj i rast stanica i normalno funkcioniranje živčanog sustava. No to nije sve, za sve one koji su osjetljivi na gluten ili boluju od celijakije i osuđeni su na doživotnu bezglutensku dijetu, kesten je idealna namirnica jer ne sadrži gluten. Od njega se radi i brašno kojim se u kombinaciji s nekim vrstama brašna može mijenjati kruh, peciva i razne slastice, jer je pun škroba, što znači da je prilično zasitan i iskoristiv za zgušnjavanje raznih jela. Osim kestena jesen je vrijeme i šumskih gljiva, koje su, kada se pravilno pripreme, prava gurmanska delicija.

image

Pečeni kesteni

MARKO TODOROV/CROPIX/CROPIX

Počela je sezona kestena i šume su ovih dana pune skupljača koji su u potrazi za tim ukusnim i iznimno zdravim šumskim delicijama.

No, bez obzira za koje se od tih ukusnih i iznimno zdravih šumske delicije odlučili imajte na umu da vam je za njihovo prokupljanje potrebna važeća dozvola koju izdaju Hrvatske šume. Bez dozvole, skupljanje nedrvih šumskih proizvoda, poput gljiva i kestena je kažnjivo.

image

Kesteni

NIKOLA BRBOLEZA/CROPIX

Ali ne brinite, svim sakupljačima nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe omogućena je izrada Dozvole putem web-aplikacije koja je objavljena na portalu HŠ. Web-adresa za pristup web-aplikaciji glasi: https://nsp-dozvola.hrsume.hr/

Posjedovanje Dozvole preduvjet je ulaska na područje kojim gospodare Hrvatske šume u svrhu sakupljanja nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe.

Također je bitno da prije nego što krenete u sakupljanje provjerite dozvoljene količine za prikupljanje nedrvnih šumskih proizvoda u Pravilniku o sakupljanju nedrvnih šumskih proizvoda i korištenju šume i šumskog zemljišta.

Riječ je o sakupljanju šumskih plodina za osobne potrebe, u nekomercijalne svrhe, pa je količina svih nedrvenih šumskih proizvoda ograničena na dnevno dopuštenu. Što se tiče kestena uz dozvolu je dopušteno prikupiti do 10 kilograma, gljiva 3 kilograma dnevno.

Ako to činite bez dozvole, ne prijete vam kazne, ali ćete biti zamoljeni da pribavite dozvolu. Međutim, ako prikupljate velike količine za daljnju preprodaju, nadležna je policija i postpak je u skaldu s Zakonom o šumama.

NAJPOPULARNIJE JESTIVE VRSTE GLJIVA

image

Velike sunčanice

EVA-KATALIN/GETTY IMAGES

VELIKA SUNČANICA

Sunčanica raste najčešće u bjelogoričnim šumama, po rubovima šuma i po livadama ljeti i u jesen. Zbog svoje veličine uočljiva je na velikoj udaljenosti. Jestiv je samo klobuk koji je, kada je sasvim mlad, okruglog oblika s uočljivim ispupčenjem, smeđe boje. Najbolja je pohana ili pržena, a kuhanjem se brzo raspadne.

image
ALLA CHESNOKOVA/GETTY IMAGES

TURČIN

Poznatiji u narodu pod imenom dedek, jestiva je gljiva iz roda Leccinum s karakterističnim narančastocrvenim klobukom. Raste uz topole, ali često se nalazi i uz breze i hrastove te spada u porodicu vrganja, ali su manji od njih. Bitno je znati da im stručak nije jestiv jer je pretvrd, ali su inače jako ukusni. Turčin je odlična jestiva gljiva koja se može pripremati na razne načine.

image

Vrganj

ADAM88XX/GETTY IMAGES

VRGANJ

Vrganj pripada rodu gljiva naziva Boletus, a radi se o vrlo prepoznatljivoj gljivi koja raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama. Najčešće se bere u jesen, kada je vrijeme još toplo i ima puno oborina. Najpoznatiji su ljetni vrganj, borov, hajdinski i šiljatonogi vrganj. Klobuk vrganja je smeđe boje koja sazrijevanjem prelazi iz svijetlosmeđe u kestenjastu smeđu boju. Stabljika je debela, a meso je bijele boje i čvrste strukture, no sazrijevanjem omekša. U kulinarstvu se može koristiti u juhama, varivu, gulašu i jelima sa žlicom, ali i u jednostavnijoj varijanti s jajima.

image

Crna tuba

RAINMAX/GETTY IMAGES

CRNA TRUBA

Svojim izgledom podsjećaju na glazbeni instrument u obliku lijevka, a njezina crna boja zaradila joj je i mračnija imena poput mrtvačke ili mrke trube. Trubača je aromatična gljiva, zbog čega je u Francuskoj još zovu tartufom za siromahe. Izgleda kao šuplja trubica, visine do 12 cm, s krpastim krajevima, dok je plodno tijelo tanko, mesnato i nepravilna oboda. Može se naći u bjelogoričnim šumama, uglavnom u jesen, i raste razbacano na vlažnom i blatnom tlu.

VAŽNA PRAVILA PRILIKOM BRANJA GLJIVA

  • Biljke koje nisu 100 posto identificirane zabranjeno je konzumirati.
  • Ako se beru nepoznate gljive radi provjere, obavezno treba ubrati i korijen.
  • Bolesne i stare gljive nikada se ne beru.
  • Gljive je najbolje jesti istoga dana kad ste ih ubrali jer se brzo kvare.
  • Ako ste novi u berbi gljiva, najbolje je da ih ne idete brati sami.
  • Gljive se beru tako da se lagano uvrne stručak prvo u jednu pa u drugu stranu i onda se gljiva oprezno izvadi pazeći da se ne unište hife, odnosno bijeli končići koji su vezani za gljivu
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 10:30