KAO IZ FILMA

Otkrivamo skrivenu tajnu obožavanog hrvatskog otoka. Napušteno mjesto bez ijednog stanovnika intrigira mnoge

 /SHUTTERSTOCK

Jedan od najpoznatijih i najposjećenijih hrvatskih otoka - Hvar, izvan svoje moderne kulture klubova sa zvijezdama i super jahti, skriva i neobično selo Malo Grablje, površine manje od 3 kilometra četvorna i bez ijednog stanovnika, piše Atlas Obscura.

Prema informacijama na stranici počevši od 14. stoljeća, generacije stanovnika su u ovom mjestu proizvodile maslinovo ulje, vino i ulje od lavande u brdima s pogledom na Jadransko more. Nažalost, početkom 20. stoljeća, plamenjača je uništila stabla maslina i vinovu lozu u gradu što je većinu stanovnika Malog Grablja natjeralo na jug u moderniji grad Milnu, gdje su svoju zaradu od prijašnjih žetvi ulagali u alternativne industrije poput ribarstva. Do 1960-ih mjesto je bio uglavnom napušteno, a od 2011. nije bilo službeno zabilježen ni jedan stanovnik.

image
/SHUTTERSTOCK

Prepuštene zubu vremena i obrasle vinovom lozom, kamene građevine Malog Grablja polagano se ruše se na hvarskom suncu. Kako prenosi portal ipak neke su se građevine još uvijek očuvale kao što su preša za masline, zajedno s masivnom kamenom i crkva koja je zatvorena daskama, ali je iznutra još uvijek netaknuta. Tu su i različiti zahrđali poljoprivredni strojevi, neki jedva vidljivi među visokom travom.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Atlas Obscura prenosi kako se za Malo Grablje veže i jedna zanimljivost koja već dugo plijeni pozornost ljubitelja povijesti. Svi mještani Malog Grablja nosili su isto prezime: "Tudor". To je potaknulo nagađanja o potencijalnoj vezi grada s kraljem Henrikom VIII. Prema legendi, selo je osnovao nezakoniti sin zloglasnog engleskog kralja koji je pobjegao s Britanskog otočja, a stanovnici grada bili su njegovi izravni potomci. Nažalost, nema konkretnih dokaza koji bi potvrdili tu legendu, ali ova bi priča mogla objasniti kako je cijelo jedno selo završilo s netipično prezimenom za hrvatska područja.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Šarmantan i neodoljiv relikt poljoprivredne prošlosti otoka, Malo Grablje i danas igra važnu ulogu u zajednici. Mještani Milne, od kojih mnogi potječu od pramještana Malog Grablja, svake se godine okupljaju ispred gradske crkve Svetog Tudora kako bi proslavili blagdan Svete Teodore. Lokalna obitelj sezonski vodi tradicionalnu konobu nudeći klasičnu hrvatsku kuhinju. Posljednjih se godina nekolicina mještana vratila na šire područje, ali povijesne građevine Malog Grablja još uvijek stoje netaknute promjenama ovog vremena.

image

Ab

/SHUTTERSTOCK

Ljeto je idealna prilika da navratite do ovog malog zanimljivog mjesta, iako i ostatak godine nudi privlače prizore, ali ako putujete u Malo Grablje budite oprezni kada ulazite u bilo koju zgradu. Dok je većina kamenih zidova relativno netaknuta, drveni podovi i grede su nestabilni i raspadaju se. Izbjegavajte uobičajenu obuću za hrvatske planine kao što su japanke, radije navucite čvrste cipele i duge hlače kako bi se poštedjeli ozljeda od zahrđalog metala ili oštrog korova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 12:26