DOBRA PRILIKA

Otvoren drugi Open House Zagreb festival: iskoristite priliku i ovog vikenda otkrijte skrivene dragulje zagrebačke arhitekture

 RONALD GORŠIĆ/CROPIX

Umjetnički paviljon u Zagrebu najstariji je izložbeni prostor u Hrvatskoj, izgrađen 1896. godine za Milenijsku izložbu u Budimpešti. Paviljon se nalazi na reprezentativnoj poziciji istočnog dijela Zelene potkove, a ključno je mjesto hrvatske moderne umjetnosti i fokalno mjesto hrvatske kulture. I upravo je obilaskom Umjetničkog paviljona, uz stručno vodstvo mag.ing.aedif. Nikoline Morović, otvoren drugi Open House Zagreb festival.

image
RONALD GORŠIĆ/CROPIX
image
RONALD GORŠIĆ/CROPIX

Zašto je baš Umjetnički paviljon odabran za otvaranje ove smotre, pojasnila je njegova ravnateljica Irena Bekić: ‘Bazično podignut za potrebe Milenijske izložbe u Budimpešti pa potom preseljen u Zagreb, ovaj paviljon, usprkos statusu postojanog simbola kulturnog identiteta grada, ima trajno upisanu privremenost. Potres koji je zadesio Zagreb i radovi na obnovi koji su uslijedili, vratili su nas na ishodište paviljona, skrenuli pozornost na njegovu čeličnu konstrukciju, montažnost i privremeni karakter. U današnjem nesigurnom i fluidnom vremenu skretanje pozornosti na dvojnost strukturno i povijesno sadržanu u Paviljonu i aktiviranje tog principa kroz program koji radimo, ali i ovakve šetnje čini nam se dijelom profesionalne odgovornosti.‘

image

Irena Bekić, ravnateljica Umjetničkog paviljona

RONALD GORŠIĆ/CROPIX
image
RONALD GORŠIĆ/CROPIX

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet istaknuo je: ‘Jako mi je drago da sam mogao otvoriti drugo izdanje Festivala Open House Zagreb, koji otkriva ‘utrobu kuća‘, a ne samo njihovu pojavnost. Mislim da je to jako bitno za uvid u arhitekturu, ako ne i presudno. Umjetnički paviljon je jedna od najzanimljivijih zgrada i u povijesnom i u arhitektonskom smislu, trenutno smo točno u trenutku između konstrukcijske i cjelovite obnove i taj je ‘međuprostor‘ iskorišten za razgledavanje, pa će posjetitelji moći vidjeti i ono što je prethodilo, ali i čuti ono što slijedi u smislu završnih restauratorskih radova.‘

image

Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba

RONALD GORŠIĆ/CROPIX
image
RONALD GORŠIĆ/CROPIX

‘Ovoga vikenda otvorit ćemo vrata značajnih građevina i pojedinih kvartova čineći tako arhitekturu dostupnu javnosti. Ističući održivost, prenamjenu baštine i urbanu regeneraciju, Festival Open House Zagreb potiče poštivanje izgrađenog okoliša, a stanovnicima nudi mogućnost da se još više povežu sa svojim gradom‘, izjavila je kreativna ravnateljica projekta OHZ Dubravka Vrgoč.

image

Dubravka Vrgoč, kreativna ravnateljica projekta OHZ

RONALD GORŠIĆ/CROPIX
image
RONALD GORŠIĆ/CROPIX

Izvršna ravnateljica projekta OHZ Tomislava Blatnik je naglasila: "Arhitektura mora biti otvorena široj javnosti i poticati raspravu među ljudima. Na festivalu omogućujemo bolje razumijevanje arhitektonskih ostvarenja ulascima u privatne kuće, obrazovne, poslovne i vjerske institucije. U svijetu već 60 gradova održava Open House festivale, a gradu Zagrebu i arhitekturi grada je članstvo u mreži festivala velika i važna promocija."

image
RONALD GORŠIĆ/CROPIX
image
RONALD GORŠIĆ/CROPIX
image
RONALD GORŠIĆ/CROPIX

Nastavljajući se na izniman uspjeh prvog Open House Zagreb Festivala, tijekom petka, kao i u subotu i nedjelju, građani i turisti dobit će priliku uz stručno vodstvo obići ukupno 41 arhitektonski atraktivan i značajan objekt.

U sklopu Festivala organizirat će se i tema pod nazivom ‘Susret s arhitektom‘, koja podrazumijeva razgovore s iznimno značajnim arhitektima koji su obilježili pojedine epohe. U petak je na rasporedu razgovor s arhitektom Brankom Silađinom u njegovom stanu, uz moderiranje Dražena Juračića, u subotu slijedi razgovor s Milanom Šosteričem i uz moderiranje Alana Kostrenčića u Muzičkoj akademiji, a za kraj festivala, u nedjelju slijedi razgovor s Hildegard Auf-Franić, na Agronomskom fakultetu, a moderirat će Mia Roth Čerina.

image
RONALD GORŠIĆ/CROPIX
image
RONALD GORŠIĆ/CROPIX
image
RONALD GORŠIĆ/CROPIX

Open House Zagreb dio je svjetske mreže festivala OPEN HOUSE WORLDWIDE, zamišljen kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata. Festival potiče razmišljanja o vrijednostima grada i ulozi stanovnika u njegovom stvaranju te ih potiče da se zalažu za dobro osmišljeno, planski izgrađeno okruženje. Svi programi su besplatni, a raspored festivala možete pronaći na internetskim stranicama festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 11:20