10 NAJBOLJIH

Ove brzorastuće biljke stvaraju odličnu ogradu, a mogu poslužiti ako vam zatreba i hlad u dvorištu

 /SHUTTERSTOCK

Ako želite malo privatnosti u svome vrtu ili dvorištu već sada možete posaditi brzorastuće biljke koje će vam praviti hlad i dati zaštitu od pogleda. Ovo je lista od 10 biljaka koje najbrže rastu...

Čempres

Možda nije najbolji dugoročni izbor u manjim stambenim vrtovima, ali ova biljka može narasti i do 40 metara. Prirodni, domaći čempresi mogu biti odličan izbor u pravim okruženjima.

Lovor

Popularan izbor žive ograde i još je jedna brzorastuća opcija. Može stvoriti živu ogradu visoku 1,5 – 5 metara.

Božikovina

Postoji širok spektar božikovine koje brzo rastu kako bi omogućile veći nivo privatnosti u dvorištu. Neke tradicionalne božikovine imaju bodljikavo lišće koje također može poboljšati sigurnost vrta i dati crvene bobice zimi. Međutim, nemaju sve božikovine vrhove i neke stvaraju glatku živicu.

Fotinija

Ovo je brzorastući ukrasni, zimzeleni grm koji cvjeta i može biti još jedan odličan izbor za privatnost u vašem vrtu. Red Robin je jedna popularna sorta ove zimzelene žive ograde i kada se redovno obrezuje, može stvoriti gusti pokrivač za ogradu.

Vatreni trn

Kao i mnoge opcije na ovoj listi, može dobro funkcionirati i kao prirodna ograda i zaštita od pogleda. Pirakanta (poznata kao vatreni trn) je odlična i za divlje životinje. Ptice će voljeti crvene ili narančaste bobice koje se pojavljuju na jesen.

Berberis

Ove biljke mogu da varirati u veličini, od 1 do 5 metara, a mnoge imaju atraktivne proljetne cvjetove praćene bobicama koje su također popularne među vrtlarima.

Bambus

Ako želite imati privatnost, ali nemate prostora za širi pojas grmlja, možete uzeti u obzir bambus. Pazite, međutim, iako bambusi mogu biti korisni dodaci mnogim vrtovima, neki mogu imati tendenciju da preuzmu vlast i ponašaju se kao korov. Ukoliko imate posla sa takvom vrstom, posadite ih u posudu.

Forzicija

Drvenaste grane forzicije mogu dati potrebnu strukturu i pokrivaju dvorište od pogleda, a sunčano žuti cvjetovi u proljeće zaista čine ovaj izbor savršenim. To je jedna od biljaka koje najavljuju dolazak proljeća i pružaju izvor nektra za oprašivače početkom godine.

Hortenzije

Hortenzije mogu biti zimzelene ili listopadne, biljke koje same prave ogradu ili se mogu oslanjati na zid ili ogradu. Njihovo raskošno cvijeće će i tokom jeseni uljepšavati vaše dvorište. Pored raskošnog cvjetanja, neke hortenzije, poput "Enziandoma", na jesen će imati i atraktivno crveno-smeđe lišće.

Maline

Naravno, možete razmisliti i o tome da napravite ogradu koristeći tradicionalnije bobičasto voće. Na primjer, maline mogu napraviti odličnu ogradu, s obzirom da brzo rastu i dovoljno su visoke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 19:31