REAGIRAJTE ODMAH

Ovo je najvažniji zadatak za vlasnike kuća u jesen, ako ga odgađate riskirate velike štete

 /SHUTTERSTOCK
Možete pozvati profesionalce - usluga čišćenja stoji oko pet eura po kvadratu, ali možete to napraviti i sami. Evo kako

Koliko god uživali u čarobnim jesenskim bojama i njihanju otpalog lišća na vjetru, ne smijemo zaboraviti nam to isto lišće može uzrokovati velik problem u okućnici, a posljedično i u kući. Stoga je čišćenje oluka jedan od važnijih zadataka u jesen za sve vlasnike kuća.

image

U olucima se nakuplja lišće koje pada s drveća, grančice, češeri, žirevi, pijesak nošen vjetrom, pa i ptičji izmet

/SHUTTERSTOCK

Zašto je to tako važno? Sustav oluka omogućuje odvod kišnice, štiteći građevinu od vode i vlage. S druge strane, lišće koje pada s drveća, borove iglice, grančice, češeri, žirevi, pijesak nošen vjetrom, pa i ptičji izmet te ostaci gnijezda, začepljuju oluke, sprečavajući protok vode. Na niskim temperaturama ta se voda može smrznuti te uzrokovati pukotine i druga oštećenja. Osim toga, začepljeni oluci mogu dovesti do prelijevanja vode tijekom obilnih oborina i plavljenja zidova, što pak rezultira ružnim mrljama i potencijalnom razvoju plijesni koja može uzrokovati alergijske reakcije, glavobolje i druge zdravstvene probleme. U ekstremnim slučajevima može uzrokovati i štetu na temeljima građevine. Stoga čišćenje oluka nije samo pitanje estetike, već prvenstveno sigurnosti, upozorava Deccoria.pl.

Prema platformi Kućni-majstor.hr, usluga pranja krova s čišćenjem oluka, zamjenom manjeg broja crjepova i brtvljenjem, stoji oko pet eura po kvadratu, no taj zadatak možete obaviti i sami, ukoliko su vam oluci dostupni. Samo trebate biti jako oprezni.

image

Začepljeni oluci mogu dovesti do prelijevanja vode tijekom obilnih oborina i plavljenja zidova

/SHUTTERSTOCK

Prije svega potrebne su ljestve koje treba stabilno postaviti na čvrstu i ravnu površinu te ih nasloniti na kuću, a najsigurnije bi bilo da ih netko i pridržava. Osoba koja se penje neka obavezno ima zaštitne rukavice, a na vrh ljestva može postaviti kantu u koju će ubacivati nakupljeno lišće i druge ostatke. U trgovinama se mogu kupiti namjenski setovi s alatkama s teleskopskom ručkom, strugalima i krutim čekinjama koji će olakšati vađenje ostataka iz oluka, ali poslužit će i metalna hvataljka ili savitljiva poluga. Na kraju je oluke poželjno isprati vrtnim crijevom, tj. po mogućnosti visokotlačnim peračem; jak mlaz vode trebao bi izbaciti i one ostatke koji se nisu uspjeli ručno ukloniti. Za vrijeme ispiranja pogledajte puštaju li oluci na spojevima, a Bauštela.hr dodatno upozorava da obratite pažnju i na to izlazi li voda kroz donji otvor u punom mlazu. Ako ne, vrlo vjerojatno je crijevo začepljeno, pa ga pokušajte pročistiti sajlom. Ukoliko ne uspijevate riješiti problem, ipak biste se trebali obratiti profesionalcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 11:49