NAŠI SUSJEDI

Ovo je najzdravija zemlja na svijetu! Ljudi žive dugo i bez bolesti, a ovo je tajna dugovječnosti

 SIMONEN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Nestabilni ekonomsku uvjeti te visoka stopa nezaposlenosti nekako ne sprječava Talijane da dugo i zdravo žive. Nedavno je magazin "Bloomberg Italy" objavio je da je Italija jedna od najzdravijih zemalja na svijetu u konkurenciji od 163 zemlje. Bloombergov globalni zdravstveni indeks koji uspoređuje varijable kao što su – uzrok smrti, dugovječnost, zagađenje, krvni tlak te ovisnost o nikotinu smjestio je Italiju na sam vrh liste najzdravijih zemalja na svijetu. Dijete koje je danas rođeno u Italiji može očekivati da će poživjeti do kasnih osamdesetih godina, navodi "Panorama".

Iako je Italija među najrazvijenijim zemljama svijeta, njen rast stagnira već desetljećima, gotovo 40 % mladih je nezaposleno. Usprkos svemu, Talijani su u znatno boljoj formi nego Amerikanci, Kanađani ili Britanci, prenosi Nova.rs.

Mediteranska prehrana bogata povrćem i djevičanskim maslinovim uljem, koju Talijani obožavaju smatraju se eliksirom dugovječnosti. Ona je također bazirana na velikoj količini povrća, mahunarki, ribe i orašastih plodova. Ovaj način prehrane podrazumijeva niži unos mesa i mliječnih proizvoda, a osobito je pogodan za zdravlje srca.

The New England Journal of Medicine radio je više istraživanja na ovu temu, a nedavno su objavili i studiju rađenu na uzorku od 22 000 Grka, koji su svoje obroke bazirali na mediteranskoj prehrani. Rezultati su pokazali da su ovi Grci živjeli duže od ostalih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 08:25