DOBRO JE ZNATI

Poskok se boji jedne stvari! Ako ga ugledate, napravite ovo i spriječite napad

 PORTIS IMAGING/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/
Treba biti oprezan jer je ova zmija otrovnica zbog toplog vremena i visokih temperatura i dalje aktivna, a u tijeku su i berbe maslina

Nedavni ugrizi poskoka na splitskom području - Slobodna Dalmacija piše kako su se jučer u KBC Split u Klinici za infektologiju nalazile dvije osobe, jedan muškarac i jedna žena, koje je u dva odvojena incidenta ugrizala zmija otrovnica - potaknuli su nas da saznamo može li se na bilo koji način spriječiti napad.

Ako ugledamo poskoka, treba li ga ubiti, zanemariti ili poduzeti neke korake kako bi ga se otjeralo? Upravo je to bilo jedno od pitanja postavljenih Pet centru, a odgovor je svojedobno dala veterinarka Tanja Krulc. Prenosimo ga u cijelosti.

"Poskok (lat. Vipera ammodytes) je najotrovnija i najopasnija europska zmija iz porodice ljutica. Najveća je otrovnica na našim područjima, a ne živi isključivo na kamenitom području. Pari se potkraj travnja do početka svibnja, a ženka od rujna do listopada okoti 10 do 20 mladih. Živi do 15 godina. Neprijatelji su mu ptice grabljivice i male zvijeri. Noću je aktivan samo za vrijeme najtoplijeg dijela godine, kada je preko dana pretoplo, a prvi dio noći je još uvijek dovoljno visoka temperatura. Sporiji je, tromiji te otrovniji od riđovke. Poskoci na području Europe spavaju zimski san. Povremeno se penje po niskom grmlju i drveću. Obično je to u doba kada ima malih ptića, ali i za vrijeme ljeta, kada je u sumrak tlo dovoljno zagrijano pa da se griju na granama iznad, npr. hrpe kamenja. Relativno je je spor, a debeljuškast je zbog sala. Ubijati ga se ne smije jer je zakonom zaštićena vrsta", navodi se odgovor na stranicama Pet centra, u rubrici "Pitaj veterinara".

No, čini se da postoje određene metode kako otjerati poskoka.

"Poskok se boji vode pa ga se može otjerati i tako sa ga se pošprica s vodom. Topot nogu i dodir štapova po tlu će ga otjerati. Također, održavanjem okoliša i uređenjem zapuštenih područja i kuća umanjit će se njihovo obitavanje na tim mjestima", napisala je Tanja Krulc.

Dodala je kako se poskok brani ugrizom ako nema nikakvog drugog izbora (bijeg je onemogućen, a pokušaji zastrašivanja predatora nisu urodili plodom) jer je inače riječ o neagresivnoj i relativno mirnoj zmiji.

"Ugriz poskoka je rijetko smrtonosan jer u 30 posto slučajeva ugriz je suhi i ne dolazi do izbacivanja otrova, a i pri obrambenom ugrizu ispušta samo 1/6 otrova za razliku od lovnog ugriza kada ispušta 1/3. Otrov se sastoji od hemotoksičnih tvari koje zgrušavaju krv i izazivaju šok. Liječi se injekcijom protuotrova (serum), a prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječno zdrava odrasla osoba može preživjeti prosječan ugriz (u ruku ili nogu) prosječnog poskoka bez liječničke intervencije (dakle, bez protuotrova), no za svaki slučaj ipak bi bilo dobro što prije potražiti liječničku pomoć", napisala je.

Iako su nesretne osobe koje se liječe u Klinici za infektologiju, kad su zadobile ugrize, šetale prirodom te ni na koji način nisu izazivale zmije, Slobodna Dalmacija piše kako iz KBC-a Split apeliraju na ljude da budu oprezni, s obzirom na to da su zmije zbog toplog vremena i visokih temperatura i dalje aktivne, a u tijeku su i berbe maslina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 13:59