Nema boljeg

Život u vrtu kakav sanjate: Iskoristite puni potencijal otvorenog prostora uz ove provjerene metode

 STRAUSS, FRIEDRICH/LIVING4MEDIA

Pametnim rješenjima, funkcionalnim dizajnom i dobro promišljenim sadržajem možete osigurati provođenje većine svog slobodnog vremena, ali i obavljanje niza kućanskih poslova u svom vrtu ili dvorištu, na svježem zraku i uz cvrkut ptica.

Mnogima je cilj “kućica u cvijeću”. Zamišljaju miran i idiličan život, cvrkut ptica i jutarnje kave na osunčanoj terasi. Jednom kada se to ostvari, često se pokaže da ona prva maštarija ne prati realno stanje. Moderan životni stil ostavlja nam manje mogućnosti za kvalitetno uživanje u slobodnom vremenu i odmoru. Ono malo preostalog vremena moguće je provesti vani u svom dvorištu, ali pitanje je kako. Stambeni prostori često nisu dovoljno povezani s vrtom, a vani nema dovoljno sadržaja koji bi nas privukli. Toliko željeni vrt ostaje neiskorišten i predstavlja samo udaljenu sliku koju je s vremena na vrijeme potrebno oblikovati košnjom i koju tek povremeno koristimo za roštilj ili igranje. Postoji li jednostavan način da se to stanje promijeni i kako iskoristiti puni potencijal otvorenog prostora?

Ako smo krenuli u tom smjeru i zaključili da život u stanu nije za nas, važno je u potpunosti iskoristiti dvorišta odnosno vrtove. Ne samo zato što ih posjedujemo nego zato što više življenja na otvorenom prostoru ima brojne blagodati u fizičkom, društvenom i mentalnom aspektu. Kroz profesionalnu praksu uvidio sam da su slaba povezanost boravišnog dijela kuće i okoliša te nedostatak vrtnih sadržaja gotovo pravilo, a ne izuzetak. A to je prava šteta budući da je život u kući ili stanu s vrtom privilegija bez obzira na to koliko je vrt prostran ili malen.

Ne treba se zavaravati da ovakav način ne zahtijeva trud i osobni angažman. U početku će biti potrebno više aktivnosti, ali će se kasnije, kad se unutarnji i vanjski prostor bolje povežu, sve odvijati jednostavnije. Prestat ćemo dom i vrt koristiti jednodimenzionalno i ti će prostori postati povezana mjesta pozitivnih aspekata života, a ponajviše rada, rekreacije, odmora, učenja i osobnog razvoja.

image
VON EINSIEDEL, ANDREAS/LIVING4MEDIA

POVEZIVANJE UNUTARNJEG I VANJSKOG PROSTORA

Funkcionalnim, vizualnim i simboličkim povezivanjem unutarnjeg i vanjskog prostora omogućujete ugodniji život u samom objektu. Postoji nekoliko efikasnih načina koji nisu nikakva novost budući da se koriste gotovo od samih početaka razvijenih civilizacija.

image
LOOKBOOK/HOUSE & LEISURE/LIVING4MEDIA

FUNKCIONALNOST I INTUITIVNOST ZA POČETAK

Kod dizajniranja svakog, pa tako i vanjskog prostora, zapravo i nema puno pameti budući da treba biti funkcionalan i intuitivan kako biiste ga mogli što optimalnije i češće koristiti. U smislu povezivanja s vanjskim to znači da boravišne prostore, odnosno dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju, pozicionirate tako da se na najkraći mogući način pristupa otvorenom prostoru.

Ovdje ima zaista mnogo mogućnosti i pravila, a ovom prilikom ćemo naglasiti da mislite na osunčanje, utjecaje vjetra, poglede iz vana i prema van te odnos s drugim prostorijama u kući i vrtnim sadržajima. Ako ste se zatekli u takvoj situaciji da je za ostvarenje toga potrebno preuređenje, razmislite o tome na način da je često jeftinije više uložiti na početku kako bi se ostvarile znatne koristi kroz dugi niz godina.

Pergole prekrivene penjačicama vrlo su atraktivno rješenje, ali će propuštati kišu. To se može riješiti podlogom od nepropusnog materijala poput voštanog platna

OTVORITE ZID

Zidovi su zidovi, i ne mogu se ponašati drugačije nego da budu barijera. Samim time oni su prepreka povezivanju kuće i vrta. Nasreću, postoje vrlo jednostavna rješenja, a to su prozori i vrata. Idealom se smatraju velike staklene stijene od poda do stropa, ali osobno smatram da to treba uzeti s određenom zadrškom. Velike staklene stijene često u hladnijim klimama nisu racionalne zbog uštede energije, a u toplim pak postaju problem zbog previše topline koje provode. Nekad ih nije moguće ni postaviti zbog niza prepreka kao što su statička ograničenja, vjetar ili prodiranje vlage. Često sam svjedočio tome da jedan cijeli zid zamijene staklene stijene, a ukućani se u toj situaciji ne osjećaju ugodno zato što im je boravište previše izloženo pogledima ili suncu. Tada se stijene zatvaraju roletama i zavjesama i gube svoju funkciju. Možemo se prilagoditi situaciji i mogućnostima i primijeniti druga rješenja. Primjerice, krilna staklena vrata su jednostavno rješenje. Možda neće izgledati atraktivno kao klizna, ali će obavljati svoju funkciju.

Prozore možete namjestiti tako da uokviruju određenu sliku iz vanjskog prostora, kao što se to često radi u tradicionalnoj kineskoj i japanskoj arhitekturi. Ako i nemate neku posebnu sliku u vanjskom prostoru, kreirajte je sami sadnjom atraktivnih biljaka na točno određenoj poziciji u vrtu. Oblik prozora može varirati i prilagođavati se potrebi. Visoki i uski prozor koji počinje od poda ili horizontalni otvor u razini očiju se možda pokaže adekvatnijim od standardnog prozora. Postoje i druge mogućnosti, poput fiksir prozora bez otvaranja te francuskih prozora. Potonji su zapravo vrata s rešetkom na fasadi, a što je idealno kada nemate balkon.

image
MONDADORI PORTFOLIO/LIVING4MEDIA

USKLADITE DIZAJN INTERIJERA I EKSTERIJERA

Vaš unutarnji životni prostor ima određenu temu, materijale i paletu boja, a sve to možete ponoviti i u vani. Isto vrijedi i obrnuto. Boja unutrašnjih može odgovarati boji vanjskih zidova ili se ponavljati na ogradama ili sjenici. Moguće je uskladiti i podove uz uvažavanje činjenice da određeni materijali nisu adekvatni za vanjski prostor. Tip drva na terasi može se ponavljati kao “seoski pod” unutar prostora stanovanja. Pločice u kuhinji mogu bojom i oblikom odgovarati kamenu u vanjskoj kuhinji. Jedan dobar i jeftin trik je ponavljati boje pokućstva na bojama vrtnih elemenata. Za to vam trebaju samo kanta boje i volja za restauracijom.

Kreativna vanjska rasvjeta će snažno podići udobnost i privlačnost. I ovdje ne treba bježati od nekonvencionalnih rješenja. Lustere ili podne lampe možete smjestiti i na terasu, a ostale prostore u vrtu možete osvijetliti nizovima lampica ili usmjerenim reflektorima.

Korištenje zelenila jedan je od najlakših načina za povezivanje unutarnjeg i vanjskog prostora. Neke biljne vrste u većem dijelu godine mogu biti i na vanjskom prostoru. Vjerojatno će im trebati više zasjene, ali u dobro organiziranom vrtu takva mjesta možete lako pronaći. U zimi ih jednostavno vratite u kuću ili zimski vrt. Vrlo efektan način je locirati biljke vrlo blizu kući i prozorima. Ne samo one u teglama, nego i one posađene u tlo. Na taj način biljke se gotovo dodiruju i dijeli ih samo staklo, a granica između unutarnjeg i vanjskog potpuno je zamagljena. Velika prednost je u tome što biljke u kući nisu samo dekorativne nego i terapeutske. Imati ih iznimno je korisno za vaše mentalno zdravlje i smanjenje tjeskobe.

image
JOHN?R/LIVING4MEDIA

SMANJITE VISINSKU RAZLIKU IZMEĐU KUĆE I VRTA

Izravni spoj kuće i vrta kada imamo pod interijera i pod vrta u istoj razini je ideal kojem svakako treba težiti. Ravan teren je u ovom slučaju blagoslov, a mnogo je teže takav prijelaz postići na blago kosim terenima. Ali što ako je unutarnji prostor na drugoj razini od vanjskog? Tada pokušajte izbjeći naglu promjenu razine. U praksi to znači da izbjegavate stepenice odmah po izlasku iz kuće i težite da prijelaz bude blaži, s proširenjem na samom kontaktu kuće i terase te nekoliko kaskada povezanih stepenicama koje se spajaju na prirodnu razinu tla. Ako je vaša terasa dovoljno velika, razmislite da unutar nje imate različite razine. Možete ih iskoristiti za sadnju biljka i ostvarenje ostalih sadržaja na otvorenom. Široke stepenice pomoći će da se dva prostora i visinske razlike mnogo lakše pretoče jedna u drugu.

Ako imate zaista veliku visinsku razliku i malo mogućnosti za formiranje kaskada, možete grmlje i drveće posaditi što bliže terasi. Oni će rastom i volumenom anulirati razliku.

image
DEL OLMO, HENRI/LIVING4MEDIA

BORAVAK NA OTVORENOM I PO LOŠEM VREMENU

Omogućite boravak na otvorenom čak i kad je vrijeme loše. Nadstrešnica od nepropusnih materijala omogućuje nam zaštitu od većine vremenskih nepogoda. Za vrijeme kiše ili velike vrućine boravak ispod nadstrešnice je ugodan i možete obavljati sve funkcije. Kuhanje, čitanje, obrtnički radovi ili rad na računalu mogu se odvijati u mnogo ugodnijem okruženju nego što je skučena soba. Uz to, boravak na takvom mjestu je mnogo opušteniji, zato što ne morate paziti da nešto ne prolijete, izgrebete ili oštetite. O obilju zraka i dobroj klimi da i ne pričamo.

Oblik prozora može varirati i prilagođavati se potrebi. visoki i uski prozor koji počinje od poda ili horizontalni otvor u razini očiju možda se pokaže adekvatnijim od standardnog prozora

Pergole ili brajde prekrivene penjačicama su vrlo atraktivno rješenje s ugodnom mikroklimom, ali uz napomenu da će propuštati kišu. Ovo se može riješiti postavljanjem nepropusne podloge poput voštanog platna s donje strane. Pergola je korisna u zimskom razdoblju kada otpadne lišće pa se sunce može nesmetano probiti do prozora. U ljetnom razdoblju pergola radi zaštitu od sunca unutar kuće, a ujedno hladi zrak koji struji kroz prozore i vrata.

Zimski vrt u svojoj osnovi predstavlja mjesto za uzgoj biljaka i boravak za vrijeme hladnijih mjeseci. Iako je to relativno skupa “građevina” koja je u idealnom slučaju staklenik povezan s kućom, može se izvesti na brojne kreativne i jeftinije načine, a može se integrirati unutar kuće.

image
WOLFGANG BJORNVAD, BIRGITTA/LIVING4MEDIA

ORGANIZIRAJTE ZONE KORIŠTENJA

Kuća ili stan su u pravilu organizirani po zonama. Tako je moguće razlučiti zonu spavanja, intimnu zonu koju najčešće čini kupaonica, zatim boravišnu zonu koju čine kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak, a malo veće kuće mogu imati gospodarsku zonu s kotlovnicom ili vešerajem te radnu zonu s kućnim uredom.

Čak i najmanji vrtovi mogu imati boravišnu zonu u koju se osim odmora može uklopiti i kuhanje. Radna zona se, ovisno o tipu posla koji radite, može svesti na stol za prijenosno računalo ili na veći pult za poslove koji zahtijevaju rad rukama. Na kraju, zašto se na otvorenom ne bi nalazila i zona za spavanje? Sve što vam treba je neka ležaljka ili viseća mreža na zaklonjenom mjestu, a siguran sam da će pravi kreativci nekako uklopiti i kauč.

image
LOOKBOOK/HOUSE & LEISURE/LIVING4MEDIA

NAMJEŠTAJ ZA VANJSKI DNEVNI BORAVAK

Ako dnevnu sobu ostvarimo na otvorenom to znači da možemo barem pola našeg slobodnog vremena provesti na svježem zraku. Takav prostor bi trebao biti natkriven kako bi boravak bio ugodan i za vrijeme kiša i za vrijeme vrućina. Bočne pregrade od drva, kamena ili biljaka pomažu kako bi se spriječili zapusi vjetra i nepoželjni pogledi. Ovdje nije nužan klasični vrtni namještaj već možete biti mnogo kreativniji. Stari kauč, sofa ili nekoliko fotelja će izgledati odlično. Osim toga, jedan stolić za kavu i komoda će dati pravi domaći ugođaj, a zašto ne biste postavili i neki tepih? Lusteri i slična rasvjeta će prostor učiniti ugodnijim kada padne mrak. Naravno, tu je i stol za blagovanje, zato što nema ništa bolje od ručka na otvorenom.

image
STRAUSS, FRIEDRICH/LIVING4MEDIA

KUHANJE NA OTVORENOM NIJE SAMO ROŠTILJANJE

Nekoliko godina smo, kao mlada obitelj, živjeli u kućici od dvadesetak kvadrata. Naravno, ondje je sve bilo minijaturno, a kuhinja posebice. Ali pored nje bila je natkrivena terasa koja se pokazala kao velika prednost. Na jednom kutu napravili smo improviziranu vanjsku kuhinju. Čak i za vrijeme velikih hladnoća bilo mi je draže kuhati na otvorenom. Velika prednost bila je i u tome što mirisi ne ostaju u kući. S vremenom, nakon preseljenja u deset puta veću kuću i desetak puta veću kuhinju, zaključio sam da mi je kuhanje bliže drveću, grmlju i začinjeno pjevom ptica bilo daleko draže iskustvo.

Ako je ikako moguće, kuhinju na otvorenom smjestite bliže unutarnjoj kuhinji i dnevnim prostorijama budući da možete podjednako koristiti oba prostora. Ovdje je važno naglasiti da kuhinja na otvorenom ne znači samo roštilj nego podrazumijeva gotovo sve dnevne potrebe za kuhanjem. Sukladno tome, dobro je imati radnu ploču koja može biti napravljena od betona ili pločica. Ako nemate mjesta za radnu ploču, može poslužiti i stol koji zatim koristite za blagovanje. Izvor vode je dobrodošao i bit će vrlo koristan. Ako imate mogućnosti, vremena ili vještine počastite se i s peći za pizzu ili stalkom za kotlić.

Ako začinsko bilje i povrće posadite blizu kuhinje, bit ćete neki od rijetkih koji imaju privilegiju kuhati s najsvježijim mogućim namirnicama iz kontroliranog uzgoja. To je toliko velika vrijednost da se zapravo i ne može mjeriti novcem. Čak i najjednostavnija kuhinja će vas privući da dobar dio dana provodite na otvorenom i uvjeren sam da kada jednom steknete tu naviku nema povratka na stare načine kuhanja.

image

Person lying in hammock with dog nearby in garden of Gateshead home Tyne and Wear England UK

NARRATIVES/DARBY, BRENT/LIVING4MEDIA

JEDNO OBIČNO STABLO ČINI RAZLIKU

Kroz praksu u projektiranju vrtova zaključio sam da se većina ljudi boji zelenila. U najvećem broju slučajeva argumenti su da se tamo skrivaju bube i zmije te da zelenilo radi puno smeća koje moraju čistiti. To je posljedica neznanja i najčešće se dogodi da kroz iskustvo ili argumentirani razgovor strahovi nestanu. Bube odnosno kukci više nisu tako opasni i naporni, nego su bitni za ekosustav, zmije se pretvore u neotrovne i plašljive stvorove koji bježe od ljudi, a smeće postane otpalo lišće koje u jesen zahtijeva sat ili dva rekreativnog posla kako bi se odnijelo na kompost.

Zato bih htio naglasiti da jedno obično stablo predstavlja nemjerljivo veću korist od problema koje može uzrokovati. Osim što je odličan regulator mikroklime, stablo je stanište za brojne ptice koje će svojim pjevom učiniti boravak ugodnijim, a dobro razraslo stablo pruža sjenu i zaštitu. Dobar primjer su stabla kostele, odnosno vrste Celtis australis. Gotovo svako selo Dalmatinske zagore je imalo barem jedno takvo stablo ispod kojega se odvijao gotovo sav društveni život. Stablo može biti i važan element vizualnog povezivanja unutarnjeg i vanjskog prostora. Pogled kroz prozor na stablo simbolički i vizualno približava prirodu boravištu.

ZA KRAJ, UŽIVAJTE U VRTLARENJU

Zasučite rukave, izađite van i okušajte se u vrtlarstvu. Tako se možete natjerati na aktivniji život, koji će vam uskoro toliko prijeći u naviku. Kao pozitivan primjer može se navesti istraživanje objavljeno u U.S. National Library of Medicine (2017.) kada su autori dokazali da vrtlarstvo može poboljšati fizičko, psihičko i socijalno zdravlje što dugoročno gledano može ublažiti i spriječiti razne zdravstvene probleme s kojima se suočava današnje društvo.

Ako želite više koristiti vanjski prostor, a mislite da nemate dovoljno velik vrt da biste ostvarili sve ove prijedloge, ne brinite. Idite korak po korak i ostvarujte ono što u tom trenu možete. Na kraju nisu bitni veličina vrta, uložen novac i bogatstvo sadržaja. Jedna ležaljka u hladu stabla ponekad vrijedi više od najskuplje sofe ispred televizora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 20:13