STRASTVENI KOLEKCIONAR

Arhitekt Karlo Ugarković iz Splita ima najveću kolekciju Lego kocaka na svijetu

 TOM DUBRAVEC/CROPIX
Od njih izrađuje i makete za svoje projekte, a najkompliciranije mu je bilo složiti slomljeni Titanic dugačak sada 120 cm koji se sastoji od 15.000 dijelova

Malo je onih koji se mogu pohvaliti kolekcijom Lego kocaka od 50.000 do 70.000 komada, a jedan od njih je zagrebački arhitekt, podrijetlom iz Splita, Karlo Ugarković. Najkompliciranija maketa koju je ovaj strastveni obožavatelj kockica složio je slomljeni Titanic u posljednjim trenucima prije potonuća. Dugačka je 120 centimetara i sastoji se od oko 15.000 dijelova, a za nju mu je bilo potrebno tri tjedna cjelodnevnog rada. Složio ju je 2015., šest godina prije službenog Lego seta Titanic, koji se sastoji od 9000 kocaka.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

- Slaganjem kockica spajam tri meni jako bitna svijeta - djetinjstvo, strast i struku. Osjećam se ispunjeno i maksimalno angažirano, a usto obuzeto mirom. Od malih nogu moja je zbirka Lego kockica eksponencijalno rasla. Nekoliko temeljnih setova dobio sam od roditelja, uglavnom kao poklone za rođendan i blagdane. Oni su vjerojatno jedan od osnovnih razloga zašto sam se odlučio baviti arhitekturom. Poprilično sam siguran da ove ‘igračke‘ u procesu odrastanja igraju važnu ulogu u razvijanju kombinatorike i vizualnih vještina te da doprinose sposobnosti rješavanja inženjerskih problema. Danas mi za cjelokupnu kolekciju treba posebna soba, a to, naravno, pruža i širok asortiman modeliranja - kaže Karlo Ugarković.

Prvi važniji set Lego kocaka dobio je u osnovnoj školi. Bio je to dvorac Hogwarts iz serije o Harryju Potteru. Kockice dobivene u njemu koristio je za sve svoje individualne projekte. Kaže da još uvijek postoji mogućnost da ga ponovno složi, po uputama koje sistematski čuva. Inače, puno radije slaže kockice "iz glave" nego prema predlošku.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

- Svaki projekt prethodno nastojim detaljno osmisliti kroz adekvatne nacrte objekta i pronaći što više fotografija iz različitih kutova, kako bi replika Lega bila što realnija. U procesu slaganja gotovo uvijek dolazi do izmjena. Uz to, statički gledano, svaka struktura zahtijeva novi pristup i oprez zbog ukupne konačne težine makete i njezina prenošenja. Neke makete su morale biti rastavljene kako bih sastavio neke druge. Primjerice, dvorac Neuschwanstein je rastavljen 2015. kako bih mogao napraviti Titanic, no znam da bi, kad bih ga danas ponovno radio, vjerojatno bio još bolji. Osim Titanica, još postoji i maketa katedrale sv. Dujma u Splitu - govori Ugarković.

Koliko voli slagati kockice, najbolje se vidi po tome što je, kad se otvorio Legov dućan u Zagrebu, kao vjerni klijent došao na otvorenje i kupio nekoliko setova. Isto je učinio i na otvorenju Legova dućana u rodnom Splitu. Veseli ga što se danas svi setovi mogu kupiti online, a postoji i opcija naručivanja zasebnih kockica preko velikih internetskih trgovina. Doslovno možete odabrati koju god kockicu želite, u količini u kojoj vam zatreba.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Ljubav prema legićima danas je odlučio iskoristiti i u poslu. Naime, on je jedini arhitekt u Hrvatskoj, a vjerojatno i u svijetu, koji makete kuća za klijente u svojem arhitektonskom studiju Kromarh izrađuje od ovih popularnih kocaka.

- Volim slagati sve što mi predstavlja izazov. Dogodi se da prođe i po nekoliko godina dok ne dobijem inspiraciju za novu veliku Lego maketu. Iako zvuči čudno, još uvijek sam ograničen količinom i bojom kockica koje imam, pa svaki projekt moram prilagoditi tome ili naručiti dodatne kockice. Dvorci i crkve odlični su ‘modeli‘ i u budućnosti planiram ići tim smjerom. Mislim da bi, primjerice, bilo jako izazovno složiti dvorac Trakošćan - kaže Karlo Ugarković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 10:07