VRUĆI TREND

Dašak Afrike za tropski ugođaj u domu

Sofa Lucania Cythera, Vladila

 Vladila
Crni kontinent oduvijek je bio inspiracija dizajnerima interijera, a danas je taj stil vrlo popularan jer podrazumijeva korištenje prirodnih materijala

Sviđaju vam se tapete s tropskim uzorcima, tople boje poput smeđe žute ili pješčane, drveni namještaj te dekoracije s printom žirafe, zebre i leoparda? Ako je odgovor da, ljubitelji ste afričkog stila uređenja interijera, koji je jedan od najpoželjnijih ovog ljeta.

image

Peinture Fawn, Maison Fetiche

Maison Fetiche

Ruku na srce, malo je onih koji u potpunosti žele urediti dom u ovom stilu, koji ima dva smjera: etnički i kolonijalni (koji spaja materijale iz nekadašnjih kolonija s europskim, pogotovo britanskim utjecajem). Afrički stil vrlo je intenzivan, ali se poneki detalj može odlično uklopiti u razne tipove modernih interijera. Zato je najbolje u moderni interijer unijeti dašak Afrike uz pomoć raznih detalja.

image

Jastučnica Akagera, La Ligne 29

La Ligne 29

Domovi uređeni u ovom stilu puni su plemenskih maski, rezbarenih figurica ljudi i životinja, totema te ručno izrađenih tkanina intenzivnih boja. Ključno je da su sav namještaj i detalji moraju biti napravljeni od prirodnih materijala, a upotreba plastike u potpunosti je zabranjena. Namještaj je često grubo obrađen i bez završnog sloja laka, a osim drva od materijala se koristi kamen, keramika, pluto, bambus, ratan i koža.

image

Zidna tapeta Sedra, Vladila

Vladila

Za zidove je, ovisno o preferencijama, dobro odabrati pješčane nijanse, terakotu, oker ili boju kore drveta. Također, dobra je ideja venecijanska žbuka, koju su za unutarnje uređenje kuća rabili još stari Rimljani. To je žbuka koja se sastoji od kombinacije sitnih komadića mramora i gašenog vapna, a da bi dobila na reljefnosti dodaju joj se prirodne boje, najčešće biljnog podrijetla. Mana joj je skupoća i komplicirani postupak nanošenja, no djelić Afrike možete unijeti i zidnim tapetama s motivima džungle, a posebno su popularni oni s listovima banane.

image

Stolci 16.370, Rispal

Rispal

Kad su boje u pitanju, najčešće se koriste razne nijanse smeđe, no dobro će se uklopiti i detalji u crnoj, crvenoj, sivoj, plavoj te zelenoj. U afričkim interijerima često se nalaze razne škrinje ili taburei koji mogu poslužiti kao stolići za kavu.

Važan element u uređenju doma u ovom stilu je tekstil, od bogatih zavjesa do staza od grubih prirodnih materijala i prekrivača u živim bojama. Važne su i razne dekoracije poput koplja, drvenih slika, glinenih vaza, životinjskih koža na podu... Što se tiče svjetla, ono treba biti prigušeno i ambijentalno pa nikako u obzir ne dolaze hladni tonovi led rasvjete

.

image

Podložak za stol Zambezi, Jamida of Sweden

Jamida of Sweden

Afričke motive moguće je unijeti u svaku prostoriju u domu pa ćak i u dječju sobu - primjerice velikim posterom neke divlje životinje i plakatom iz animiranog filma "Madagaskar".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 21:45