ZAHTJEVNO ODRŽAVANJE

Dizajneri interijera kažu da nikada ne bi svojim klijentima preporučili ovaj izbor podova

 /SHUTTERSTOCK

Uređenje vašeg doma duboko je osobni zadatak i gotovo je uvijek najbolje vjerovati svom osjećaju i raditi ono što volite. Jedini izuzetak? Kada stručnjaci stvarno savjetuju protiv određenog izbora.

Ovo glavno pravilo posebno je važno kada se radi o tako velikim ulaganjima — i financijski i fizički — poput podova. "Vaš izbor poda mora biti u skladu s načinom na koji živite, a ne samo kako izgleda u ovom trenutku", savjetuje dizajnerica Becky Shea za Real Simple.

Kako bismo vam pomogli da suzite odabir prave opcije za vaš dom i životni stil, prenosimo vam savjete dizajnera, koji se prvenstveno tiču izbora podova u domu. Od drva u kuhinji do tepiha u kupaonici, evo svega što dizajneri kažu da biste trebali izbjegavati u svom domu.

image
/SHUTTERSTOCK

Kamen u spavaćoj sobi ili dnevnom boravku

Ne može se poreći da je prirodni kamen prekrasan izbor za gotovo svaku prostoriju, ali ako je vaš cilj stvoriti toplo i gostoljubivo okruženje, možda biste ga trebali preskočiti za prostore poput spavaće sobe ili dnevnog boravka.

"Može se izgledati prehladno da bi bilo ugodno - da ne spominjemo da popločana soba bez prostirke ili tepiha može dovesti do zaglušujuće buke u velikoj grupi", kaže dizajnerica Tracy Morris.

Bor u prometnim domovima

Obiteljske kuće moraju biti u stanju izdržati dosta habanja, počevši prvo od podova. Iako će svaki odabir sigurno pokazati nekoliko ogrebotina ili udubljenja nakon nekoliko godina ljubavi, postoje određeni materijali skloniji oštećenjima od drugih.

"Odabir bora za pod može unijeti onaj ugodan, rustikalni dojam, ali ga je vrlo lako ulubiti i izgrebati, posebno u prometnim područjima poput kuhinja ili ulaza", kaže dizajnerica Shaolin Low iz Studija Shaolin. "Umjesto toga, odlučite se za tvrđe drvo poput hrastovine koje može podnijeti trošenje, a pritom zadržati toplinu i privlačnost."

Tepih u kupaonici

Klasični relikt 80-ih i 90-ih, tepisi u kupaonici odmah izazivaju jezu kod dizajnera – i to ne samo zato što su pomalo ružni.

"Tepisi od zida do zida u kupaonicama ili podrumima su definitivno ne", kaže Gideon Mendelson, osnivač i kreativni direktor u Mendelson Group. "Voda je neprijatelj, a dodavanje tepiha u jednadžbu može dovesti do plijesni, truleži i niza drugih problema."

On predlaže da se umjesto toga zadržite na kamenu, mramoru ili porculanu.

image
/SHUTTERSTOCK

Porculanske "drvene daske" ili pravo drvo

Ovih dana postoji mnogo "varalica" u svijetu interijera, bilo da se radi o kultnom komadu namještaja izrađenom po jeftinoj cijeni ili podovima koji izgledaju kao jedno, a zapravo su nešto drugo.

"Iako su porculanske pločice i luksuzne vinilne daske (LVP) dizajnirane da oponašaju izgled pravog drva, nikada neće u potpunosti dati toplinu i teksturu pravog drvenog poda", kaže dizajnerica Nicole Roe iz R. Nickson Interiors. "Na bosim nogama ovi se materijali mogu činiti hladnima i umjetnima, a zvuku koraka nedostaje prirodna mekoća drva."

Ona dodaje da će s vremenom vlasnicima kuća možda nedostajati autentičan osjećaj i estetika pravog drva, posebno u prostorima koji su trebali biti topli i udobni

Mikrocement u vlažnim područjima

Voda može učiniti mnogo štete na podovima—osobito drvetu ili tepihu—ali također može određene vrste podova učiniti posebno opasnima za svakodnevnu upotrebu.

"Jedan izbor podova zbog kojeg vlasnici kuća često žale jest korištenje mikrocementa u vlažnim područjima poput kupaonica", kaže Shea. "Iako mikrocement može dati elegantan, moderan izgled, obično je prilično sklizak kada je mokar, što može predstavljati ozbiljan sigurnosni rizik."

image
/SHUTTERSTOCK

Drveni podovi u kuhinji

Ako postoji jedna vrsta podova koju će vlasnici vjerojatno koristiti kroz cijeli dom, onda je to drvo, posebno ako postoji otvoreni tlocrt. I dok su drveni podovi vječni klasik, oni mogu biti loš izbor za područja poput kuhinja.

"Imam pomiješane osjećaje o drvenim podovima u kuhinji", kaže dizajner Mark Schubert iz Phillip Harrison Interiors. "To je odnos ljubavi/mržnje - toplina i osjećaj prirodnog materijala su izvrsni u prostoru, ali se mogu vrlo brzo istrošiti, jer smo stalno u našim kuhinjama."

Ako želite drvene podove u kuhinji, Schubert uvijek preporučuje dodavanje tepiha kako bi se trošenje svelo na minimum.

Podovi sivih tonova... Bilo gdje

Pogledajte bilo koju kuću s početka 2000-ih i primijetit ćete zajedničku nit: sivu boju.

"Drveni podovi u sivim tonovima bili su moderni prije 10 do 15 godina, ali sada su potpuno izašli iz mode", kaže dizajnerica Jennifer Press iz Press Interiorsa. "Ako stavite sive drvene podove u svoj dom, unazađujete ga umjesto da ga obnavljatr."

Low dodaje: "Sivi podovi imali su svoj trenutak, ali brzo mogu djelovati hladno i zastarjelo - klasični ton drveta ili topliji neutralni dat će vam više fleksibilnosti i neće tako brzo izaći iz mode."

image
/SHUTTERSTOCK

Laminat umjesto skupljih materijala

Može biti primamljivo smanjiti troškove pri postavljanju podova, ali profesionalci potiču dabir kvalitetnih materijala kako bi se kasnije izbjeglo žaljenje—i šteta.

"Cijena proizvoda od laminata je odlična, ali oni mogu pojeftiniti cjelokupni izgled i dojam vašeg doma, a nisu toliko izdržljivi kao što mislite u usporedbi s porculanskim pločicama ili opcijom od tvrdog drva", kaže Schubert. "S vremenom se može oštetiti i nije ga tako lako popraviti, za razliku od drvenog poda ili poda od pločica."

Drveni podovi u kupaonici

Baš kao što je tepih u kupaonici ne, stručnjaci odvraćaju vlasnike kuća od ugradnje tvrdog drva.

"Osim ako niste iznimno oprezni, često vidimo da se drveni podovi počinje savijati u mokrim prostorima s velikim prometom, kao što je neposredno ispred tuša", kaže Ryann Swan Hackett iz Ryann Swan Designa. "Ako želite drveni pod u kupaonici, razmislite o ugradnji obruba oko vlažnih područja i malo povucite drveni pod, što će ga duže održati netaknutim."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2024 12:41