OČUVANJE BAŠTINE

Dora je prošla trnovit put od hobija do uspješnog posla, a sada se kod nje za termin nekad čeka mjesecima

 IVANA GRGIC/CROPIX
Obrt se na početku fokusirao na prijašnjem hobiju - redizajnu namještaja, a zatim je obuhvatio i restauraciju

Lineart concept studio mali je obrt u vlasništvu Dore Briševac koji posluje od sredine 2022. godine, a nastao je prvenstveno iz želje za stvaranjem vlastitih pravila. Nakon magisterija na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2017. godine, Dorin put u struci bio je dosta trnovit. Od volontiranja u različitim projektima, autorskih poslova, preko pripravništva do ponovnog volontiranja i tako sve do studenoga 2021. godine kad su počeli njezini prvi planovi za samozapošljavanje. Te je godine Dora položila stručni ispit i stekla stručno zvanje i licencu za obavljanje poslova pod zaštitom Ministarstva kulture i umjetnosti.

image

Dora Briševac

IVANA GRGIC/CROPIX

Obrt se od početaka fokusirao na prijašnjem hobiju - redizajnu namještaja, a zatim je obuhvatio i restauraciju polikromiranih drvenih skulptura te biskvitne i kintsugi keramike. Od siječnja 2024. obrt se povećao pa su zaposlene tri restauratorice umjetnina, koje svoju strast prema očuvanju baštine pokušavaju približiti hrvatskoj kulturnoj sceni održavanjem niza restauratorskih radionica, odnosno onima koje je oduvijek zanimalo što se događa "iza kulisa" u restauratorskoj radionici ili muzeju. Sjedište obrta u zagrebačkom je kvartu Buzin, a radionice organiziraju na različitim lokacijama u središtu grada.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

- Poslujem na principu ponude usluga, dakle klijent najprije pošalje fotografije predmeta i opiše svoju ideju kako zamišlja gotov predmet, nakon čega dajem svoje mišljenje i vodim ga do najboljeg pristupa za svaki predmet pojedinačno, ovisno o početnoj ideji te o dizajnu prostora u koji bi se komad trebao uklopiti. Nakon vizualnog dizajna, provjeravam s klijentom sva moguća oštećenja na predmetu da bi se napravio plan potrebnih tretiranja ako, na primjer, ima plijesni ili crvotočine, mogućih strukturnih oštećenja, oštećenja površine ili furnira, ako nedostaje dijelova za rekonstrukciju ili nabavu, ako treba zamijeniti ili obnoviti metalne bravice, ručkice, spojnice te dodatke, poput tapeta ili rasvjete. Gotovo sve podložno je obnovi ili redizajnu, ovisno o željama i proračunu klijenta - objašnjava Dora.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Uz uslugu redizajna postojećih komada, u obrtu nude i uslugu potražnje i nabave "second hand" komada koji se potom, po želji klijenta, redizajniraju određenim stilom.

- Cijenu određujem pojedinačno prema kompleksnosti svakog projekta te prema količini potrebnih tretmana, zatim o stanju površine te o konačnom dizajnu i dodacima. Svaki tretman ima pojedinačnu cijenu, ovisno o mjeri oštećenja svakog komada te koliko je materijala i vremena potrebno za njegovu obnovu. Nezahvalno je razgovarati o cijenama jer nije riječ o gotovom proizvodu, nego o usluzi za svaki pojedinačni komad. Neki komadi mogu biti gotovi vrlo brzo i stajati 400 eura, a nekima je potrebno i do dva mjeseca i mogu koštati 1200 eura. Raspon je velik jer postoji mnogo faktora koji utječu na cijenu - kaže restauratorica.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Kada je o stilu riječ, Dora kaže da nema svoj prepoznatljivi, nego da prije svega želi biti prepoznatljiva prema kvaliteti usluge koju pruža. Uz redizajn, koji je završni korak u obnovi nekog predmeta, mogu se dogovoriti i cjelokupne restauratorske, tapetarske i stolarske usluge u sklopu projekta. Neke radi Dora, a neke se obavljaju u suradnji sa stručnjacima iz navedenih područja.

Restauratorica nam otkriva da je potražnja za njihovim uslugama dosta velika pa se termin čeka malo dulje. U idealnim uvjetima završe se dva predmeta mjesečno, no često se dogodi da neki projekti traju i više od mjesec dana.

- Volim se voditi krilaticom "lijepa riječ daleko se čuje" i nerijetko imam klijente koji dolaze iz različitih dijelova Hrvatske. Sustav preporuke za mene je najsnažniji oblik marketinga. Integritet u poslovanju na prvom mi je mjestu, a u svijetu "muških" zanimanja često moram biti vrlo oštra te otporna na različite izazove s kojima se susrećem u poslovanju i u svakodnevnom životu - zaključuje Dora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 10:57