Vikend projekti

Dotjerate mali vanjski prostor za 30 eura ili (puno, puno) manje uz ove fantastične uradi sam projekte

 INSTAGRAM/@ ANTONIASCHMTZ, @MYLITTLETHINGS_PL, @THEMERRYTHOUGHT, /

Ljeto je u punom zamahu, što znači da ćete imati dovoljno vremena za uživanje na otvorenom, pa se isplati uložiti malo vremena i novaca upravo sada. Što ne znači da trebate uložiti puno! Ovo je osam načina da svom vanjskom prostoru date više boje, funkcije i šarma, a svaki stoji 30-ak eura ili (puno, puno) manje.

Postavite kutije za sadnju povrća i cvijeća

Svojoj maloj terasi dodajte kutije sa sadnicama rajčice, paprike ili začina, i uživajte u obilju povrća iz vlastitog malog vrta tijekom ljeta. Ili ih ispunite jednogodišnjim biljkama.

Također, pri odabiru biljaka za popunjavanje kutija vodite računa o budžetu i odaberite one koje se lako razmnožavaju. Neki od favorita su Kineski dolar (Pilea Peperomioides), zeleni ljiljan i aloe vera.

Dodajte bar i stvorite više prostora za druženje

Osim biljaka i opuštanja, vaš mali prostor može biti vrlo zabavan. Nicole Peesker, koja živi u Alberti u Kanadi, željela je bar za svoju malu terasu. No odvratili su je cijena kompleta i količina prostora koji bi zauzimao. Stoga je odlučila napraviti vlastiti. Koristila je daske od cedrovine, nosače, vijke i lak kako bi stvorila ovaj izvrsni dodatak na svom malom balkonu. Dodala je dva stolca koja je već imala i sada uživa na balkončiću.

Postavite rešetku za privatnost

Rešetka je sjajan način za okomiti uzgoj biljaka—a može biti i dobra stvar ako želite stvoriti malo privatnosti. U lokalnom vrtnom centru potražite komad drvene rešetke koju možete usidriti u tlo ili svaku nogu stavite u malu kantu koju zatim napunite betonom kako bi ostala stabilna. Nakon što je vaša rešetka na mjestu, možete je koristiti za sadnju biljaka penjačica poput bršljana—ili možete uz pomoć vezica pričvrstiti umjetnu biljku za trenutno zeleno.

Ako želite više privatnosti nego što može pružiti rešetka, izgradnja okomitog vrta mogla bi biti savršeno rješenje. Pokušajte promijeniti namjenu palete kako biste stvorili san svih ljubitelja biljaka.

Objesite vanjska svjetla

Žaruljice dodaju sanjivu svjetlucavost noćnim druženjima, ali ako nemate gdje pričvrstiti svjetla, ne brinite: lako možete napraviti stupove na koje možete objesiti žaruljice. Trebat će vam drva 2 x 2 m - ili četiri, ovisno o veličini vašeg prostora - kao i jedna kanta po komadu drveta, betonska mješavina, boja po vašem izboru i kuke za vijke.

Prvo dodajte beton u kantu prema uputama, a zatim zalijepite komad drveta u sredinu. Ponovite postupak za svaki stup. Zatim obojite stup u željenu boju—crna i zelena boja su privlačne, besprijekorne opcije—i postavite ga u udaljene kutove svog prostora. Uvrnite kuke s vijcima u stupove; vjerojatno ćete najprije morati izbušiti pilot rupu za jednostavnu instalaciju. Zatim objesite ih na kuke na svakom stupu.

Napravite tendu

Zaštitite se od sunca i dodajte malo hlada s pomoću DIY tende izrađene od cerade. Koristite uklonjive vanjske kuke za pričvršćivanje jedne strane tende na vaš dom; s druge strane, možete koristiti iste betonske stupove kao u primjeru prije.

Ovisno o tome koju veličinu trebate, ove cerade možete nabaviti za 10-ak eura. Osim cerade, sve što vam treba je ljepljiva traka i nekoliko čavala da pričvrstite drvo i ceradu. Od alata trebate pištolj za spajalice i bušilicu.

Napravite betonski stolić ili stolac

Mnogima je najzahtjevnija stavka uređenja vanjskog prostora s ograničenim budžetom dodavanje namještaja. Ali za manje od 15 eura, možete sami napraviti betonski stolić ili stolac koji je i jeftin i super moderan.

Za izradu ovog gore trebate vreću betona, plastičnu kantu i vodu. U plastičnu kantu dodajte vreću betona i vodu te sačekajte da se smjesa osuši. Zatim uklonite plastični okvir i dodajte boju po želji ili ostavite stolić u boji betona, jednako je šik.

Napravite viseći stolac (ili dva!)

Boravak na otvorenom nije potpun ako svom eksterijeru ne dodate kutak za opuštanje, a stolac za ljuljanje ne uzima puno mjesta i jednostavan je za izradu. Merrythought je izradila ovaj beskrajno udoban viseći stolac od tkanine, klinova i užeta.

Najvažniji dio ovoga je sigurno vješanje. Objesite ga na kuku koja nosi najmanje 150 kilograma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2024 07:45