Švedska trgovina namještajem je u ponedjeljak objavila recept za mesne okruglice, tako da sada obožavatelji ikoničnih zalogaja mogu uživati u njima čak i dok su Ikea prodavaonice zatvorene, piše globalnews.ca.
„Znamo da nekim ljudima možda nedostaju naše mesne okruglice, zbog čega smo objavili recept, kako bi pomogli onima koji traže inspiraciju u kuhinji“, stoji u priopćenju Lorene Lourido, voditeljice sektora hrane u Ikei.
Iako još nismo isprobali recept, prve objave na društvenim mrežama pokazuju da su prilično ukusne.
Recept je objavljen u prepoznatljivom Ikea stilu (crteži/dijagrami), ali ako vas nerviraju, napravili smo za vas jednostavna uputstva, korak po korak.
Evo kako napraviti oko 16 do 20 mesnih okruglica i umak:
Potrebni sastojci za švedske mesne okruglice
- 500 grama mljevene govedine
- 250 grama mljevene svinjetine
- 1 luk, sitno sjeckani
- 1 češanj češnjaka, zgnječen ili mljeven
- 100 grama (1/2 šalice) krušnih mrvica
- 1 jaje
- 5 žlica punomasnog mlijeka
- veća količina soli i papra
Sastojci za krem umak
- Malo maslinovog ulja
- 40 grama (3 jušne žlice) maslaca
- 40 grama (3 jušne žlice) običnog brašna
- 150 mililitara (2/3 šalice) povrtnog temeljca
- 150 mililitara (2/3 šalice) goveđeg temeljca
- 150 mililitara (2/3 šalice) vrhnje za kuhanje
- 2 žličice sojinog umaka
- 1 žličica Dijon senfa
Upute za pripremu mesnih okruglica
- Pomiješajte mljevenu govedinu i mljevenu svinjetinu u zdjeli i mijesite je prstima kako biste se riješili grudica.
- Dodajte nasjeckani luk, češnjak, krušne mrvice, jaje i sve pomiješajte.
- Dodajte mlijeko i začinite solju i paprom.
- Smjesu razvaljajte u male mesne okruglice. Stavite na čist tanjur, poklopite i stavite u hladnjak dva sata.
- U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte mesne okruglice i popržite ih kratko sa svih strana.
- Zagrijte pećnicu na 180 C. Dodajte popržene mesne okruglice u posudu s poklopcem, poklopite i pecite u pećnici 30 minuta.
Umak od vrhnja
- U tavi otopite 3 žlice maslaca.
- Zatim dodajte 3 žlice brašna i miješajte dvije minute.
- Dodajte 2/3 povrtnog temeljca i 2/3 šalice goveđeg temeljca, uz stalno miješanje.
- Dodajte 2/3 šalice vrhnja za kuhanje, 2 žličice sojinog umaka i 1 žličicu Dijon senfa.
- Pirjajte dok se umak ne zgusne.
Dodajte svojim mesnim okruglicama i uživajte.
"Boravak u kući može biti težak, ali želimo pomoći da život svima bude lakši i ugodniji", stoji u priopćenju.
"Bon appétit ili, smaklig måltid, kako mi kažemo u Švedskoj!"
Foto: IKEA