SVAKA ČAST

Ima samo 15 godina, a proglašen je djetetom godine jer je osmislio sapun za liječenje raka kože

 /SHUTTERSTOCK

Rak kože spada među najraširenije vrste raka u svijetu, s milijunima novih slučajeva koji se dijagnosticiraju svake godine. Međutim, potencijalno revolucionarno rješenje moglo bi uskoro biti nadohvat ruke zahvaljujući inovativnom radu mladog znanstvenika po imenu Heman Bekele. Ova 15-godišnjak iz Annandalea u Virginiji razvio je sapun s lijekovima za imunoterapiju kako bi pomogao u borbi protiv bolesti, a njegov nevjerojatan rad upravo mu je donio titulu TIME-ovog djeteta godine za 2024, piše My Modern Met.

Prije nego što se preselio u SAD, Bekele je prve četiri godine svog života proveo u Adis Abebi u Etiopiji. Ondje je promatrao lokalne radnike koji rade duge sate pod užarenim suncem i naučio od svojih roditelja o važnosti zaštite kože od štetnog UV zračenja.

Bekele gaji ljubav prema znanosti još od svoje 4 godine, kada je počeo provoditi vlastite pokuse s uobičajenim kućanskim kemikalijama kao što su detedžent za posuđe i deterdžent za pranje rublja.

"Davno prije nego što sam počeo miješati sastojke za sapun, samo bih miješao ‘napitke‘ tražeći reakcije." otkrio je za Time. Srećom, roditelji su gajili njegovu znatiželju i poticali ga da se posveti svojoj strasti.

Prije nekoliko godina Bekele je naišao na imikvimod, lijek poznat po liječenju određenih vrsta raka kože. Obično se koristi u kremi, počeo je razmišljati o tome kako ga učiniti dostupnijim onima u ranim stadijima bolesti. Zamislio je komad sapuna kao jednostavan i pristupačan način isporuke ovog ključnog lijeka, potencijalno smanjujući visoke troškove povezane s liječenjem raka kože. Međutim, Bekele je i dalje trebao osigurati da imikvimod ostane na koži čak i nakon što se sapun ispere. Riješio je to tako što ga je pomiješao s nanočesticama na bazi lipida, što pomaže lijeku da prianja na kožu na molekularnoj razini.

U listopadu 2023. Bekele se prijavio za 3M Young Scientist Challenge sa svojim sapunom za liječenje raka i zaradio titulu američkog najboljeg mladog znanstvenika, kao i novčanu nagradu od 25.000 dolara. Ovo nevjerojatno postignuće također je pomoglo Bekeleu da pronađe nove prilike i podršku unutar znanstvene zajednice. Mladog znanstvenika sada podržava Vito Rebecca, molekularni biolog i docent na Johns Hopkins u Baltimoreu, koji mu je postao sponzor i partner u laboratoriju.

Osim temeljitog testiranja sapuna, Bekele mora osigurati patent i dobiti FDA certifikat, što bi moglo potrajati. Međutim, nada se da će njegov sapun za liječenje raka kože biti dostupan na tržištu do 2028. Po cijeni od samo 8,50 USD, obećava da će liječenje raka kože učiniti pristupačnim i dostupnim što većem broju ljudi.

"Mnogi ljudi imaju takav način razmišljanja da je sve učinjeno, da meni ne preostaje ništa učiniti", rekao je Bekele za TIME. "Svakome tko tako pomisli, [rekao bih] da nam nikada neće ponestati ideja na ovom svijetu. Samo nastavi izmišljati. Nastavite smišljati nove načine da poboljšate naš svijet i nastavite ga činiti boljim mjestom."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 11:59