RESTAURATORI NAMJEŠTAJA

Istrijani Ida i Edvin spašavaju obiteljsko naslijeđe od propadanja i daju mu poseban novi karakter

 NEJA MARKICEVIC/CROPIX
Velika konkurencija među smještajnim kapacitetima dovodi do toga da brojni iznajmljivači žele izaći iz ‘IKEA kalupa’, te imati jedinstven namještaj

Raptor dizajn, obrt za obnovu i restauraciju namještaja iz istarskog Svetvinčenta, zajedno su otvorili Edvin Gromila i Ida Bilić. Kako doznajemo, mladi par bavio se obnovom namještaja u vrijeme pandemije, i to kao hobijem, a zahvaljujući dobrim rezultatima to je preraslo u posao.

image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX

Prvo su uređivali namještaj koji su imali u svome posjedu pa su neke komade uredili za obitelj, a onda su počeli spašavati odbačeni namještaj koji su pronalazili ili dobivali na dar. Edvin izvodi glavni i najvažniji dio radova, a Ida je zadužena za kreativni dio, tapeciranje i posebne tehnike bojenja.

Dobri rezultati omogućili su im sponzorstvo poduzeća WoodUbend & Posh Chalk iz Velike Britanije u vidu opskrbe proizvodima koji su tada još bili slabo poznati na našem tržištu. Radi se o ornamentima od drvene piljevine koji zagrijavanjem postaju veoma savitljivi, a nakon hlađenja ponovno poprimaju sve karakteristike drva. Tu su i različite patine, razne vrste voska, boje, šablone i kistovi.

image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX

- Interes je jako velik za ovakve komade. Uz one koji žele sačuvati obiteljsko naslijeđe, postoji i cijela grupa ljudi koja se razočarala u kvalitetu današnjeg namještaja od iverice te su se odlučili zadržati svoje starije komade te ih uz adekvatnu obnovu ukomponirati u novije interijere. Također, ubrzani razvoj Istarske županije kao turističke destinacije i velika konkurencija među smještajnim kapacitetima dovodi do toga da brojni iznajmljivači žele izaći iz ‘IKEA kalupa’, te imati jedinstven namještaj ili namještaj s karakterom, posebice u smještaju više kategorije - objašnjava nam Ida.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Mladi kreativci objašnjavaju nam kako su naziv Raptor odabrali zbog prvobitne ideje da se bave proizvodnjom namještaja industrijskog stila (kombinacija metal i drvo) u kombinaciji s epoxy smolom. Kako je interes za obnovu namještaja postao poprilično velik, stvorila se lista čekanja te su svoju prvobitnu ideju morali staviti na čekanje, ali je nisu ni potpuno odbacili. Misao vodilja im je da kroz koju godinu pokrenu i proizvodnju namještaja s vlastitim potpisom.

image
Privatna arhiva
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX

- Cijena preuređenja, kao i vrijeme potrebno za obnovu, ovisi o brojnim faktorima poput veličine komada (noćni ormarić, komoda, vitrina, ormar…), zatečenog stanja (koliko je komad oštećen i koliko je toga potrebno zamijeniti), ideje klijenta da se napravi obnova ili redizajn (prenamjena), željenog stila i boje (boja drva, prekrivna boja modernijeg izgleda ili shabby stil), zamjene ili osvježenje ručkica i okova, dodatka ornamenata ili ukrasnih lajsni itd. Također ovisi o tome je li namještaj u vlasništvu klijenta ili Raptora - objašnjava nam Edvin i dodaje: - Recimo da bi za jednu ‘zdravu’ dvokrilnu komodu u vlasništvu klijenta, na kojoj se ništa ne dodaje i ne oduzima, s gornjom pločom u boji drva, a ostatkom u prekrivnoj boji, bila potrebna tri radna dana (zbog međupremaznog intervala i sušenja boje) i cijena bi bila oko 270 eura, s uključenim kvalitetnim materijalima - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2024 11:25