ŽENE NA BAUŠTELI

"Ja sam Kata Dizalica, ja sam vaša ljubimica..." Ovo je jedina žena u Hrvatskoj zaposlena kao rukovoditeljica toranjske dizalice

Kate Barada 

 SASA BURIC/

"Ja sam Kata Dizalica, ja sam vaša ljubimica..." - riječi su refrena pjesme "Ja sam Kata Dizalica" koju pjeva Splićanka Katica Barada (51). Jedina žena u Hrvatskoj zaposlena kao rukovoditeljica toranjske dizalice toliko obožava svoj posao da ga je opjevala u pjesmi, koju je specijalno za nju napisao i uglazbio Siniša Vuco. Vesela, prpošna i puna energije, ova majka dvojice sinova počela je raditi na građevinskoj dizalici prije 11 godina, nakon što je devet godina upravljala manjom mostnom dizalicom u Brodogradilištu Split.

- Bio mi je to veliki izazov, jer građevinske dizalice visoke su 40 do 50 metara. S vrha je prekrasan pogled, sve mi je na dlanu i osjećam se tako moćno dok pokrećem golemu dizalicu pomoću joysticka. Kad sam došla prvi puta na gradilište, muški kolege bile su u šoku, ali su vrlo brzo vidjeli da sam odgovorna, pedantna i hrabra. Danas me svi vole i poštuju - kaže Katica Barada, inače zaposlenica tvrtke Lovrić Ćitić Gradnja.

Simpatična Splićanka specijalizirala se za rad na velikim objektima. Prvi joj je posao bio trgovački centar Mall of Split, a od poznatijih ističe omiški hotel Plaža i splitski hotel Brig te brojne zgrade u najvećem dalmatinskom gradu.

Da bi došla na vrh dizalice, Katica se svaki dan mora popeti preko više od stotinu stepenica i to dvaput - ujutro u sedam kad dođe na posao i poslije ‘marende‘. To joj teško ne pada jer je u odličnoj fizičkoj kondiciji, a najbolje ju održava plešući na svojim nastupima. Naime, vikendima pjeva pjesme sa svog albuma prvijenca "Kraljica" u restoranima, konobama i na privatnim zabavama. Pjesmu "Ja sam Kata Dizalica" je 2019. predstavila u RTL-ovom pjevačkom showu "Zvijezde - ljetni hit", a na nastupima je u istoj večeri zna otpjevati šest-sedam puta, jer je publika toliko traži.

image

Kate Barada

SASA BURIĆ/CROPIX

I dok je na gradilištu odjevena u klasični radni kombinezon, Katica privatno obožava uske haljine, štikle i šminkanje. Njezini sinovi, frizer Ante (26) i policajac Bruno (23), ponosni su na sve što je njihova majka postigla u životu, a njoj je trenutačno najveća radost jednomjesečni unučić Leo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. rujan 2024 10:30