NOVI TREND U INTERIJERIMA

Jeste li čuli za ‘cocooning‘ uređenje? Ni mi ne znamo kako bismo ga preveli, ali izgleda odlično!

 /SHUTTERSTOCK
Ovaj monokromatski pristup donosi umirujući ugođaj, a za njegovo postizanje važno je pratiti šest ključnih koraka

Ugodna, umirujuća atmosfera ona je koju mnogi stilovi uređenja interijera pokušavaju postići, u cilju ljepšeg i mirnijeg boravka. Nakon što su društvenim mrežama zavladale fotografije inspirirane japandi, hygge i sličnim istočnjačkim ili skandivanskim životnim i stilovima uređenja, pojavio se i jedan novi, neobičnog naziva "cocooning".

Ni sami ne znamo kako bismo privlačnije preveli ovu riječ, ali doslovno bi značila "učahurenje" i iz nje nam je posve kakav kakav pristup zagovara. Ovaj se trend brzo proširio TikTokom jer, uz nekoliko ključnih koraka za "učahurenje", svaki dom može brzo i jednostavno, bez prevelikih izdataka, postati udobno mjesto za odmor i "punjenje baterija".

Ključna stavka ovakvog pristupa je da se u uređenju interijera koristi samo jedna boja jer ideja iza ovog stila je, kako su objasnili na stranici Popsugar, upravo "učahurenje" u omiljenoj boji koja će onda pružiti i osjećaj sigurnosti stanarima.

Nekoliko je ključnih prednosti ovakvog uređenja, posebice kad je riječ o manjim interijerima u kojima monokromatski pristup stvara dojam većeg prostora. Fokus na jednu boju čini izbor namještaja i dekora suženijim pa samim time i jednostavnijim, odnosno svoj ćete interijer moći brže i ekifasnije urediti te samim time izbjeći stres potrage za specifičnim komadima. Posljednje što dizajneri ističu kod ovakvog uređenja, ali nikako najmanje bitno, je da udoban monokromatski dom može značajno poboljšati raspoloženje, pospješiti opuštanje, osigurati veću udobnost te bolji odmor i kvalitetniji san.

Da biste i vi svoj dom "učahirili" potrebno je pratiti ovih šest jednostavnih koraka:

1. Pronađite pravu osnovnu nijansu

Najprije odaberite svoju osnovnu nijansu. Ako imate manji prostor, preporuka je da se držite toplih i neutralnih tonova kao što su krem, bež ili boja pijeska te svjetlijih zemljanih tonova poput zelene kadulje, ledeno plave ili golubije sive. Dobar izbor će, navode na Popsugaru, biti i pastelne nijasne lavande, mente, breskve ili svjetlo plave.

2. Odaberite komplementarne detalje

Ukrasni detalji koje ćete za ovaj stil uređenja birati moraju biti u istoj glavnoj boji, ali se u ovom slučaju možete poigrati nijansama. Na taj način ćete ipak dodarti malo potrebne "živosti" u interijer, ali zadržati željeni ugođaj mira i harmonije. Za ukrase ovdje možete odabrati i ilustrativne zidne apstrakcije u paleti nijansi iste boje.

3. Stvorite suptilne kontraste

Ako ne želite da interijer izgleda previše sterilno, a istovremeno bude dovoljno "učahuren", neka detalji budu u suprotnoj nijansi odabrane glavne boje. Konkretnije, ako je soba svjetlo siva, ukrasni jastučić može biti tamno sivi. Ovako ćete "razbiti" neželjeni "apotekarski" ugođaj, a zadržati osnovnu pretpostavku monokromatskog stila.

4. Pažljivo birajte komade namještaja

Namještaj koji već svojim izgledom i materijalom "poziva na odmor" je onaj koji će najbolje odgovarati ovakvom stilu uređenja i željenom učinku. Takve su, uglavnom, mekane i oble sofe i fotelje od baršunastih materijala jer, već na prvi pogled na njih, poželite "uroniti" i opustiti se.

5. Uključite različite teksture

Još jedan način za izbjegavanje sterilnog izgleda u "cocooning" stilu uređenja je uključivanje različitih tekstura. neka komadi namještaja, dekora ili drugih dodataka u interijeru budu od različitih materijala iste nijanse. Tajko ćete "razbiti" jednoličnost", a zadržati željeni vizualni ugođaj.

6. Uključite ‘krivulje‘

Namještaj koji nema strogu geometriju već je oblikovan zakrivljenim linija, poput zaobljenih kuhinjskih stolaca, dobar su izbor za ovakav stil uređenja jer stvaraju mekši dojam koji doprinosi ugodnijem osjećaju u samom prostoru. ovo možete postići i pomoću manjih elemenata u prostoru kao što je, pimjerice, podna lampa s mobilnom savitljivom drškom, ili jastučići izrađeni u formi oblaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2024 08:19