JEDNOSTAVNO, A COOL

Kad pojedete jaja ne bacajte to genijalno pakiranje: Preobrazite svoju dnevnu sobu s ovim trikom u tren oka

 IRINA STARIKOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kartonske posude za jaja dizajnirane su za držanje i zaštitu jedne od najkrhkijih kreacija prirode - jaja. Nešto tako dobro osmišljeno sigurno se može koristiti za još štošta. Dakle, kada završite s držanjem jaja, ne bacajte to genijalno pakiranje u kantu za recikliranje. Umjesto toga, iskoristite jedinstvene kvalitete velikih pladnjeva za odlaganje jaja.

Online kreativci osmislili su projekte koji nadilaze okvire kutije za jaja. Nijedan od ovih projekata ne zahtijeva mnogo stručnosti ili alata. Sve što trebate su vezice, pomoćni nož, kist, boja za hranu... ovisno o vašem projektu. Također, ako vas ovi projekti s velikim pladnjevima privlače, možete pomoći lokalnim restoranima da smanje otpad. Provjerite svoje omiljeno mjesto; možda će rado odvojiti svoje pladnjeve za vas.

Abažur

Da biste izradili ovaj jedinstveni dizajn abažura, započnite tako što ćete navlažiti pladanj za 30 jaja s malo vode prije nego što ga savijete u cilindar oko okvira abažura, s donjom stranom čašica za jaja okrenutom prema van. Ako nemate cilindrični okvir sjenila, možete upotrijebiti veliku plastičnu ili staklenu posudu kao oblik za savijanje navlaženog pladnja za ravnomjeran, kružni oblik. Napravite rupe nožem na dnu svake čaše za jaja kako biste propustili svjetlost, spojite rubove zip vezicama i odrežite višak. Kada se karton osuši, trebao bi zadržati svoj oblik.

Pričvrstite sjenilo na okvir tako da sakrijete patentne zatvarače. Za verziju bez okvira možete postaviti samostojeće sjenilo preko jednostavne stolne svjetiljke bez sjenila. Kutiju možete obojiti u svoju omiljenu boju dodavanjem prehrambene boje u vodu koju koristite za vlaženje i oblikovanje. Ako želite da vaše sjenilo ima bogatiju boju, premažite ga slojem akrilne boje, a također obojite i vezice za besprijekoran izgled.

Mini kanta za smeće

Uz samo nekoliko patentnih zatvarača, posuda za odlaganje jaja bilo koje veličine i komada kartona za podlogu, možete napraviti jednostavnu kantu za smeće u nekoliko minuta. Možete koristiti tri velika pladnja iste veličine za trokutasti dizajn. Alternativno, možete napraviti prostraniji četvrtasti oblik s četiri velika pladnja.

Probušite rupice na dvije točke, jednu pri vrhu i jednu pri dnu, svake ladice za jaja, pazeći da budu poravnate jedna s drugom. Spojite svaku stranu s dvije kopče i odrežite krajeve. Izrežite kartonsku podlogu koja odgovara obliku otvora kante za smeće i čvrsto je zalijepite. Ako želite, obojite svoju novu kantu za smeće u dopadljivu boju. Preokrenite spremnik i obložite ga vrećom za smeće.

Mala stolica ili otoman

Obojene i naslagane ladice za jaja s jastučićima mogu postati mjesto za vaše noge ili sjedalo. Za ovaj trik, jednostavno ćete naslagati pladnjeve jedan na drugi, stavljajući čaše za jaja jednu u drugu, a na vrh ćete staviti četvrtasti jastuk za sjedalo. Poprskajte toranj velikih ladica za jaja vodom natopljenom bojom hrane, bilo u jednoj jedinstvenoj boji ili u nekoliko komplementarnih boja. Također možete prikriti podrijetlo okvira prekrivanjem ladica za jaja tkaninom, poput YouTubera Dipa‘s Craft and Creation (putem YouTubea).

Olakšajte ovaj projekt za pomicanje bez raspadanja s malo ljepila. Utapkajte malo ljepila za izradu čašica na četiri vanjska kuta svakog pladnja prije nego što na njega stavite drugi pladanj. Posložite pladnjeve koliko god visoko želite, ali imajte na umu da će se malo spustiti kada netko sjedne na njega. Nastavite temu upcyclinga s prilagođenim jastukom na vrhu vaše nove stolice/otomana. Umjesto da ih bacate, očistite i dezinficirajte plastične vrećice i upotrijebite ih za ekološki prihvatljiv jastuk koji savršeno odgovara obliku vašeg novog komada namještaja.

Umjetne cigle

Vjerojatno nikada niste pomislili da se papirnate kutije za jaja mogu koristiti za izradu lažnih cigli. Ukrasne površine od cigle zalijepljene na zid u uzorku koji replicira pravo zidanje odličan su način da iskoristite bilo koju vrstu papirnatih kutija za jaja, uključujući poklopce koje ste odrezali za druge rukotvorine. Natrgajte kutije od jaja na komade od 2,5 cm i dodajte ih u zdjelu za miješanje. Prekrijte komade vodom i pustite da komadi papira upiju dovoljno tekućine da budu potpuno zasićeni. Zatim mijesite sastojke dok ne dobijete grubu kašu.

Ocijedite višak vode i smjesom čvrsto napunite pravokutni kalup. Možete zaraditi dodatne zelene bodove izradom kalupa od ambalaže za mlijeko. Odrežete jednu okomitu stranu pravokutne kutije za mlijeko, ostavljajući oko 2,5 cm visok rub oko ruba za zadržavanje vlažnog kartona. Nakon što se cigle osuše, možete ih obojiti ili ostaviti kakve jesu. Pričvrstite ih na svoje zidove ljepilom ili laganim trakama ako ne želite oštetiti zidove.

Posuda za biljke od cementa

Ovo je nedvojbeno najambiciozniji projekt na ovom popisu, ali rezultati je vrijedan truda. Napravite žardinjeru izlijevanjem cementa u kalup napravljen od dvije kartonske kutije obložene posudama za jaja za prepoznatljivu teksturu. Trebat će vam vrećica brzovezujućeg cementa i četiri velika spremnika za jaja. Također ćete trebati dvije visoke kartonske kutije koje će služiti kao kalup; jedna mora stati u drugu i trebaju biti otprilike 10 do 15 cm razmaka između dvije kutije.

Ulijte nekoliko centimetara mokre cementne smjese na dno veće kutije i postavite spremnike za jaja okomito u smjesu, u ravnini sa stranicama velike kutije. Gurnite manju kutiju u veću kutiju i postavite je na mokru cementnu podlogu. Pazeći da spremnici za jaja ostanu blizu stranica velike kutije, ispunite prostor između površine spremnika za jaja i manje kutije. Ostavite svoju žardinjeru da se osuši i imate novi dom za sretnu biljku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 08:34