NOVI IZUM

Kaiku, aparat koji pretvara voće i povrće u boje

 

Kako bi bilo da postoji stroj koji, recimo, avokado pretvara u praškasti pigment boje? Od sada se i to može - Nicole Stjernsward osmislila je Kaiku, aparat koji radi baš to. U njega se može staviti i šipak, limun, luk i brojno drugo voće i povrće, koje pretvara u boje i mastila.

Oljuštene kore se kuhaju u vodi kako bi se dobila boja, koja se prenosi u spremnik Kaiku sustava, nakon čega se s vrućim, tlačnim zrakom, ova boja ubacuje kroz mlaznicu za raspršivanje u staklenu vakuumsku komoru. Nastala sitna izmaglica je dovoljno vruća da ispari gotovo trenutno, a suhe čestice se provlače kroz komoru i u sabirni rezervoar.

Stjernswärd je dizajnirala Kaiku kako bi ponudila prirodnu alternativu umjetnim pigmentima koji su često toksični.

"Prelaskom na prirodne pigmente biće nam lakše reciklirati proizvode", rekala je Stjernswärd, koja je studirala na Imperial College London i Royal College of Art, za Dezeen.

"Budući da su danas mnogi sintetički pigmenti toksični ili su dobiveni od nepoznatih materijala, boje se smatraju" onečišćivačima ", dodala je. "Nadam se da ću promijeniti ovu paradigmu."

Stjernswärd je započela svoj projekt intervjuiranjem umjetnika, a puno je informacija dobila i od Davida Peggieja, kemičara koji radi u londonskoj Nacionalnoj galeriji, kako bi bolje razumjela pigmente boja koje su koristili stari majstori povijesti umjetnosti i suvremeni slikari.

Izvorno su pigmente dobivali iz prirode, poput plave iz lapis kamenja, oker žutu od gline i crvenu od krila buba. Povrće poput luka tradicionalno se koristilo za bojenje tkanina. Nažalost, te su metode nestale s industrijalizacijom i uvođenjem jeftinijih pigmenata dobivenih od petrokemikalija, čiji utjecaj na ljude i okoliš može biti poguban.

Boje mogu ispuštati petrokemijske tvari u zrak dugo nakon što se osuše, uzrokujući respiratorne probleme, a štete i ozonskom omotaču. Industrijski otpadi koji sadrže sintetičke boje ispušteni u vodni sustav, truju vodeni život i predstavljaju veliku opasnost za zdravlje ljudi.

Izvor + foto: dezeen.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 21:35