Umorni ste od beskrajnog skrolanja po Instagramu u potrazi za inspiracijom kako postaviti stol za blagdane? Ne brinite, imamo Athenu Calderone, autoricu, dizajnericu, kuharicu, osnivačicu Eyeswoona – i začetnicu trenda viralnog dizajna koji ste vidjeli na IG-u, ali ne znate kako ga kopirati. Za nju je estetski blagdanski stol središnja točka svih svečanosti, jer oko stola ljudi pričaju svoje priče, izražavaju se kroz okuse, boje i oblike, a prije svega stvaraju uspomene sa svojim najdražima.
- Volim dizajnirati sve aspekte. Stol, jelovnik, cvijeće, rasvjetu. To je savršen spoj mojih strasti: hrane i dizajna, kaže Athena Calderone iz veličanstvene dvorane Palazzo Talìa (zgrada u Rimu koja nekoć je bio Collegio Nazareno, a sada je šik hotel nakon intervencije redatelja Luce Guadagnina), gdje je proslavila svoju 50. rođendan prošlog studenog. Kad organizira večeru, Calderone razmišlja o svakom detalju, ali narativ – priča koju želi ispričati, osjećaji koje želi pobuditi – prvo je na što se fokusira.
- Kada me ljudi pitaju za savjet kako postaviti stol za blagdane, kažem da sve, od sastojaka do haljine koju nosimo, mora biti dosljedno, holističko. Za rođendansku postavu inspiracija joj je bila talijanska Dolce Vita. - Nakon što sam gotovo 10 godina osmišljavala večere i događanja za klijente, ovo je prvi put da postavljam stol samo za sebe. Željela sam da sve bude nadahnuto raskoši starog Rima, a da pritom zadržim suzdržanost. David Prior iz PRIOR-a upoznao me s nevjerojatnim hotelom Palazzo Talìa. Velika dvorana u kojoj sam bila domaćin zabave pomogla je stvoriti dramatičnu atmosferu, s drevnim freskama na zasvođenom stropu, mramornim podovima i skulpturama. Bilo je čarobno, rekla je za AD.
Stvorite snažnu priču, od jelovnika do vaše haljine
- Cjelokupni narativ je osnovni element koji povezuje sve, pa i ono što nosim. Za rođendan me inspirirao Rim. Povijest, ljepota, dekadencija. Grožđe je važna ikonografija rimske povijesti i bilo je početno točka koncepta. Također je osnova palete boja s obje strane Trga sv. Petra, a nadahnulo me da imam dva zakrivljena stola. Dylan Tripp je pronašao sezonsko cvijeće koje je dočaravalo ružičastu nijansu grožđa, ali je također bilo dovoljno snažno da izdrži kaskadnu strukturu, pretvorilo je moju viziju u stvarnost i htjela sam da odzvanja neutralnim satenskim stolnjacima ... Nabori i draperije bili su slični haljini iz 50-ih godina. Također je surađivao s talentiranim Omerom Gilanijem kako bi čak i mrtva priroda od mesnatih proizvoda izgledala sofisticirano, s različitim vrstama sireva i kulom od maslaca "dolce vita". Dodajte tome savršeno postavljene čaša i stol postaje upečatljiv i bezvremenski.
Slojevita rasvjeta, uz sjaj svijeća
- Volim treperave sjene svijeća na stolu. Imaju nešto izuzetno romantično u sebi. Važno je da svjetla budu prigušena i slojevita u kombinaciji s podnim i stolnim lampama kako bi se ljudi mogli kretati prostorom bez osjećaja kao da su u središtu pozornosti. Zatamnjeno, ali blistavo, tajanstveno okruženje uvijek je zabavnije. Jedine svijeće koje smo imali bile su one na stolu, i to smo brzo shvatili, bez podnih svijeća, slap cvijeća nije ostavio željeni dojam. U posljednjem trenutku otrčali smo u trgovinu po još svijeća.
Pripremite glazbenu podlogu koja se razvija
- Moj suprug Victor i moj sin su DJ-i; na našim večerama uvijek postoji odabrana lista za reprodukciju. Umjetnici i žanrovi se mijenjaju, ali mislim da je lijepo započeti s nečim sporim i ugodnim, a zatim pojačati tempo kako večer odmiče, vino teče i ljudi su raspoloženi za ples. Na moj rođendan imali smo jazz bend uživo za predjelo, harfu koja je svirala sanjivu glazbu za večeru koja je poticala na razgovor, a zatim sam završila večer plešući s mužem i sinom za mikserom. Bilo je epsko!
Hrana je neprikosnovena zvijezda svake zabave
- Volim vidjeti hranu na tanjuru. Boju, teksturu, oblik. Preferiram plitke zdjelice, dovoljno duboke da mogu poslužiti salate, tjesteninu ili jela od žitarica. Složite hranu na umjetnički način tako da privuče poglede i zaokupi. Uvijek uključite neki element na stolu koji odražava sezonski stil: crveno i narančasto hrastovo lišće u jesen i elegantne tulipane u proljeće. Važno je: posjet lokalnoj tržnici nadahnut će jelovnik, kombinacija jela utjecat će na paletu boja na stolu, pa čak i na dekoracije. A voće i povrće jednostavno aranžirano na stolu je elegantno. Za moj rođendanski stol grozdovi su bili savršeni središnji komadi. U zimskim mjesecima najviše volim crvenu endiviju i ružičasti radič zbog njihove živahne ljepote. Gorčina koja uravnotežuje sve bogate okuse kojima se prepuštamo tijekom hladnijih mjeseci. Neke su zdjele ispunjene kruškama, dok su druge ispunjene grožđem, okružene svijećama kako bi se stvorila topla, snena atmosfera koja potiče na razgovor do duboko u noć.
Za stolom gosti s paralelnim interesima
- Volim okupljati ljude koji imaju paralelne interese; razgovor se prirodno zapali. Spoj različitih talenata i osobnosti uvijek je poticajan. Kao domaćica uvijek se krećem oko stola, uspostavljam kontakte i potičem dijalog. Često na kuhinjskom pultu dodam samoposlužnu stanicu sa zdjelicama za piće i grickalice s umacima i maslinama, gdje se svi rado okupljaju i čavrljaju. Volim da je obrok ležeran. Ugodan, obiteljski stil može se dotjerati. Postavite stanicu sa svime što će vaši gosti trebati da se sami posluže, a zatim se družite dok grickaju. Jer, budimo iskreni, svi se volimo okupljati oko kuhinjskog otoka, a ne biti ograničeni na formalnu večeru, zaključuje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....