oprez!

Kako pripremiti kuću za toplinski val: na vrućinama iznad 35 stupnjeva jedno je ‘zabranjeno‘ koristiti

 /SHUTTERSTOCK

Ovo ljeto kao da su vrućine nesnosnije nego inače, grozno je vruće, pa su čak i najveći ljubitelji srpnja i kolovoza počeli grintati kako im je teško odraditi dnevne obaveze jer se znoje, jer su umorni i jer je jednostavno rečeno - prevruće. Znaju to i kronični bolesnici koji jako teško podnose tj. ne podnose sve što ovo ljetno nesnosno vrijeme nosi. Doktori upozoravaju stalno da pregrijavanje organizma može dovesti do toplinskog udara pa spas treba potražiti kod kuće u najtoplijem dijelu dana.

Kako bi dom ostao ugodno mjesto i tijekom najvećih vrućina, poduzmite mjere koje preporučuje hidrometeorološki zavod u tjednu kada su najavljene maksimalne dnevne temperature do 40 °C.

Kako biste svoj dom pripremili za vruće dane, svakako provjerite učinkovitost rashladnih uređaja, hladnjaka, zamrzivača i klima uređaja. Servisirajte klima uređaje na vrijeme. Prozore je obavezno zaštititi od izravnog sunčevog svjetla. Zatvorite vrata i prozore i ako imate klima uređaj uključite ga prema uputama za korištenje. Ipak, povremeno prozračite prostoriju kako bi zrak uvijek bio zadovoljavajuće kvalitete. Upamtite da iznenadni izlazak iz hladne sobe u pregrijanu okolinu ili ulazak u hladnu prostoriju izvana gdje je izuzetno vruće može uzrokovati pad temperature. Tijekom noći spavajte u sobi s otvorenim prozorima.

Obucite laganu, udobnu odjeću, često se tuširajte, umijte, prskajte ili polijevajte vodom. Stručnjaci napominju da je temperatura u pojedinim dijelovima urbane sredine, gradskim toplinskim otocima, znatno viša - obično za 5 do 10 stupnjeva od temperature izmjerene na službenim mjestima u hladu. Najsigurnije je boraviti na zelenim površinama. Svakodnevno posjećujte bolesne, odnosno starije osobe koje su same u stanu ili kući i pružite im potrebnu pomoć kako bi se što učinkovitije nosili s ovom vrstom vremenskih nepogoda, prenosi Mondo.

Idealno bi bilo da kuća ima dobru vanjsku izolaciju, a prozore treba zaštititi roletama, reflektirajućim folijama ili tamnim draperijama. Dobro je koristiti lepeze – najugodnije su one usmjerene prema licu, ali bolje hlade one usmjerene prema cijelom tijelu. No, postoji jedno ograničenje - na temperaturama višim od 35 °C, ventilator pojačava cirkulaciju vrućeg zraka, radi kao "fen" pa ga ne treba koristiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. rujan 2024 17:30