ŽENE NA BAUŠTELI

Katarina ima svega 23 godine, u traktor je prvi put sjela s 5 godina, a sada je njezin ljubimac kamion kiper od čak 16.5 tona

Katarina Plecko

 BERISLAVA PICEK/CROPIX

U tegljačima, kiperima, mikserima, cisternama i ostalim građevinskim vozilima uobičajeno je vidjeti vozača. No, ovo nije jedna takva priča. Katarina Plečko (23) agroturistički je tehničar, ali ne radi u struci. Privukao ju je sasvim drugačiji posao, onaj vozačice kamiona kipera, četveroosovinca od 16,5 tona.

Katarinina obitelj se u Svetoj Jani pokraj Jastrebarskog bavi poljoprivredom tako da je, kao i njezine tri sestre, od malih nogu okružena mehanizacijom. Prvi je put za traktor sjela s pet, šest godina, vozački ispit položila je čim je mogla, a na očev poticaj zaposlila se u tvrtki u kojoj je četiri godine vozila viličar.

image

Katarina Plecko

BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Tu se javila želja da probam voziti nešto veće i izazovnije, a dodatno su me potaknule žene koje su do mene na utovar dolazile šleperima. Položila sam C kategoriju i odmah dobila posao u Georadu - kaže Katarina, dodajući kako se neki, naravno, čude kad je ugledaju, ali većinom je svi bodre.

Ima još jednu kolegicu koja također vozi kamion, a često se na prometnicama pozdravlja i s drugim vozačicama kojih je sve više.

- Georad je tvrtka iskopa i nasipa, znači iskapamo kamen ili zemlju, ovisno o lokaciji, i na to navozimo "tamponske podloge". Na gradilištu ne izlazim iz kamiona: dobijem lokaciju gdje kipam ili se, ako je riječ o utovaru, zapeljam pod bager. Zatim obavezno pregledam kamion ima li slučajno neki kamen ili komad zemlje koji bi mogao ugroziti promet. I tako vozim s lokacije na lokaciju - priča Katarina.

image

Katarina Plecko

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Takvim moćnim strojem zasigurno je teško upravljati, pitamo.

- Ne, meni je to kao da vozim običan auto, imam dobru preglednost, na visokom sam, često vozim u rikverc i zavlačim se u uske prostore pa treba dosta pažnje, ali retrovizori su veliki. Nije mi teško, stvarno uživam u tome - odgovara nam.

Čistoća joj je na prvome mjestu tako da svaki dan prebriše unutrašnjost kamiona. Redovno ga i podmazuje, a ako pukne guma (što joj se dogodilo!), asistira automehaničaru tijekom zamjene.

image

Katarina Plecko

BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Definitivno me je očaralo upravljati kamionom. Neki kolege možda smatraju da to ipak nije za žene, ali ih svojim trudom i radom razuvjeravamo. Čak smo pokazale da smo u većini slučajeva bolje jer smo smirenije i opuštenije - kaže Katarina koja je na poslu pronašla i ljubav - zaručila se s Josipom, voditeljem gradilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. rujan 2024 10:30