najpotpunija analiza

Koje kuhinjsko posuđe odabrati? Mnogi koriste baš ovo, a ono je opasno za zdravlje

 /SHUTTERSTOCK

Koliko često kupujete novo posuđe? Većina kućanstava će prije kupiti novi auto nego novo posuđe! Stoga, kada kupujete nove lonce i tave, vrijedi odvojiti nekoliko trenutak i pažljivo razmisliti o izboru, jer će vam jednom kupljeno posuđe vjerojatno služiti mnogo godina. Uz dobro odabrano posuđe pripremanje jela bit će lakše, a razliku ćete vidjeti na tanjuru. Materijal od kojeg je posuđe napravljeno pritom je odlučujući faktor. Ili bi barem trebao biti. Često svjedočimo povlačenju proizvoda s tržišta jer je laboratorijskim ispitivanjima utvrđeno da primjerice sadrže veći postotak olova od dopuštenog te da mogu ugroziti zdravlje korisnika.

- Opasno je i posuđe koje u svojoj strukturi može sadržavati metal, ali i boju, odnosno ono što ima metalni premaz, a to je danas dosta popularno s obzirom na to da pojedine metalne soli imaju različite boje i daju različitu ljepotu posuđu - objasnio je doktor Aleksandar Stoisavljević za RTS.

image
/SHUTTERSTOCK

Koji materijal odabrati?

Odabir materijala je ključan za konačni okus hrane, vaše raspoloženje tijekom kuhanja, ali i za pranje i odlaganje posuđa. S praktične točke gledišta, pozornost treba obratiti na to da li posuđe koje želite kupiti:

- odgovara vašoj vrsti štednjaka?

- može da se koristi u pećnici?

- može da se koristi u perilici posuđa?

Prvo pitanje se čini najvažnijim i problem se najčešće javlja kod indukcijskih ploča. Većina suvremenog posuđa prikladna je za sve vrste štednjaka, no vrijedi ga provjeriti prije kupnje. Posude obično stavljamo u pećnicu pa moramo obratiti pozornost na ručke. Često proizvođač navodi različite temperature koju može podnijeti sama posuda i temperature koje mogu podnijeti ručke. U slučaju posuđa od lijevanog željeza, moramo prihvatiti nužnost ručnog pranja. Ipak, većina kupaca želi prati svoje lonce u perilici posuđa, navodi portal Kulina.

Lonci od nehrđajućeg čelika

Posuđe od nehrđajućeg čelika savršen je spoj cijene i kvalitete. Ono je svestrano, izdržljivo i jednostavno za održavanje. Možda ćete biti iznenađeni širokim rasponom cijena posuđa od nehrđajućeg čelika. U supermarketu možete kupiti posudu od nehrđajućeg čelika za samo nekoliko eura, pa zašto platiti mnogo više za poznatu marku? Naravno, razlika će biti vidljiva tek nakon korištenja. Lagano posuđe može se činiti praktičnim, ali lagano posuđe od nehrđajućeg čelika treba izbjegavati. Nedostatak nehrđajućeg čelika je njegova slaba toplinska vodljivost, što znači da se posuđe neće ravnomjerno zagrijavati. Tanko dno posuđa također se lako uvija, što se dosta brzo vidi na jeftinim proizvodima. Kod plinskih kuhala to nije toliko bitno, ali kod drugih vrsta štednjaka je to ozbiljan problem. Posuđe od čistog nehrđajućeg čelika također nije prikladno za indukcijske ploče. Kako kvalitetniji proizvodi prevladavaju te nedostatke? Ključno je dno, koje je u slučaju visokokvalitetnih proizvoda proizvedeno od više različitih materijala, obično dobro vodljivog aluminija ili dodatnog čelika, te tvori tzv. sendvič dno. Stoga visokokvalitetno posuđe od nehrđajućeg čelika nikada neće biti lagano i imat će čvrsto dno.

image
/SHUTTERSTOCK

Prednosti i nedostaci posuđa od nehrđajućeg čelika

Prednosti:

- vrlo dobra vrijednost za novac

- univerzalno i dugotrajno

- ne upija mirise

- pogodno za pranje u perilici posuđa

- sa slojevitim dnom pogodnim za indukcijske ploče

Nedostaci:

- manja vodljivost nehrđajućeg čelika koju treba nadoknaditi slojevitim dnom

- posuđe od čistog nehrđajućeg čelika nisu pogodne za indukcijske ploče

- teže za očistiti nakon zagaranja

Posuđe od lijevanog željeza

Posuđe od lijevanog željeza je posuđe za cijeli život. Prirodno je neljepljivo, dobro drži toplinu i prikladno je za sve ploče za kuhanje. Ikona tradicionalnog posuđa od lijevanog željeza je francuski brend Staub, poznat po svojim tipičnim "cocottes" šarenim emajliranim površinama. Izvorno voljeno zbog lakoće održavanja, danas mu se dive i zbog lijepog izgleda.

Prednosti:

- izdržljivo

- savršeno provodi i zadržava toplinu

- za sve vrste ploča za kuhanje

- može se koristiti u pećnici

- savršeno za spremanje mesa, ali i za pečenje kruha i sl.

Nedostaci:

- visoka cijena

- teško

- nije pogodno za pranje u perilici posuđa

Bakreno posuđe

Bakreni lonci i tave često se mogu naći na listama želja svih gurmana i zaljubljenika u kuhanje. Ovo posuđe ne treba ostati skriveno u kuhinjskim elementima jer će izgledati sjajno u kuhinji i na fotografijama. Njihova cijena odgovara njihovoj ljepoti i izvrsnim svojstvima, a francuski brendovi su dominantni na tom polju.

image
/SHUTTERSTOCK

Prednosti:

- nenadmašiva termalna svojstva - provodi toplinu brzo i jednako

- izdržljivo

- ukras profesionalne i kućne kuhinje

Nedostaci

- zahtijeva detaljnije održavanje

- visoka cijena

- ne može se prati u perilici posuđa niti koristiti na indukcijskim pločama

Keramičko posuđe

Najveća prednost keramičkog posuđa je njegovo neprianjanje. Lako se čisti i može se koristiti s minimalnom količinom masnoće. Može se prati u perilici posuđa, ali nije uvijek prikladno za indukcijske ploče, stoga je važno provjeriti ove podatke pri kupnji određenog proizvoda.

Stakleno posuđe

Najsigurnije je koristiti stakleno posuđe ili prirodnu, neobojenu keramiku, kažu stručnjaci. Još jedan savjet je čitati deklaracije i ne koristiti oštećene proizvode. Za pripremu i čuvanje hrane preporučuje se emajlirano posuđe. Primjerice, emajl je zapravo zaštitni sloj koji prekriva metal i vrlo je važno - ako se neka od ovih posuda ogrebe, odmah je izbacujemo iz upotrebe. Kada su spremnici oštećeni, izgrebani ili razbijeni, otrovne tvari mogu se osloboditi tijekom pripreme ili skladištenja hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 13:38