raskoš i luksuz

Kuća najbogatije obitelji na svijetu posjeduju stvari o kojima drugi mogu samo sanjati: 2300 soba, luster težak 12 tona, knjižnicu s 50.000 knjiga...

 Jerome Leblois/AFP/Profimedia

Bloomberg je pred kraj 2023. godine objavio listu 25 najbogatijih obitelji na svijetu, prema podacima o neto vrijednosti prikupljenima krajem studenog. U njihovoj analizi dinastija koje su ostale uspješne unatoč ratovima, krizi ili porezima, isključena su bogatstva prve generacije obitelji i novac koji kontrolira jedan nasljednik.

Pogledajte video!

Obitelj Al Nahyan, poznata i kao "Kuća Nahyan", bila je prema toj listi najbogatija obitelj na svijetu. Glava obitelji, šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, vladar je Abu Dhabija i predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Njihovo bogatstvo dolazi od ogromnih rezervi nafte, a Abu Dhabi je jedan od najbogatijih emirata, posebno bogat naftom. Sheikh Mohammed postao je vladar Abu Dhabija i predsjednik UAE 2022. Prije toga, njegov brat, Sheikh Khalifa, bio je vođa zemlje od 2004. do 2022. A prije toga, njegov otac, Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, bio je predsjednik države, od njezina osnutka 1971. do 2004., kada ga je naslijedio njegov sin, prenosi Jutarnji list.

image

Predsjednik Čilea Gabriel i šeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan

AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA/AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
image
Printscreen/Youtube/ King Luxury

Ova obitelj i dalje je najbogatija na svijetu, a mi vas danas vodimo u njihov obiteljski dom, spektakularnu kuću iliti bolje rečeno palaču vrijednu 4,078 milijuna koja se prostire na čak 380.000 četvornih metara, ima 2300 soba i 350.000 komada kristala. Osim toga oni posjeduju flotu privatnih zrakoplova i jahti, uključujući 4 najveće jahte na svijetu i vlasništvo slavnog nogometnog kluba Manchester City.

image
Printscreen/Youtube/ King Luxury
image
Printscreen/Youtube/ King Luxury

Glavna kuća ove obitelji nalazi se u Abu Dhabiju i zove se Qasr Al Watan, to je ujedno i predsjednička palača koja je smještena u mirnom okruženju. Prostire se na oko 94 hektara, a krasi je luster od 350.000 kristala težak 12 tona. Zapadno krilo namijenjeno je političkim posjetima i društvenim događanjima. Palača sadrži neprocjenjive umjetničke i povijesne efekte. Obitelj Al Nahyan otvorila je i muzej Louvre u Abu Dhabiju, najveći na Arapskom poluotoku, prenosi Kurir.

image
Printscreen/Youtube/ King Luxury
image
Printscreen/Youtube/ King Luxury
image
Printscreen/Youtube/ King Luxury

Ovaj muzej predstavlja most između zapadne i istočne umjetnosti, a u njemu se nalaze značajni eksponati poput kipa brkate princeze iz 3000. godine prije Krista, portreta Paula Gauguina i slike Leonarda da Vincija. Obitelj posjeduje najskuplje i najveće jahte na svijetu, poput one Azam, na koju stane preko 100 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 13:31