KUHINJSKA GEOMETRIJA

Kvadratni, okrugli ili pravokutni: u moru kuhinjskih otoka samo jedan je pravi

 -/WAVEBREAK/PROFIMEDIA

Kad je kuhinja u pitanju, jedna od stvari na kojoj ne treba štedjeti je površina radnih ploha. Jasno, što je površina veća, kuhinja je praktičnija za korištenje. Jer nema ništa gore od nedostatka površina na kojima možete priređivati hranu, rezuckati, odlagati vruće posude... A svi smo barem ponekad u situaciji kad situacija u kuhinji postane hektična, radilo se o većem društvu okupljenom u kuhinji ili pripremanju obroka za to isto, veće društvo.

Kad-tad poželimo više površine jer nam radna ploča postane prekratka i preuska za sve što (istovremeno) želimo napraviti. A kao idealno rješenje za manjak kvadrata radne površine nudi se - kuhinjski otok. Smješten na idealnoj udaljenosti od ostalih kuhinjskih elemenata, otok pruža dodatnu radnu površinu, ali i prostor za pohranu.

image

U manjoj kuhinji otok donosi rješenje za manjak radnih površina

TREVOR ADELINE/CAIA IMAGE/PROFIMEDIA

Osim dodatne radne plohe, kuhinjski otok može postati i mjesto gdje možete smjestiti i ploču za kuhanje ili sudoper - ali o tim je funkcijama jednostavnije razmišljati kad se kuhinja gradi iz temelja jer naknadne intervencije zahtijevaju promjenu instalacija (voda, struja, odvod). I ploča za kuhanje predstavlja problem zbog nape, osim ako se odlučite za ugradbeni model, koji izlazi iz radne ploče za vrijeme kuhanja.

Ovisno o veličini kuhinje, i dimenzije kuhinjskog otoka mogu varirati. Pravilo je da dužina otoka bude otprilike jedna trećina dužine kuhinje: za male kuhinje, idealne dimenzije otoka bi bile 120 x 60, za srednje 150 x 90, a za velike 210 x 120 cm. Visina bi trebala biti u skladu s visinom donjih elemenata kuhinje (ili dvadesetak centimetara viša, želite li na otoku šank i pored njega barske stolce).

image

Veličina kuhinjskog otoka ovisi o veličini kuhinje

SIMON MCBRIDE/AVALON/PROFIMEDIA

Kuhinjski otoci mogu biti različitih oblika. Najuobičajeniji je otok u obliku pravokutnika, dimenzija 120 x 60 ili 150 x 90 cm. Takav će se otok dobro uklopiti u većinu kuhinja, a ispod njega možete uklopiti prostor za pohranu (sa strane kuhinje) i ‘izložbeni‘ prostor, osiguran za posebne komade posuđa i keramike koje ćete ponosno izložiti gostima.

Otoci u obliku slova L osim radnog i prostora za pohranu nude i izdvojenu zonu za sjedenje, gdje manja obitelj bez problema može i pripremati i konzumirati manji obrok, pa čak i ručak. Otoci L oblika obično su rezervirani za veće kuhinje, koje su ujedno i centralna prostorija u domu, u kojoj obitelj zajedno provodi dosta vremena.

image

Postavite li uz njega barske stolce, na otoku se može i prezalogajiti

MICHAEL PIEPGRAS/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Otoci u obliku slova U osiguravaju najviše radnog prostora i često uključuju sudoper, ploču za kuhanje i prostor za sjedenje oko vanjskog dijela. Biti u središtu U otoka čini vas zvijezdom kuhinje, u centru ste pozornosti. Ovakvi su otoci kao stvoreni za (prostorno) velike, dobro opremljene kuhinje. Na suprotnoj strani spektra nalaze se kvadratni otoci, kakve uglavnom nalazimo u manjim kuhinjama. Ovi se otoci postavljaju kao dodatna radna ploha, često u kuhinjama L oblika.

Okrugli otoci nisu tako česti i djeluju iznenađujuće, što kuhinji donosi dozu posebnosti. Takvi se otoci uglavnom koriste kao dodatni stol, mjesto okupljanja u kuhinji, a praktičniji su za ‘čašicu razgovora‘ uz dobro vino nego kao radna površina za pripremu hrane. Tu su i otoci nepravilnog oblika, koji se rade po mjeri i uglavnom prate (nepravilni) oblik kuhinje. Uz njih, tu su i otoci s integriranim stolom, naročito popularni u posljednje vrijeme.

image

Kuhinjski otok je radno, ali i mjesto za druženje

SHUTTERSTOCK

Kako ćete odabrati pravu veličinu kuhinjskog otoka za svoju kuhinju? Za početak, važno je obratiti pozornost na dimenzije kuhinje i ne pretjerati s dimenzijama otoka. Bilo koji oblik otoka izabrali, ne zaboravite ostaviti najmanje 90 centimetara prostora između otoka i ostalih kuhinjskih elemenata, kako biste se nesmetano kretali kuhinjom.

Pri pozicioniranju otoka, vodite se pravilom trokuta između sudopera, štednjaka i hladnjaka - radna ploha mora povezati ova tri elementa. Također, odlučite za što će vam prvenstveno trokut služiti: kao dodatna radna ploha za pripremu hrane, mjesto za pohranu ili mjesto okupljanja obitelji uz doručak ili večeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 07:58