jeste li vidjeli?

Ljubičaste jabuke preplavile društvene mreže, imaju okus po cimetu i banani: ‘Hodočasnici‘ hrle u Saskatchewan, no...

 /SHUTTERSTOCK

Jeste li čuli za ljubičaste jabuke? Jeste li ih vidjeli? Ljubitelji voća navodno hrle u Saskatchewan u Kanadi u potrazi za ljubičastim jabukama nakon što su prikazane u viralnim videima na društvenim mrežama.

"Izgleda nevjerojatno. Bilo bi jako zabavno. Ali, nažalost, nije stvarno", rekla je Rachel Hofmeister, hortikulturistica u Dutch Growers u Regini, Saskatchewan (Kanada), u intervjuu za CTV News.

Izvorna objava fotografije, koju je na Instagram postavio korisnik Unnaturalist AI, prikazuje nekoliko ljubičastih jabuka koje svjetlucaju na dasci za rezanje, a jedna je prerezana na pola kako bi se otkrila njena ljubičasta unutrašnjost. Račun je geotagirao Knott‘s Berry Farm - tematski park u Kaliforniji.

Međutim, post Unnaturalist AI opisao je ljubičaste jabuke, objašnjavajući da su "porijeklom" iz kanadske pokrajine Saskatchewan, gdje uspijevaju u hladnoj klimi i imaju okus "cimeta i banane". U objavi se čak tvrdi da su cijenjeni sastojak "ljubičastog umaka od jabuka" — delicije koju "slave domorodački narodi Saskatchewana", prenosi Telegraf.

"Imali smo mnogo jabuka koje su razvijene u Saskatchewanu, ali nijedna od njih nije ljubičasta", rekao je Hoffmeister, "sve imaju bijelo meso i crvenu kožu."

Unatoč očitoj lažnosti, objava je brzo eksplodirala na X-u i Facebooku jer su oduševljeni korisnici pitali kakvog su okusa ljubičaste jabuke i gdje ih mogu nabaviti. Neki su čak hodočastili kako bi od uzgajivača u samom Saskatchewanu zatražili jarko obojeno voće, izvijestio je CTV.

U stvari, vrtni centar Regina navodno prima upite svaki put kada slike biljaka generirane umjetnom inteligencijom postanu viralne, prema Hofmeisteru. Dodala je da se kupci općenito "osjećaju malo glupo misleći da je to stvarno". Unatoč tome što se reproduciraju virtualno, ove izmišljotine mogu imati ozbiljne posljedice u stvarnom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2024 10:53