UREĐENA BEZ ZAMJERKE

Mala kuhinja iz snova: Svaki centimetar je maksimalno iskorišten, za sve ima mjesta

 ANDREYPOPOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Mala kuhinja ima svojih prednosti - udobnija je, lakša za održavanje i čišćenje, pristupačna te u njoj ne morate dugo tražiti različite stvari jer vam je sve pri ruci.

Oduvijek govore da je kuhinja ‘duša‘ svakog životnog prostora, ali uređenje male kuhinje predstavlja poseban izazov za svakog dizajnera interijera. Naime, nije lako uklopiti sve potrebne stvari u manji prostor. Ako se i sami spremate za renoviranje kuhinje manje kvadrature, donosimo vam primjer koji će vas inspirirati.

Prema rasporedu kuhinjskih elemenata, postoji pet osnovnih tipova kuhinje. Kod linijske kuhinje kuhinjski elementi poredani su duž jednog zida. Ovakav tip kuhinje zahtijeva dužinu od minimalno 240-285 centimetara, a pogodan je za uske i duge prostore.

Drugi tip je dvostrana kuhinja u kojoj su kuhinjski elementi smješteni uz dva paralelna zida. Preporučljiv razmak između kuhinjskih elemenata je 120 cm kako bi se osiguralo njihovo nesmetano otvaranje. Podvarijanta ove kuhinje je smještaj kuhinjskih elemenata duž jednog zida dok je na suprotnoj strani šank ili kuhinjski otok, koji ujedno služi i kao radna ploha.

Treća varijanta je kuhinja u U i to je, kako kažu stručnjaci, ujedno najfunkcionalniji tip kuhinje, pogodan za male i velike prostore. Ovakva kuhinja omogućava najkraće linije kretanja tijekom pripreme hrane.

Četvrta vrsta je kuhinja u L, a prednost ove kuhinje je u tome što jedan ugao prostora ostaje slobodan pa se tu može postaviti stol ili kuhinjski otok.

Također je izbor boje zidova, namještaja i drugih dekorativnih elemenata jako važan kod opremanja manjih prostora. Tako ni kuhinja nije iznimka. Naime, kako biste vizualno povećali malu kuhinju, birajte bijelu boju za zidove, ali i svijetle kuhinjske elemente.

Kako biste optimalno iskoristili prostor koji vam je na raspolaganju, važno je iskoristiti svaki centimetar, uključujući kutove, zidove i visinu. Zato treba razmisliti i o multifunkcionalnim elementima poput sklopivih stolova ili uskih ormara sa žičanim elementima koji se izvlače na kotačićima.

Postoje i neke stvari kojih biste se trebali kloniti. Izbjegavajte masivan kuhinjski namještaj koji će vam samo zauzeti slobodno mjesto u prostoriji te usput stvoriti dojam ‘pretpanosti‘. Minimalizam je uvijek dobitna kombinacija, kako u kuhinji, tako i ostalim sobama manje kvadrature.

Ormari ne moraju nužno biti duboki - ako u nekim dijelovima imate nezgodne stupove, uz njih možete postaviti i plitke elemente - idealni su za začine i manje kuhinjsko posuđe.

Kad je riječ o rasvjeti, za manju kuhinju birajte stropne lampice, a možete ih ugraditi i u donje dijelove kuhinjskih ormarića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2024 11:28