Top 7

Mjesta u glavnom gradu Austrije koja ćete obožavati: Beč je uvijek dobra ideja (a i blizu nam je)

 Das Mobel
Lokacije koje u Beču vrijedi posjetiti predlaže hrvatska arhitektica Helena Miler, koja u tom gradu živi već godinama

Iako nas je pandemija udaljila od Beča, mnogima omiljene vikend-destinacije, jedva čekamo priliku da ponovno provedemo vrijeme u tom zanimljivom gradu.

image
Arhitektica Helena Miler

Lokacije koje tamo vrijedi posjetiti predlaže hrvatska arhitektica Helena Miler (iz tvrtke n.amore), koja u tom gradu živi već godinama. Kaže da Beč već dugo nije samo muzejski grad koji nudi klasičnu glazbu, Sacher tortu i fijakere, nego multikulturno europsko žarište svih umjetnosti i živopisne gradske vibre. Ovo su njoj omiljene adrese!

image
KLEMENS HORVATH

1. DAS LOFT, HOTEL SOFITEL

Hotel Sofitel na dunavskom kanalu djelo je jednog od vodećih imena u svjetskoj arhitekturi, Jeana Nouvela. Promišljenost i vrhunski dizajn vide se u svakom i najmanjem detalju, a kao kruna na vrhu dolazi restoran Das Loft. Ovo nije samo mjesto s najljepšim pogledom u Beču nego i rješenjem interijera koji odnos unutarnjeg i vanjskog prostora dovodi na novu razinu. Svi elementi interijera su jednostavni, elegantni i u identičnoj sivoj nijansi kako se ne bi reflektirali u velikim staklenim stijenama i kako bi dominantan strop što ga je osmislila videoumjetnica Pipilotti Rist, sa šarenim motivima podmorja, zavladao prostorom i nadvio se kroz vlastitu beskonačnu refleksiju kao šareni oblak iznad cijelog Beča.

image
Haus des Meeres

2. HAUS DES MEERES

Ova impresivna betonska utvrda u centru pješačke i šoping-zone bunker je iz Drugog svjetskog rata, visok 50 metara, kakvih je u Beču ukupno šest. Armiranobetonski zidovi debeli tri i pol metra onemogućavaju i rušenje i prenamjenu ovog specifičnog prostora - ali ono što jest bilo moguće, pa i vrlo odvažno, bilo je smjestiti unutra vertikalni akvarij.

image
Haus des Meeres

Danas 10.000 morskih životinja, velikih kornjača i morskih pasa pliva duž 12 etaža ovog zdanja, a zidovi s lakoćom podnose horizontalni potisak te količine vode, što bi u svakom drugom slučaju bilo nemoguće. Neočekivani spoj arhitekture i prirode, i to još u starogradskom okruženju, definitivno je nasvakidašnji doživljaj.

image
Das Mobel

3. DAS MÖBEL

Kafić u kojemu je svaki komad namještaja na prodaju i svaki je djelo mladih dizajnera, a nađe se i pokoje etabilirano ime. Poanta je sjesti u zanimljivu stolicu, isprobati je, jesti svaki put za drugačijim stolom i upaliti lampu koja vam se sviđa. Najzanimljivije je što je interijer pri svakom posjetu drugačiji i ima neku novu priču. Mladim Bečanima to je omiljeno mjesto za dolazak s laptopom na najveću kavu, uz koje ondje mogu provesti i cijelo popodne u ugodnom ambijentu.

image
Hermann

4. DONAUKANAL I STRANDBAR HERMANN

Najugodnija šetnica u gradu je na Donaukanalu - donedavno običan industrijski kanal isključivo praktičnog karaktera, namijenjen plovidbi, danas je mjesto najboljih grafita, glazbe, sunčališta, alternativnih kiparskih radionica, live jazza i, najbitnije, beach barova.

image
Hermann

Beč ne prihvaća da nije beach destinacija i to što nema plažu ne znači da ne može imati nešto slično usred gradske vreve. Tako su podovi svih barova pokriveni pijeskom, leži se na ležaljkama, nose se kupaći kostimi, hoda se bos, piju se kokteli, igra se odbojka na pijesku i svaku je večer party. Najveći i najpoznatiji je Strandbar Hermann, koji nudi i lijepe paviljonske zatvorene prostore i veće evente, a bar koji je otišao korak dalje u glumljenju plaže je Badeschiff, koji se nalazi na starom brodu i ima otvoreni bazen koji pluta na vodi.

image
25Hours

5. 25 HOURS DACHBODEN

Odmah do Museums Quartiera, najdinamičnijeg kulturnog i društvenog okupljališta Bečana, mjesto vrlo sličnog karaktera je hotel 25 Hours s prekrasnim barom na krovu.

image
25Hours

Kroz cijeli interijer provlače se motivi cirkusa, bogatstvo boja i ilustracije berlinskog umjetnika Olafa Hajeka. Bar na vrhu, Der Dachboden, nudi veliku terasu s prekrasnim pogledom i uzbudljiv razigrani ugođaj, s udobnim sofama, kreativnim pićima i inspirativnim prostornim uređenjem.

image
Krypt

6. KRYPT

Strmo usko stubište ne daje naslutiti da će se na njegovu kraju naći ovakav atraktivan prostor. Stari nadsvođen podrum u 1960-ima je bio polulegalni jazz klub, a danas je avangardni koktel-bar.

image
Krypt

Dugačak šank od mramora i oraha, elegantna rasvjeta i egzotične biljke čine ovaj prostor uzbudljivim društvenim mjestom, ali nudi i lijepo dizajnirane zavučene niše intimnijeg ugođaja. Kokteli po kreativnosti i smjelosti nimalo ne zaostaju za uređenjem i nije neobično vidjeti elegantnu čašu punu povrća ili topljene čokolade s mentom.

image
Neni

7. NASCHMARKT I NENI

Velika tržnica u centru, s obiljem hrane, mirisa i jezika iz cijeloga svijeta, jedno je od najvibrantnijih mjesta u gradu. U jednom dijelu se prodaju voće, povrće, začini i čajevi iz dalekih zemalja, a u drugom su mali restorani koji te egzotične delicije i poslužuju. Jedan od takvih omiljenih lokalnih restorančića je mali vegetarijanski adut Neni. Serviraju svježu orijentalnu hranu, vruće pite, humuse i nar, a po arhitektonskom rješenju iskaču u odnosu na druge lokale - fasada se otvara i povezuje šarmantni unutarnji prostor s vanjskim, obiluje biljkama i prirodnim materijalima, a nudi i zatvoreni prostor za druženje u kupolastom potkrovlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. kolovoz 2024 19:32