godišnje priznanje

Nagrađeni tvrtke i pojedinci koji su najviše doprinjeli zelenoj gradnji i energetskoj obnovi

 ROBERT CRC/

Godišnje nagrade za zelenu gradnju i održivo izgrađen okoliš, a koje su izraz priznanja osobama, ustanovama i projektima koji su značajno doprinijeli unapređenju kvalitete gradnje i života u zgradama kao i održivom gospodarstvu u protekloj godini, dodijelili su na prigodnoj svećanosti Hrvatski savjet za zelenu gradnju i HUPFAS. Nagrade su dodijeljene u šest kategorija.

Građevinom godine – novogradnja proglašen je Hotel Materra, koji je primjer održivosti s brojnim ekološkim značajkama, a zahvaljujući obnovljivim izvorima energije gotovo je samoodrživ. Za građevinu godine – rekonstrukcija/obnova proglašena je obnova zgrade hotela Art‘Otel Zagreb, Powered by Radisson Hotels. Kroz projekt obnove naglasak je stavljen na revitalizaciju i valorizaciju kulturne baštine starogradske jezgre te otvaranje tog prostora gostima, uključujući dosad neviđene vizure grada s rooftop bara na krovu zgrade. Kroz inovativne pristupe i zelenu gradnju, hotel je prošao sveobuhvatnu energetsku obnovu.

U kategoriji institucija/organizacija godine nagradu je dobio Valamar Riviera d.d., vodeća turistička kompanija u Hrvatskoj i regiji, prepoznata i kao lider u borbi protiv klimatskih promjena i poželjan partner u razvoju održivog turizma. Posebnu pažnju usmjeravaju u obnovljive zelene izvore energije, upravljanje otpadom, lokalnu hranu i održivost u lancu opskrbe te razvoju javne turističke infrastrukture dostupne svima i unaprjeđenju kvalitete života lokalnih stanovnika.

image
ROBERT CRC/

Projektom godine proglašena je knjiga "Što je sve regenerativna arhitektura?". Namijenjena je studentima raznih struka, učiteljima i profesorima, planerima, arhitektima, inženjerima u gradnji, izvođačima i ostalim stručnjacima, ali i lokalnim zajednicama i svima koji se zanimaju za rješavanje stambenog pitanja, održivost, jednakost i život u dodiru s prirodom.

Studentski projekt godine je Case study Dugi Rat - tim B(EI)2. Case Study Dugi Rat predložio je cjelovito rješenje sanacije prostora bivše tvornice te način ponovnog korištenja prostora s pozitivnim utjecajem na okoliš i okolno stanovništvo, što uključuje održivu i zelenu gradnju. Osobom godine proglašen je prof.dr.sc. Zoran Veršić, redovni profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na Katedri za arhitektonske konstrukcije i zgradarstvo. Profesor Veršić je prodekan za poslovanje na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Voditelj je nekoliko kolegija i predsjednik Klastera za energetsku učinkovitost i održivost u zgradarstvu – nZEB.hr te tajnik u Odjelu arhitektura i urbanizam Akademije tehničkih znanosti.

- Mi i kroz ove nagrade želimo naglasiti važnost održive gradnje u postizanju klimatskih ciljeva i u borbi protiv klimatskih promjena. Dekarbonizaciju zgrada nećemo postići ako ne uključimo sve dionike, od svih sudionika u građevinskom sektoru, obrazovnog sektora, industrije, vlasti na svim razina, investitore, nevladine udruge, mlade – jer to je iznimno kompleksan i dugotrajan proces, ali je ciljeve u konačnici moguće postići. Upravo su ove nagrade naš doprinos tom cilju, jer svaki kvalitetan projekt i napor je važan i može biti inspiracija drugima - istaknula je Vlasta Zanki, predsjednica stručnog povjerenstva čestitajući svim dobitnicima.

- Zahvaljujemo svima koji su se prijavili i onima koji su ove godine nagrađeni te tako dali doprinos boljoj kulturi života i razvoju našeg društva - dodao je Igor Kemenović, predsjednik HUPFAS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. rujan 2024 12:05