10 naj

Najljepše zidine na svijetu

Saznajte u kojim se mjestima stanovnici mogu pohvaliti da žive kao u suvremenoj bajci

Popularni portal 10mosttoday.com svakodnevno donosi razne top-liste koje se sastoje od 10 naj stvari, ljudi, lokacija, događaja… Tako su nedavno objavili deset najljepših gradova koji su omeđeni zidinama. Postoje mnogi gradovi na svijetu koje još štite zidine građene prije nekoliko stotina, pa i tisuća godina i redom su turističke atrakcije koje privlače zavidan broj posjetitelja. Svatko tko je barem jednom šetao takvim zidinama zna kako je dobar osjećaj vidjeti, dotaknuti i iskusiti povijest koju čuvaju. Da ne duljimo – zna se tko je zauzeo prvo mjesto top-liste, a pozivamo vas da pogledate kojih se devet gradova smjestilo ispod našeg dragulja, Dubrovnika.

1. Dubrovnik, Hrvatska

Dubrovačke su zidine napravljene tijekom 14. i 15. stoljeća, a nadograđivane sve do 17. stoljeća, u kojem su izdržale i snažan potres. Dugačke su 1940 metara, visoke i do 25 metara, prema kopnu debljine 4 do 6 metara, a prema moru 1,5 do 3 metra. Protežu se na sve četiri strane svijeta, a zaštićene su impozantnim kulama. Zanimljivo je da je kula Minčeta, monumentalna okrugla utvrda na sjevernoj strani gradskih zidina, građena u vrijeme kada je nedostajalo kamena, pa je naređeno da svatko tko dolazi u Dubrovnik iz smjera Gruža ili Ploča mora sa sobom donijeti kamen u skladu sa svojom tjelesnom građom. Prema najpopularnijem portalu za putovanja, TripAdvisoru, Dubrovačke zidine na popisu su deset najljepših mjesta koja svatko za života treba posjetiti.

2. York, Engleska

Grad York ima povijest koja seže sve do rimskih vremena, a ujedno je jedan od najočuvanijih starih gradova Europe. Poznat je i po svojoj znamenitoj katedrali Minster, najvećoj gotičkoj u sjevernoj Europi, a zaštićen je zidinama također još iz rimskog doba. Zidovi koje danas tamo možemo vidjeti u velikoj su mjeri očuvani i datiraju još od 12. stoljeća. Duže su od tri kilometra, a poznata su i četvora očuvana vrata koja su nekada bila ulazi u grad: Bootham, Monk, Walmgate i Micklegate.

3. Jeruzalem, Izrael

Zidine koje okružuju stari, zidinama utvrđen dio Jeruzalema veliko su blago svjetske baštine. Unutar tih zidina važne su vjerske znamenitosti kao što su Brdo hrama i Zid plača (koji su sveti židovima), Bazilika Svetog groba (sveta kršćanima) te Kupola na stijeni i džamija Al Aksa (svete muslimanima). Grad je za vrijeme Križara imao samo četvera vrata na svakoj strani grada, a Sulejman Veličanstveni dao je sagraditi današnje zidine sa 11 vrata, nazvanih po povijesnim osobama ili gradovima prema kojima su vodile ceste koje su izlazile iz Jeruzalema. Sedmera su do danas otvorena (Nova vrata, Damaščanska vrata, Herodova vrata, Lavlja vrata, Vrata Dunga, Vrata Ciona i Vrata Jaffe), dok su četvera zatvorena (Zlatna vrata, Jednostruka, Dvostruka i Vrata Huldah).

4. Toledo, Španjolska

Često zanemaren dragulj, Toledo je jedan od bivših glavnih gradova španjolskoga carstva. Povijest Toleda seže još u rimsko doba. Osvojili su ga Rimljani, nakon čega je bio prijestolnica Vizigota, zatim pod vlašću Arapa, a 1085. godine zauzeo ga je Alfons VI. Hrabri, kralj Leóna i Kastilje, te ga učinio svojom prijestolnicom. Glavnim gradom cijele Španjolske bio je do sredine 1500. godine, kada se kraljevski dvor preselio u Madrid. Grad je s tri strane okružen rijekom Tajo i dvjema srednjovjekovnim zidinama na četvrtoj strani. Gradska vrata Puerta del Sol su djelo vitezova Hospitalaca iz 14. st., a legendarni dvorac Alcazar iz 16. st. nalazi se na najvišem mjestu u gradu.

5. Xi’an, Kina

Već gotovo 3000 godina ima Xi’an, što ga čini jednim od najstarijih gradova u Kini, a tamo su gradovi zaista stari. Njegove postojeće zidine su iz 14. stoljeća, kada ih je obnovila dinastija Ming. Zidine oko grada nisu samo među najočuvanijima na svijetu nego i jedne od najimpozantnijih, s nevjerojatnih 14 kilometara dužine, 12 metara visine te širine između 12 i 18 metara. To su najkompletnije očuvane zidine u Kini i jedan od najvećih obrambenih sustava na svijetu.

6. Mont Saint Michel, Francuska

Samo kilometar udaljen od obale u francuskoj pokrajini Normandiji, ovaj relativno nepoznat grad otočić na listi je svjetske baštine pod zaštitom Unesca, a u svojoj povijesti bio je poprište više ratova te padao pod vlast raznih vladara. Zidine i veći dio naselja datiraju s početka 17. stoljeća, a broj stanovnika varira između 40 i 50. Pouzdano se zna da su posebnost otoka primijetili još i stari Kelti, a mjesto je poznato po tome i što je utjecaj plime i oseke velik te se vodostaji mogu razlikovati i do 15 metara visine. U razdoblju najvećeg vodostaja i poplava, koje u prosjeku jednom godišnje pogode ovaj predio te traju pedesetak dana u godini, Mont Saint Michel postaje otok u potpunosti okružen morem.

7. Saint-Malo, Francuska

Ovaj prekrasan obalni grad u sjeverozapadnoj Francuskoj okružen je zidinama koje su uz katedralu svetog Vincenta jedna od glavnih atrakcija u gradu i s njih se pruža prekrasan pogled na grad i Engleski kanal. Citadela, stari grad koji zidine omeđuju, labirint je starih ulica, a poznat je po velikoj količini restorana. U ovom gradu živio je Francois-Rene Chateaubriand, francuski pisac, političar, diplomat i povjesničar, poznatiji po činjenici da je obožavao goveđi biftek, za koji je zahtjevao da mu se priprema specifični komad određene veličine, koji je do danas ostao poznat pod njegovim imenom.

8. Pingyao, Kina

Grad i istoimena općina u središnjoj pokrajini Shanxi u Kini, 715 kilometara od Pekinga i 80 kilometara od glavnog grada pokrajine, Taiyuana. Tijekom dinastije Ming Pingyao je bio financijsko središte Kine i u njemu je sagrađeno mnogo vrijednih kulturnih i povijesnih spomenika, kao što su izvrsno očuvane gradske zidine. Stari grad Pingyao stoga je na Unescovu popisu mjesta svjetske baštine izvrsno sačuvan primjer Han grada. Car Hongwu je u trećoj godini svoje vladavine (1370.) dao sagraditi gradske zidine Pingyaoa koje su dugačke šest kilometara i visoke 12 metara, s jarkom širokim četiri metra i jednako toliko dubokim. Na sva četiri kuta veliki su tornjevi, a između njih još 72 manja stražarska tornja i više od 3000 kruna s ambrazurama. Zbog toga je Pingyao prozvan Gradom kornjačom. One se smatraju najbolje sačuvanim zidinama te veličine u Kini, odmah uz Kineski zid.

9. Carcassonne, Francuska

Utvrda Carcassonne obuhvaća utvrđene zidine francuskog grada Carcassonnea. Izvrstan je primjer srednjovjekovnih utvrda čiji masivni zidovi datiraju još iz kasne antike, a okružuju dvorac i okolne građevine, ulice i gotičku katedralu. Carcassonne je također iznimno važan zbog duge restauracije koju je pokrenuo Eugène Viollet-le-Duc 1853. godine, jedan od osnivača moderne znanosti konzervacije. Obnovljena utvrda dodana je na Unescov popis mjesta svjetske baštine. Utvrđene zidine grada Carcassonea su otprilike četvrtastog oblika, dugog oko 525 metara i širokog oko 250 metara. Zatvaraju ga dvostruke srednjovjekovne zidine od kojih su unutarnje dugačke oko 1245 metara sa 29 okruglih tornjeva, a vanjske dugačke 1320 metara sa 18 tornjeva. Unutrašnje su zidine sagrađene na temeljima vizigotskih i rimskih zidina koje je proširio kralj Luj IX. i njegovi nasljednici. Okrugli tornjevi imaju četvrtaste osnove, nadsvođene prostorije, uske otvore za boj i mjesto za katapulte na krovu. Unutar zidina nalazi se dvorac obitelji Trecavel iz 12. stoljeća.

10. Taroudant, Maroko

U središtu marokanske doline Souss smjestio se autentičan gradić, Taroudant, poznat po svojim zidinama koje su najočuvanije gradske zidine u Maroku. Zidine ovog fascinantnog grada, koji nazivaju i baka Marrakecha jer izgleda kao Marrakech u malom, datiraju iz 16. stoljeća. Sagrađene su za vrijeme vladavine dinastije Saadi, kada je Taroudant bio glavni grad države. Prekrasne gradske zidine dugačke su oko šest kilometara i kroz njih prolazi devet i danas dobro očuvanih gradskih vrata. Danas su simbol grada velike tržnice, a nalaze se pokraj dva glavna gradska trga.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 05:28