TAKO LAKO, A EFEKTNO

Najnoviji trend farbanja transformira prostor bez potpunog preuređenja: Sve što trebate je kantica boje i kist, rezultat je zapanjujuć

 ISMAGILOV/GETTY IMAGES
Od vrata do okvira prozora, ručno oslikani ukrasi najnoviji su trend koji donosi obilje osobnosti u vaš dom

Danas je općeprihvaćeno da su naglašeni zidovi out, no postoji li sredina između utapanja prostora u jarku boju i odabira jednostavne i neutralne baze? Da, postoji. Ručno oslikani ukrasni rubovi i ukrasi savršena su opcija za one koji se ne žele posvetiti bojanju cijele sobe, ali ipak žele unijeti malo osobnosti.

Najnoviji trend farbanja se koristi na vratima, okvirima prozora, ogledalima i umjetničkim djelima obješenim na zid - u osnovi bilo koje arhitektonsko obilježje za koje se čini da bi moglo proći s malo poboljšanja. Ovaj trend je izvrstan način transformacije prostora, bez potpunog preuređenja.

Nema sumnje da boja uljepšava naše živote i stvara uspomene u našim domovima, ali postoji nekoliko razloga zašto možda ne želimo uvijek ukrasiti cijelu sobu. Srećom, skromne količine boje mogu imati jednak učinak.

Dakle, ako ste zainteresirani za pronalaženje načina da personalizirate detalje u svom domu, dodajući zabavne detalje, evo što trebate znati o ručnom oslikavanju rubova i ukrasa.

Zašto obojeni obrubi i ukrasi postaju popularni?

Ovaj trend dizajna interijera oslanja se na funkcionalniji maksimalizam, kao način da se u dom unesu boje i otkačenost, a da se prostor ne čini odbojnim. Ove ukrasne obrube i detalje vidimo kao reakciju na pretjerano minimalističke, ili potpuno bijele interijere koji su godinama dominirali. Čini se da ljudi žude za personalizacijom, zabavom i živošću u svojim prostori.

Boja nije sve popularnija - oduvijek je bila tu - ali vidimo promjenu u načinu na koji se primjenjuje i kako je ukusno unijeti u naše prostore.

Gdje obojiti obrube i ukrase u vašem domu

1. Oko umjetnina i dekora

Ako vam se ogledalo ili umjetničko djelo čini premalenim za vaš prostor, jednostavno obojite obrub oko njega. Ako i dalje izgleda malo, proširite tu granicu kontrastnom bojom i nastavite tako dok ne osjetite da ste dosegli pravu veličinu.

Ova slikarska tehnika također bi mogla spasiti i zastarjelu zidnu galeriju. Na primjer, ako želite objesiti više malih slika zajedno (ili već jeste), možete obojiti područje iza njih u kontrastnu boju ili prilagoditi svaki okvir vlastitim obojenim rubom.

2. U spavaćoj sobi

Za spavaću sobu pokušajte uokviriti područje uzglavlja obojenim rubom. Ovo će stvoriti žarišnu točku bez potrebe za glomaznim namještajem.

To ne samo da omogućuje dodatnu kreativnost, već također može rezultirati velikim uštedama. Ukrasno oslikano uzglavlje pomaže u definiranju prostora i dodaje šarmantan i razigran štih. Pritom, ako želite osigurati da izgleda dobro izradite ili kupite šablonu (Amazon) — jednostavan DIY za vikend.

3. U otvorenim prostorima

U kuhinji možete pokušati naslikati obrub oko polica ili duž ruba kuhinjskog otoka. To je neočekivano, a može lijepo povezati vašu shemu boja.

Također, ovo je tretman koji općenito dobro funkcionira u otvorenim prostorima. U dnevnoj sobi možete ocrtati kutak za čitanje ili uokviriti zid galerije, a u kupaonici se može koristiti za isticanje značajki poput ugrađene kade (koju je na gornjoj slici prikazala Annie Selke).

Kako obojiti obrube i ukrase u vašem domu

Niste sigurni kako učinkovito uklopiti oslikane detalje? Praktičan savjet kako izvući maksimum iz ovog razigranog trenda je: Ako imate neutralne zidove, odaberite rub u dubljoj nijansi iste obitelji boja za suptilan učinak. Ako želite više kontrastnog učinka, pogledajte svoje naglašene komade za inspiraciju bojama.

Igranje s oblinama i organskim oblicima također dodaje razigran i zanimljiv naglasak. Nema pravila kako implementirati ove zabavne detalje. Pustite mašti na volju i sretno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 15:46