IZVRSNA IDEJA

Ne bacajte te stare deke jer s njima možete puno toga: Napravite jednu stvar i uštedite na grijanju ove godine, na primjer

 DELANEY VAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Toplim prekrivačem u tren oka možete prostor učiniti udobnim i privlačnim. Ne samo da sobama dodaju elemente teksture, uzorke i boje, već su omiljeni predmeti, savršeni za drijemanje, guštanje ispred TV-a, a u zimskim mjesecima idealni su za ušuškavanje. Nažalost, kao i mnoge druge stvari u životu i deke imaju svoj vijek trajanja. Mnogi od vaših favorita često su suočeni s krajem svog životnog ciklusa jer su pohabani ili oštećeni. Ako volite svoje pokrivače i ne želite ih vidjeti u smeću ili na odlagalištu, postoji niz izvrsnih projekata za njihovu prenamjenu, kako u domu tako i na otvorenom. Od plišane životinje do zaštite od smrzavanja u vrtu stari pokrivači mogu poslužiti na mnogo načina. Korisne tkanine uključuju flis, pliš, vunu i tkane mješavine, koje imaju široku primjenu u kućanstvu.

1. Prostirke

Napravite udobnu i upijajuću prostirku za kupanje koristeći ostatke starih plišanih pokrivača. Izrežite deku na potrebnu veličinu i napravite šav oko ruba kako biste spriječili bilo kakvo odmotavanje. Za besprijekorni izgled dodajte komplementarnu tkaninu na poleđini s druge deke. Dobivena prostirka bit će vrlo mekana za vaša stopala i, uz malo dodatne vate između slojeva, može stvoriti savršeno meko mjesto za stajanje na podu. Deku također možete izrezati na trake kako biste od ostataka deke napravili krpenu prostirku.

2. Prošivene deke

Koristite toplu deku kao podlogu za poplun. Stare deke, posebno one od flanela ili pliša, mogu učiniti poplun mekšim i toplijim u cjelini. Ovo je sjajna ideja za spašavanje omiljenih dječjih dekica za kreiranje popluna za uspomenu. Također možete izrezati pokrivač na kvadrate i upotrijebiti ostatke kao dio dizajna popluna, koji će dodati teksturu kada se stavi pored drugih vrsta tkanina.

3. Krevet za kućne ljubimce

Kućni ljubimci često su spremni preuzeti ljudske stvari kao svoje, pa zašto ne pretvorite omiljenu dekicu u mekani, udoban krevet za kućnog ljubimca? Kako bi vaš dom izgledao elegantno čak i kada imate kućne ljubimce, upotrijebite staru deku da napravite navlaku za krevet ili veliki jastuk za životinju. Životinjama će deka biti poznata i po opipu i po mirisu, zbog čega je vjerojatnije da će spavati na njoj u usporedbi s novim krevetom kupljenim u trgovini.

image
FIZKES/GETTY IMAGES

4. Tvrđava od deka

Pokrivači su mnogo bolji građevinski materijal od plahti, posebno kada tražite nešto mekano za postavljanje temelja tvrđave. Držite zalihe starih deka u igraonici ili garaži koje djeca mogu lako zgrabiti dok se igraju.

image
FIRN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

5. Zaštita od propuha

Zbog svoje izdržljivosti i debljine, stare deke, posebno one od pliša ili flisa, izvrsne su obloge na vratima jer sprječavaju propuh. Napravite uski rukav od deke i ispunite šupljinu rižom ili plastičnim perlama. Ili izradite strukturiraniju navlaku ispunjenu pamučnom ispunom koja je oblikovana užetom kako bi zadržala svoj oblik. To vam također omogućuje da izradite rukav koji je usklađen s postojećim dekorom upotrebom deka koje već imate pri ruci i koje volite. Poput deka, navlake se lako peru u vašoj perilici rublja.

image
KWANCHAI_KHAMMUEAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

6. Jastuci ili jastučići

Kreativan način ponovnog korištenja starih pokrivača, osobito onih koji su poderani, zamrljani ili oštećeni, jest korištenje preostale dobre tkanine za izradu jastuka. Debela tkanina mnogih pokrivača čini izvrsnim mekanim navlakama za jastuke koje se mogu skinuti i prati; možda već odgovaraju vašem postojećem namještaju. Napravite jednostavnu navlaku za jastuk tako što ćete izrezati dva velika kvadrata deke i sašiti ih zajedno u džep s jednom otvorenom stranom.Unutra stavite stari jastuk i zašijte preostalu stranu.

image
SRDJANPAV/GETTY IMAGES

7. Topli šal

Ugodne deke od flisa, flanela i pliša mogu biti neki od najtoplijih materijala u vašem domu, pa zašto ih ne biste koristili po zimi na otvorenom? Prenamijenite stare ostatke pokrivača u slatke i funkcionalne šalove za hladnije vrijeme. Tkanina će podnijeti mnoge godine nošenja i pranja, zbog čega će dobiveni šal biti stvarno ugodan na dodir. Izrežite svoje stare deke na trake željene duljine i sašijte jednostavne bočne šavove kako se ne bi rasplele i kako biste stvorili dovršeniji izgled.

image
SORAPOP/GETTY IMAGES

8. Krpe za čišćenje

Krpa za kućanstvo nikada ne možete imati previše u svom domu, a one su odlično ekološko rješenje za stalnu upotrebu papirnatih ručnika. Izrežite stare pokrivače na manje trake ili kvadrate, slično kao što biste prenamijenili staru posteljinu, i zgrabite ih za sve, od svakodnevnog brisanja kuhinje i brisanja prašine do neurednijih poslova u dvorištu ili garaži. Kada završite, samo ih bacite u perilicu, presavijte i spremite za ponovnu upotrebu. Flis i druge teksturirane tkanine posebno su dobre za brisanje prašine, što ih čini idealnim za svakodnevne poslove čišćenja.

image
STOCKROCKET/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

9. Deke za hitne slučajeve

Ključni element u svakom automobilskom kompletu za hitne slučajeve trebali bi biti dodatni pokrivači. Što toplije, to bolje. Ne samo da tijekom cijele godine koriste u prtljažniku ili na stražnjem dijelu kako bi zaštitili vaš automobil kada vučete neuredne predmete poput drva ili zemlje za cvijeće, nego imati barem jednu debelu deku može biti koristan način da se ugrijete ako se dogodi nesreća na cesti ili pokvariti automobil tijekom hladnijih mjeseci.

10. Plišana životinja

Zabavan način da spasite omiljenu staru dekicu jest da je pretvorite u preslatkog medvjedića ili drugu omiljenu životinju. Ovo savršeno funkcionira za pokrivače koji su možda istrošeni ili zamrljani na mjestima, ali biste ih ipak voljeli zadržati zbog nostalgije. Postoje brojni vodiči za šivanje za izradu plišanih životinja koje je lako izraditi uz minimalne vještine šivanja. Neke će tvrtke čak uzeti vaše deke i pretvoriti ih u igračku ili uspomenu po narudžbi. Ove plišane životinje također su izvrsni darovi.

image
RIGHTONE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

11. Zavjese

Tražite način za izradu DIY zavjesa koje uspješno blokiraju svjetlost i neugodan propuh? Prenamijenite staru deku u set zavjesa za svoje prozore koje su puno deblje i bolje izolirane od mnogih tkanina za zavjese kupljenih u trgovini. Ne samo da je vjerojatnije da će stari pokrivači odgovarati vašem postojećem dekoru, već ih možete pretvoriti u jednostavne zavjese presavijanjem i stvaranjem džepa na vrhu za smještaj šipke. Također možete dodati jednostavne ušice za kuke da ih objesite na prozore. Ova ponovna uporaba posebno je dobra za vunene i tkane deke.

12. Zaštita od mraza

Iako mnoge vrtne trgovine prodaju deke posebno dizajnirane da spriječe štetu od mraza na vašim biljkama s promjenom vremena, mnogo jeftiniji i ekološki prihvatljiviji pristup je prenamjena debelih deka koje možda već imate i ne trebaju vam u interijeru. Koristite vunene, tkane i plišane pokrivače preko cvjetnjaka, grmlja i povrtnjaka kako biste spriječili mraz. Držite hrpu starog otpada u svojoj garaži ili vrtnoj šupi posebno kako biste pokrili biljke od mraza koje možete brzo zgrabiti u hitnim vremenskim uvjetima. Također se lako peru kada je potrebno i mogu se koristiti iz godine u godinu.

image
IN4MAL/GETTY IMAGES

13. Navlaka

Jeftina alternativa skupljim presvlakama za namještaj je prenamjena stvari koje već imate kako biste transformirali i zaštitili svoju sofu i drugi tapecirani namještaj. Pokušajte upotrijebiti veću deku ili dvije deke sašivene zajedno da pokrijete kauč ili stolce. Ne samo da će prostoriji dati potpuno novi izgled, već će zaštititi postojeće presvlake od kućnih ljubimaca, djece i drugih oštećenja, dok će i dalje izgledati elegantno i udobno. Za razliku od postavljenih navlaka, koje može biti teško skinuti i staviti nakon pranja, deke se mogu lako zgrabiti i baciti u perilicu.

14. Zidna tapiserija

Neki pokrivači imaju prekrasan dizajn, bilo da su napravljeni da izgledaju kao postojeća umjetnička djela ili su posvećeni vašim omiljenim sportskim timovima ili temama iz pop kulture. Umjesto da ih pustite da čame u ormaru za posteljinu, pokušajte objesiti pokrivače na zid kako biste ukrasili veliki prazan zid. Ne samo da će deka ponuditi dodatnu teksturu i vizualni interes, već tkanina na zidu može zagrijati sobu. Oni također pomažu smanjiti prodiranje zvuka u susjedne prostorije i odjek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 09:08