TOPLA PREPORUKA

Nova metoda za kojom su poludjeli svi: "Isprobala sam "pladanj namjera" i sada ću ga koristiti uvijek. Evo i zašto..."

 OATAWA/GETTY IMAGES

Kažu da stare navike teško umiru - ali uz ispravan način razmišljanja, promjena je moguća. Napuštanje rutine poput kasnonoćnog grickanja, nedovoljno ranog odlaska u krevet ili besmislenog listanja mobitela može biti teško, ali je potpuno izvedivo. Većinu vremena samo izvodite pokrete, a da to i ne primijetite jer su te navike duboko ukorijenjene.

Da to stavimo u kontekst: znate kada vozite i odjednom ste kod kuće, a ne sjećate se ničega od putovanja? Anita Yokota, licencirana terapeutkinja koja je postala dizajnerica interijera i nedavna gošća foruma zajednice Apartment Therapy, ovo stanje naziva "hipnozom autoceste". To je kada radite jednu stvar, ali vaš mozak odluta negdje drugdje.

image
INGREDIENTSPHOTO/GETTY IMAGES

Isti osjećaj hipnoze može se primijeniti i na vaš dom, kada bezumno prolazite kroz rutine. Dakle, koja je Yokotina tajna u borbi protiv nesvjesnog? Ona preporučuje stvaranje "pladnja za namjere" tako da ga ispunite predmetima koji služe kao vizualni podsjetnik na ciljeve ili želje koje pokušavate postići u svom domu ili određenoj prostoriji.

- Namjera zahtijeva da budemo u svojem tijelu i fokusiramo svoj um kako bi djelovao, spominje Yokota u nedavnom postu na blogu. A tijekom svojih nedavnih pitanja i odgovora “Dileme dizajna” na forumu zajednice Apartment Therapy, Yokota je spomenula pladanj za namjere kao siguran način za stvaranje boljih navika, što rezultira sretnijim i mirnijim domom. - Nešto fizičko u našem okruženju podsjeća nas da poštujemo svoju praksu, piše ona. - Nešto lijepo u ceremoniji te prakse poziva nas da odamo počast ritualu.

Istraživanja pokazuju da namjere mogu povećati vašu vjerojatnost dovršetka zadatka na 91 % — što je dvostruko više od stope uspješnosti onih koji pokušavaju postići cilj bez ovog pristupa. Ako se zalažete za kućni wellness i za više namjera, isprobajte "pladanj za namjere". Bonus je to što je ove pladnjeve iznimno zabavno ukrašavati i igrati se s njima.

Kako isprobati pladanj s namjerom kod kuće

Prvo pravilo ukrašavanja pladnja s namjerom je da nema strogih pravila. Novinarka Daniela Araya koristila je drvenu dasku za rezanje umjesto tradicionalnog pladnja, dokazujući da gotovo sve može!

- Iako Yokota preporučuje da svoj pladanj postavite na vidljivo mjesto (ja sam odabrala svoj noćni ormarić), slobodno možete prilagoditi i promijeniti svoj pladanj kako god želite, ističe Daniela.

- Što se tiče toga što ćete staviti na pladanj, to također ovisi o vama. Čin postavljanja namjere može biti jednostavan kao stavljanje citata koji vam se dopada na pladanj ili isječak iz časopisa na kojem želite biti. Hoćete li mijenjati stvari svaki mjesec ili ćete istu namjeru zadržati dulje, vaša je odluka. Očito, želite da predmeti budu smisleni i da potiču svjesnu aktivnost, ali estetika također može igrati ulogu, ako to želite, napominje.

image
MARIA KORNEEVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Što uključiti u svoj pladanj s namjerama?

- Nisam željela pretrpati svoju dasku za rezanje pretvorenu u pladanj - pogotovo zato što sam svoju stavila kraj kreveta. Stoga sam se fokusirala na četiri predmeta, dajući im prostora za disanje na pladnju. Završila sam ukrašavanje malim aranžmanom od svježeg cvijeća i nekoliko fotografija, piše.

Petominutni dnevnik

- Ja sam tip osobe koja kupuje novi dnevnik za sve, ali nikad ga ne može ispuniti. Iako volim pisati i to profesionalno, ironično, teško mi je pisati samo iz zadovoljstva! S jednostavnim uputama, ovaj je dnevnik savršena količina obveze bez napora da me uvede u redovitu rutinu pisanja koja je za mene.

Afirmacijske kartice

- Ptičica (poznata i kao svi moji prijatelji) jednom mi je rekla da izgovaranje nečeg pozitivnog naglas pomaže u poboljšanju raspoloženja i može ga pretvoriti u stvarnost. Ove afirmacijske kartice su vesele i inspirativne u pravoj mjeri, a to je jedini način na koji mogu ući u wellness rutinu.

Peppermint Roller miris

- Volim dobar umirujući miris, a ovaj pepermint roller od Saje mi pomaže da se opustim navečer. Ulje paprene metvice poznato je po liječenju stresa i glavobolja, što ga čini odličnim izborom kao poslasticu uz krevet.

image
HANA RICHTEROVA/GETTY IMAGES

Vrećica za telefon

- Ovo je inspirirano predmetom s popisa želja: keramičkim "telefonskim domom" Rachel Saunders, namjenskim zatvorenim prostorom za postavljanje vašeg telefona. Svrha ovoga je poticanje zdravijih navika vezanih uz tehnologiju. Ako postoji jedna navika koje bih se najviše voljela riješiti, to je činjenica da provodim previše vremena na telefonu. Koristim mekanu futrolu za nakit da sakrijem svoj telefon, ali stvarno sve vam može poslužiti da ga sakrijete, napominje. Daleko od očiju, daleko od uma!

Pladanj s rezultatima moje namjere

- Otkako sam postavila pladanj s namjerama, počela sam usporavati i više paziti na to kako provodim vrijeme. Počela sam više pisati dnevnik i čak sam primijetila pad vremena ispred ekrana. Ideja je da kada se odmaram u krevetu, posebno navečer, ali i ujutro, ne posežem samo za telefonom, već imam i druge aktivnosti u blizini. A stvari koje sam odabrala izvrsne su za početak dana ili opuštanje na kraju. Osim toga, sviđa mi se kako postava izgleda. Radujem se što ću vidjeti kako se moje namjere razvijaju i planiram snimiti svaku verziju svojeg pladnja kako bih mogla pratiti razvoj. Ako svom domu želite dodati više značenja, metoda pladnja namjere mogla bi vam se svidjeti. Čak razmišljam o tome da ju koristim u svakoj sobi u kući - pogotovo ako postoji posebna aktivnost ili svrha kojoj se želite posvetiti u određenom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 11:35