PAPA JULIETT AVIATION ART

Od starih dijelova aviona rade namještaj! Eva i Primož brend su osnovali u koroni i doživjeli streloviti uspjeh: ‘Imamo klijente po cijelom svijetu‘

 Papa Juliett Aviation Art

Brojna predavanja, multimedijalne izložbe, predstave, edukacije o održivim trendovima budućnosti i tome kako smanjiti ugljični otisak, pravilno reciklirati i iskoristiti prirodne resurse na održiv način..., samo su dio bogatog programa Festivala održivosti, koji se do 8. listopada održa u Tehnoparku Celje u Sloveniji. Sve se odvija u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja, a jedan od posjetiteljima najzanimljivijih događaja je Pilotova dnevna soba, showroom u kojem posjetitelji imaju priliku razgledati održive luksuzne komade namještaja nastale restauracijom dijelova zrakoplova. Ovi inovativni komadi namještaja izlaze iz radionice pilota i umjetnika Primoža Jovanovića koji uz pomoć bogatog inženjerskog znanja i domišljatosti dijelovima aviona udahnjuje novi život. Papa Juliett Aviation Art, iza kojeg, uz Primoža, stoji i glumica Eva Kraš, svakako nije običan brend namještaja, nego rezultat nevjerojatne vizije i kreativnosti koja dolazi do izražaja u, primjerice, vintage policama od krila zrakoplova, stolićima s aerodromskim svjetlom ili jedinstvenim ukrasima od propelera. Zbog toga smo ih pozvali na kavu da nam ispričaju svoju priču. Možemo samo reći - jako zanimljiv duo!

image

L410 Propeller skulptura

Papa Juliett Aviation Art
image

King Air Spinner stolić

Papa Juliett Aviation Art

Predstavite se našim čitateljima. Tko su Primož i Eva?

Eva i Primož su dvoje zaljubljenika u avijaciju i estetiku, koji svaki sa svojim osobinama, prošlim iskustvima te stručnom spremom stvaraju brand Papa Juliett Aviation Art. Eva sa svojim umjetničkim i duhovnim te Primož sa svojim tehničkim i dizajnerskim potencijalom daju starim dijelovima aviona drugi život te stvaraju potpuno drugu funkciju od one za koju su primarno inženjeri projektirali pojedinačan dio aviona. Pri tome je pored funkcije podjednako, ako ne i više, važna konačna estetika konačnog proizvoda. Kad bi naši proizvodi mogli govoriti, mogli bi svakakve zanimljive priče ispričati. Nekada su bili na visini nekoliko tisuća metara, a danas krase nečiji dom. I tu njihovu priču pokušavamo pokazati kad razmišljamo o konačnom dizajnu.

image

Breguet Atlantic Cowling ogledalo

Papa Juliett Aviation Art
image

Adria Airways CRJ 200 stolić

Papa Juliett Aviation Art
image

Primož Jovanović i Eva Kraš

Papa Juliett Aviation Art

PRIMOŽ JOVANOVIĆ - kratka biografija

Primož Jovanović je aktivan pilot od 1993 godine, kad je završio obuku za pilota jedrilice. Kasnije je završio još obuku za motornog pilota - PPL - u istom aeroklubu gdje je počeo letjeti u jedrilicama. Kasnije se odlučio da mu letenje postane i karijera pa je 1996. otišao u SAD na školovanje za profesionalnog pilota. Završio je i Strojarski fakultet u Ljubljani, smjer zrakoplovstvo. Šesnaest godina letio je na putničkim avionima .Poslije propasti aviokompanije Adria Airways (2019. godine) zaposlio se u poljskoj aviokompaniji LOT. Kad je 2020. došla pandemija korone, u velikoj mjeri je pogodila baš avionske kompanije. Te godine je većina pilota bila prizemljena, bez osobnih primanja, i nekako se trebalo preživjeti. U njemu je već nekoliko vremena bila želja da se bavi izradom dekora iz dijelova aviona, pa ga je novonastala situacija prisilila da pokuša. U istoj godini pridružila mu se i Eva i tako je nastao Papa Juliett Aviation Art. Posljednje četiri godine radi kao pilot na poslovnim avionima.

Kada i kako je nastao brend Papa Juliett Aviation Art?

Brend je nastao nekoliko mjeseci poslije uspješne izrade i prodaje prvog proizvoda (veliko ogledalo napravljeno iz usisnika motora putničkog aviona). Želja da izrađujemo i radimo nešto ovakvo živjela je mnogo godina, ali više u smislu "nekada kada bude vremena". Kao kad ljudi snivaju neko putovanje u njima dragu destinaciju, a koja im uvijek izmiče iz godine u godinu, s hrpu nekih izgovora. Tako su nas stečene okolnosti (pandemija koronavirusa, zbog koje je bila prizemljena većina profesionalnih pilota) prisilile da uzmemo sudbinu u svoje ruke i pokušamo vidjeti imamo li sposobnosti i postoji li tržište za te naše ambicije. I nakon brze prodaje tog prvog ogledala, i uz pomoć brata Dalibora (koji je zaslužan za ime i vizualni izgled logotipa te početnu internetnu stranicu), rodio se PJAA.

image

Kapetan Primož Jovanović

Papa Juliett Aviation Art
image

F4 Phantom Compressor Jet Engine

Papa Juliett Aviation Art
image

Big Spinner stolić

Papa Juliett Aviation Art

Što je sve u ponudi brenda?

Sve što ima funkcionalnu i estetsku vrijednost te zanimljivu priču. Od ogledala, stolova, stolica, ormara... U biti možemo izraditi bilo koji element. Sve što je potrebno jest mašta i tehničko znanje i proizvod je tu. Pri tome pokušavamo biti što je više moguće autentični. Neke stvari možemo napraviti brže, ali većina njih nastaje mjesecima, nešto čak godinama. Naučili smo biti strpljivi i dok nismo potpuno sigurni i zadovoljni idejom, ne nastavljamo s radom. U svaki naš konačni produkt ulažemo zaista puno vremena i, što je važnije, puno strasti, koja daje posljednji i najvažniji pečat. Pri tome nas vodi važan princip da sve što stvaramo mora biti iz autentičnih avionskih dijelova, koji su došli do kraja svog radnog vijeka. Nikad ne nabavljamo nove neiskorištene dijelove. U PJAA-u vodi nas princip kruga. Taj princip podrazumijeva četiri stanja. Prvo stanje je avion u svojoj funkciji, kad leti. Drugo stanje je njegov završetak, iza kojeg slijedi upcycling (što znači da neku stvar kojoj je radni vijek završio, umjesto da se uništi ili preradi, mi dignemo na neki viši nivo). Posljednje stanje je povezano s prvim, a to je vraćanje planetu to što je taj avion tijekom svog radnog vijeka uzeo. Za svaki prodani komad u PJAA-u posadimo jedno drvo, koji tijekom svog života proizvodnjom kisika pravi balans tom istom avionu od čijeg dijela smo napravili konačni proizvod.

EVA KRAŠ - kratka biografija

Eva Kraš se profesionalno bavi glumom od 2005. godine, kada je završila akademiju za dramsku umjetnost AGRFT u Ljubljani. 2007. godine zaposlila se u Slovenskom nacionalnom kazalištu Maribor, gdje radi i danas. Eva je velik dio svog života provela na putovanjima i na aerodromima, pa se lako identificira sa svijetom letenja. Uz to je živjela i u Americi i Norveškoj, bila je članica financijskog i stručnog odbora SNG-a Maribor i zastupnica glumaca na međunarodnim sakupljanjima svjetskog glumačkog sindikata (FIA). Ona je i učiteljica hatha joge, meditacije i joge smijeha. Voli fotografiju I stvaranje promotivnih videomaterijala. Kada se upoznala s Primožem, život joj je krenuo u ovom, "handmade" smjeru. Ostvarila si je i životnu želju i kroz Primoževa stalna pitanja "zašto ne letiš ako ti je avijacija tako draga?" počela se baviti jedriličarstvom u aeroklubu Maribor, gdje vrijedno leti i skuplja nalet za dozvolu pilotkinje jedrilice.

image

Jetfighter Fiat G.91 Exhaust Cone Aviation ogledalo

Papa Juliett Aviation Art
image

Jet Engine Exhaust Mixer

Papa Juliett Aviation Art

Kako izrađujete svoj namještaj? Koje tehnike primjenjujete, koje procese, koje ideje?

Odlučili smo da nećemo ići u masivnu proizvodnju, nego ostajemo pri izradi malih serija jer smatramo da bismo pri masovnoj proizvodnji izgubili taj osobni dodir koji daje točku na "i" našim proizvodima. Pri izradi nas vode dva principa. Pri prvom već u početku, kad nabavljamo pojedini dio, točno znamo što će na kraju biti njegova konačna funkcija. Možemo reći da je takav dio već sam po sebi estetski privlačan i kao da zove "želim biti ogledalo" ili "želim biti stol". Drugi princip je da neki dio aviona ima, možemo reći, potencijal, iz kojeg ne znamo točno što će nastati. Takvi dijelovi čekaju u studiju, na inspiraciju ili "aha" efekt. Oni zahtijevaju više angažmana i mašte te na kraju nude i najveće zadovoljstvo, kad se pokažu u novom svjetlu. Pored ova dva važna principa, naše komade možemo podijeliti na one od drva i one metalne. Svaki po svome ima svoje izazove. Recimo, naučili smo kako pravilno obrađivati dijelove iz aluminija. Prosječnom čovjeku aluminij je aluminij, ali svaka legura aluminija traži drugačiji tretman obrade. To se najviše pokazuje kod, recimo, skidanja boje i poliranja. Neki su prijateljski nastrojeni, a nekima treba više uvjeravanja...

Koji vam je najdraži predmet koji ste izradili i zašto?

Teško je odabrati jedan. Ali ako baš moramo izdvojiti nešto, onda definitivno prvi komad koji smo napravili jer nam je on dao ambiciju da pokušamo još i dalje. Drugi nama posebni komad je drveno krilo za koje dugo vremena nismo znali što ćemo s njim. Na kraju je pala odluka da napravimo nešto tipa otvorenog ormarića sa staklenim policama (Blue Wing Bar). I zaista je nešto posebno i drukčije. Najveće zadovoljstvo i ponos donijelo nam je što je bio prodan u talijansku tvornicu aviona Technam iz koje nas je kontaktirao njihov glavni dizajner aviona, i to riječima: "Već dugo tražimo neku lijepu stvar za naš glavni ured i kad sam vidio Blue Wing Bar, rekao sam - to je to."

image

Eva Kraš

Papa Juliett Aviation Art
image
Papa Juliett Aviation Art

Primož, vi ste pilot. Kakav je to život? Kada ste odlučili da biste se mogli baviti namještajem?

Bio sam pilot na putničkim letovima, sada letim manjim, tzv. biznis-avionima. Razlika između prijašnje karijere kapetana na putničkom avionu i ovog sada je velika. Sad imam puno više vremena za druge stvari, u kojima prednjači baš moj brend PJAA, koji me jako ispunjava. Naime, posao pilota je jako lijep, ali poslije nekog vremena postane rutiniran, a ja sam uvijek imao želju da se pored letenja bavim i nečim kreativnim, gdje mogu izraziti svoj naboj. I nasreću se sad mogu baviti s obje stvari koje volim, bez obaveze biranja između jedne ili druge karijere. To su inače dva jako različita svijeta. U jednom su važne procedure i striktno pridržavanje pravila, a drugi svijet je slobodniji i tu se mogu bolje izražavati.

Tko su vaši kupci? Cijene proizvoda? Kako ih možemo naručiti?

Kupci naših proizvoda su ljudi koji vole avijaciju, koji vole estetiku i kojima prostor boravka i rada predstavlja više od samog prostora gdje se spava, jede i gleda televizija. Smatraju da je to prostor kreacije i inspiracije. Oni te prostore opremaju kao produžetak svog karaktera. Naše komade vole ljudi kojima su ti proizvodi kompliment njihovom uspjehu, a i podrška za snove i puteve na koje još čekaju da se stvore. Uglavnom su to piloti i direktori različitih kompanija, primjerice direktor avionske tvrtke iz Monaka, a dolaze iz cijelog sveta, od Amerike do Hrvatske.

image

Prvo Primoževo ogledalo Cowling

Papa Juliett Aviation Art

Cijene komada ovise o kompleksnosti, rijetkosti i veličini komada aviona od kojeg se pravi namještaj. Više informacija možete potražiti na web stranici www.papajuliett.com ili nas kontaktirajte na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Primate li personalizirane narudžbe? Ako da, koja je bila najluđa narudžba koju ste dobili?

Svakako. Radimo po narudžbi. Kupac izrazi neku osnovnu želju, a onda mi napravimo nekoliko prijedloga, pa zajedno odlučimo u kojem smjeru će ići izrada. Primjerice, klijent želi da mu napravimo stol, zidni sat ili ogledalo, pa mu onda mi pokažemo sve opcije koje postoje. Baš jako lude narudžbe nismo još dobili, ali smo u stanju izraditi baš sve što bi si netko zamislio u okviru aviodekoracije i namještaja.

image

Sat iz kompresora aviona

Papa Juliett Aviation Art
image

CRJ 200 Aircraft Exit vrata sat i Jet Flap L29 Delfin stol

Papa Juliett Aviation Art
image
Papa Juliett Aviation Art

Jeste li bili u Hrvatskoj? Dojmovi o namještaju "made in Croatia"?

Naša najveća narudžba do sada, konferencijski stol aviona CRJ 900, bila je izrađena po narudžbi za zrakoplovnu školu iz Zagreba. Hrvatska ima nekoliko dobrih dizajnera na koje možete zaista biti ponosni. Možda u nekoj budućnosti, u nekom projektu dođe do suradnje s nekima od njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 08:07