briga za okoliš

Ova tkanina je biorazgradiva i održivija je alternativa pamuku

 JYSK

Briga za okoliš, osvješteniji pristup proizvodnji iz kuta posljedica tog procesa i pažljiviji odabir materijala u smislu njegove trajnosti među imperativima su svih svjetskih proizvođača i velikih prodajnih lanaca.

Ovo se osobito odnosi i na proizvođače namještaja, tekstila i predmeta za dom koji na godišnjoj razini na tržište plasiraju velik broj proizvoda.

Među njima je i poznati skandinavski lanac JYSK, koji je otišao korak dalje i u sve svoje trgovine ovog mjeseca uveo plahte s 35 % udjela liocela. Riječ je o tkanini koja predstavlja održiviju alternativu konvencionalnom pamuku.

Izrađuje od pulpe drveta iz održivo upravljanih šuma, u ovom konkretnom slučaju eukaliptusa. Proizvodnja liocela koristi netoksično otapalo u zatvorenom sustavu, smanjujući tako emisije i zagađenje te zahtijeva manje vode i kemikalija u usporedbi s pamukom.

image
JYSK

Ekološke prednosti liocela

Liocel je biorazgradiv, kompostabilan i trajan materijal, radi čega je ekološki prihvatljiva i kvalitetna alternativa tradicionalnim tekstilnim vlaknima. Dobivene tkanine su glatke i meke na koži, imaju dobru prozračnost i osiguravaju dugotrajnu izdržljivost, zbog čega su idealne za svakodnevnu upotrebu.

Uz uvođenje liocelnih plahti, iste trgovine otprije u asortimanu imaju reciklirani pamuk, a ujedno su i član Better Cottona - najveće svjetske inicijative za održiviji pamuk. Kroz tu inicijativu proizvođači pamuka se educiraju kako proizvoditi održivije, uz korištenje manje vode i pesticida.

image
JYSK

Sve ovo na tragu je obećanja ovog skandinavnosg lanca da će do kraja 2024. godine pamučni i drveni proizvodi u njihovom asortimanu biti iz održivijih izvora.

- Jedan od naših fokusa su upravo sirovine koje se koriste za naše proizvode i uvijek smo u potrazi za novim, održivijim varijantama. Liocel je zanimljiva alternativa pamuku jer je količina vode koja se koristi u proizvodnom procesu manja nego pri proizvodnji pamuka - Berit Stokholm Christiansen, Senior Category Manager u JYSKu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. rujan 2024 16:06