UNIKATNI UKRASI

Ove životinjice toliko su pune emocija da ih poželiti zagrliti!

Delikatne skulpture od drva dio su mitskog svijeta japanskog umjetnika u kojem se animalno prožima s ljudskim

Japanski umjetnik Akihiko Yoshida, na društvenim mrežama poznat kao Nikichi, obične komade drveta pretvara u poetične skulpture životinja koje oduzimaju dah. Par polarnih medvjeda koji se grle, mačke koje se maze, zečić s leptirom na nosu, lisica s cvijetom u ustima.... A svi izgledaju tako emotivno i opušteno da su neodoljivi.

Umjetnik s japanskog otoka Hokkaida rezbari životinje od drveta već desetak godina, stvarajući skladan mitski svijet u kojem je animalno povezano s ljudskim. Cilj mu je istražiti ono što opisuje kao "priču o ljudskoj društvenosti koja se prožima s divljinom i instinktivnošću životinja".

Zrnatost i tekstura drva naglašavaju organsku prirodu njegovih kreacija, dajući dubinu i karakter svakoj skulpturi. Preciznim tehnikama rezbarenja, on hvata bit svake životinje. Na licu im se vide razne emocionalne nijanse - od nježne intimnosti do samoće i kontemplacije.

Nikichi vjeruje da u svima nama dijelom prebiva animalni duh, kao i da neke životinje imaju više ljudskosti od mnogih ljudi. To se zaista vidi na njegovim skulpturama, koje ponekad izgledaju tako nježno da ih poželite zagrliti kao da su plišanci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 13:16