SVE MOŽE STATI

Ovo su najbolji trikovi za najveću efikasnost u maloj dječjoj sobi!

 IVAN RYABOKON/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA/IVAN RYABOKON/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Uređenje dječje sobe ne mora zadavati "glavobolje" kao i njezino pospremanje, iako se možda nekad čini da sve njihove poprepštine ne mogu stati. Poseban su izazov sobe male kvadrature za najmlađe, ali uz neke trikove i one se mogu pretvoriti u ugodan prosotr kako za igru, tako i za učenje.

Prije njezina opremanja, dobro je provjeriti kako su ovakve sobice uredili oni koji su taj zadatak prepustili stručnjacima ili potražiti inspiraciju na mrežama poput Instagrama ili Pinteresta. Mi smo u nastavku izdvojili neke od najzanimljivijih praktičnih savjeta na koje smo naišli, a koji mogu pomoći kod osmišljanja sadržaja i rasporeda ograničenog prostora za najmlađe.

Maksimizirajte rješenja za pohranu

Ideje za pohranjivanje igračaka i police za knjige bit će ključne, a ako su police podesive, lako se mogu prenamijeniti iz pohranjivanja malih dječjih igračaka i knjiga u povišene police za kasnije školske obveze. Birajte zato vertikalna i modularna rješenja koja se mogu prilagođavati različitim dječjim potrebama koje se u najmlađem uzrastu vrlo brzo mijenjaju.

Iskoristite prostor iznad uzglavlja

Male dječje sobe rijetko ostavljaju mjesta za noćni ormarić. U njima je zato bolje odabrati krevet iznad čijeg uzglavlja ima dodatnog prosttora za "bunker" i police. Tu se mogu smjestiti posteljina, plišanci, oprema za sport i slične dječje potrepštine s kojima roditelji često ne znaju gdje bi.

Svjetlim bojama do vizualnog povećanja prostora

Iako nisu nimalo zahvalne za čišćenje, svjetlim se zidovima, namještajem i posteljinom jednostavno može vizualno "povećati prosgtor. Dok ćete u ovom slučaju fronte ormara odabrati bijele, manji tapericarni namještaj, primjerice radni stolac ili vreća za sjecenje, neka bude u nekoj intenzivnojoj boji kako bi se na njoj manje uočile potencijalne mrlje.

Kreveti sa skrivenim spremištem

Namještaj s dodatnim funkcijama odličan je izbor za sve male prostore pa tako oi za dječju sobu. Ovdje se posebno ističe krevet sa skrivenim spremištem, a koji je moguće dati izraditi i ako je riječ o modelu na kat. Stepenice mogu istovremno biti i ladice, kao u idućem primjeru s Instagrama. Koristeći ovakva rješenja, gotovo da i nije potrebno dodavati veće ormare za pohranu.

Skriveni radni stol

Osim sklopive varijante koja se može namontirati na zid, idealno rješenje za male prostore dječje sobe je i "skriveni" radni stol ispod povišenog kreveta. Ovako će se prostor maksimalno iskoristiti vertikalno, a ne morate "štedjeti" na dimenziji stola. Dapače, uz ovakve stolove možete smjetiti i prigodne ormariće i ladičare, pazite samo kako ćete ga pozicionirati, da pokušate dobiti što više dnevnog svjetla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 11:08